E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Απέτυχε στην πρώτη κλινική δοκιμή η ελπιδοφόρα θεραπεία Kaletra

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον κορωνοϊό απέτυχε δυστυχώς

Δημοσίευση 19/3/2020 | 10:48

Κορωνοϊός: Απέτυχε στην πρώτη κλινική δοκιμή η ελπιδοφόρα θεραπεία Kaletra

Απέτυχε στην πρώτη κλινική δοκιμή μια ελπιδοφόρα θεραπεία δύο αντιικών φαρμάκων για τον κορωνοϊό, η Kaletra, ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον κορωνοϊό απέτυχε δυστυχώς στην πρώτη κλινική δοκιμή της, όπως ανακοίνωσαν Κινέζοι επιστήμονες. Πρόκειται για την επονομαζόμενη Kaletra, ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων, του lopinavir και του ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέφεραν ότι «κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε» κατά τη δοκιμή της θεραπείας σε 199 ενηλίκους ασθενείς ηλικίας 48 έως 68 ετών σε νοσοκομείο της πόλης Γουχάν, του επικέντρου της επιδημίας στην Κίνα.

Για 14 μέρες οι μισοί από τους Κινέζους ασθενείς έκαναν τη «στάνταρντ» θεραπεία για πνευμονία, ενώ οι άλλοι μισοί πήραν επιπρόσθετα και την Kaletra. Όπως διαπιστώθηκε, η Kaletra δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους στη δεύτερη ομάδα των ασθενών.

Αν και απογοητευτική η δοκιμή, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αποτελεί την τελευταία λέξη, καθώς περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν κατά πόσο τα εν λόγω δύο φάρμακα θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν σε πιο πρώιμο στάδιο της Covid-19 ή αν συνδυασθούν με άλλα φάρμακα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Οι γιατροί ανά τον κόσμο δοκιμάζουν απελπισμένα διάφορα φάρμακα, τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες, μήπως κάποιο από αυτά βοηθήσει τελικά τους σοβαρά αρρώστους.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται κάποιο φάρμακο να έχει σαφή αποτελεσματικότητα. Μεταξύ άλλων, δοκιμάζεται η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, ενός φθηνού και σχετικά ασφαλούς φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Οι έως τώρα αναφορές από τη δοκιμή της σε ασθενείς στην Κίνα και στη Γαλλία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη για να είναι βέβαιοι οι γιατροί.

Υπό δοκιμή σε νοσοκομεία βρίσκεται και το πειραματικό αντιικό φάρμακο remdesivir της εταιρείας Gilead, καθώς και ένα παλιό ασφαλές αντιυπερτασικό φάρμακο, το losartan, μήπως μπορεί να αποτρέψει τις ήπιες λοιμώξεις της Covid-19 να επιδεινωθούν στην πορεία. Το εν λόγω φάρμακο μπλοκάρει τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπου, συνεπώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη δράση του SARS-CoV-2.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγίου Πνεύματος 2025: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται ‑ Για ποιους είναι αργία

Ελλάδα Χτες
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος θεωρείται αργία, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις των οικείων συλλογικών συμβάσεων ή άλλων αποφάσεων, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες μισθωτών

Γάζα: To Madleen απαντά στο Ισραήλ ‑ «Δεν τρομοκρατούμαστε, είμαστε σε ειρηνικό, άοπλο σκάφος»

Κόσμος Χτες
«Αναμένουμε επίθεση, επικοινωνήστε με τα υπουργεία εξωτερικών των πολιτών που είναι στο πλοίο, απαιτήστε να προστατέψουν τους πολίτες τους – τώρα» γράφουν

Φωτιά στην Ύδρα ‑ Τοξικός καπνός στον αέρα

Ελλάδα Χτες
Καίει στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων

Δημήτρης Γιαννακόπουλος για Φουρνιέ: «Ο κάθε αθλητής μπορεί να κάνει ό,τι χειρονομία θέλει και να μην τιμωρείται;»

Αθλητικά Νέα Χτες
«Οι αποφάσεις αυτές βοηθάνε; Εγώ νομίζω δε βοηθάνε» σχολίασε ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Καιρός: Εκτοξεύεται στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος τη Δευτέρα

Καιρός Χτες
Από την Τρίτη θα υποχωρήσει η ζέστη

Πλοίο «Madleen»: Με εντολή Ισραήλ εμποδίζεται να φτάσει στη Γάζα

Κόσμος Χτες
Ανάμεσα στους επιβάτες του και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο Τραμπ συγχαίρει την Εθνοφρουρά μετά από δύο ημέρες βίας στο Λος Αντζελες

Κόσμος Χτες
«Δε θα ανεχτούμε τις πορείες της Αριστεράς» το μήνυμα του Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε και στη δήμαρχο λέγοντας πως είναι «ανίκανη»

Εννέα γυναίκες κατά του Τζάρεντ Λέτο ‑ Οι κατηγορίες

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Τζάρεντ Λέτο φέρεται να φλέρταρε με ανήλικες, να έκανε σeξoυαλικά υπονοούμενα και να προέβη σε ακατάλληλες πράξεις

Ανακάλυψη ‑ ορόσημο: Βρέθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού, χρυσού και αργύρου των τελευταίων 30 ετών

Κόσμος Χτες
Η είδηση προκαλεί ήδη έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, τόσο επιστημονικά όσο και οικονομικά

Συγκλονίζει ο Αρης Μουγκοπέτρος: «Δεν ήξερα ότι ο φίλος μου θα μου δώσει μία χειροβομβίδα»

Ελλάδα Χτες
«Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι τον ρώτησα `τι ήταν αυτό που μου έδωσες ρε;` κι εκείνον να φωνάζει `τον σκότωσα`»