E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Το Μπέργκαμο, η Αταλάντα και το «πρόγραμμα Αναγέννηση»

Η επιστροφή της Serie A υπό τη σκιά της τραγωδίας στη βόρεια Ιταλία

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 18/3/2020 | 00:53

Κορωνοϊός: Το Μπέργκαμο, η Αταλάντα και το «πρόγραμμα Αναγέννηση»
@apnews.com

Το μικρό Μπέργκαμο των 120 χιλιάδων κατοίκων που απέχει μόλις 40 χλμ. από το Μιλάνο, είναι μια πόλη που χωρίζεται ουσιαστικά σε δυο πόλεις. Η Κάτω Πόλη είναι σύγχρονη και μοντέρνα, γεμάτη πλατείες και πεζόδρομους. Η Άνω Πόλη είναι μεσαιωνική, με ενετικά τείχη, σοκάκια στρωμένα με πέτρες και πολλά αξιοθέατα. Οι κάτοικοι της πόλης περηφανέυονται για την ιστορία της αλλά και για την ομάδα της. Την Αταλάντα.

Η Αταλάντα έχει κατακτήσει μόλις και μετα βίας ένα κύπελλο Ιταλίας. Δεν έχει άλλον σημαντικό τίτλο. Αλλά τα τελευταία χρόνια έδειξε πως ήθελε να αλλάξει σελίδα και να πρωταγωνιστήσει. Μέσα στο γήπεδο. Και τα κατάφερε για λίγο.

Δυστυχώς όμως, η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε ανελέητα την περιοχή. Το Μπέργκαμο βρέθηκε στο επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού στην βόρεια Ιταλία, ενώ πολλοί αναφέρουν πως ο θρίαμβος της κόντρα στη Βαλένθια στο Champions League, ήταν ο λόγος που το Μπέργκαμο είχε τόσα κρούσματα. Το γήπεδο της Αταλάντα δεν κάλυπτε τις προδιαγραφές με αποτέλσμα ένα μεγάλο ποσοστό της πόλης να ταξιδέψει στο Μιλάνο για το παιχνίδι. Όταν οι φίλαθλοι επέστρεψαν, μετέφεραν τον ιό στο Μπέργκαμο.

Ένας χρήστης του διαδικτύου διοργάνωσε εκστρατεία στο ίντερνετ ώστε ο φετινός τίτλος της Serie A να δοθεί στην Αταλάντα ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής για τα χτυπήματα που δέχτηκαν οι «μπεργκαμάσκι» από τον κορωνοϊό. Πριν την αναβολή του πρωταθλήματος βέβαια, όσοι είχαν δει την Αταλάντα, θα έβλεπαν μια ωδή στο επιθετικό ποδόσφαιρο, μια ομάδα - σύνολο που χαίρεσαι να βλέπεις, την ευχάριστη έκπληξη του φετινού Champions League. Αυτή η λαμπερή πορεία όμως εντός των τεσσάρων γραμμών, διακόπηκε απότομα έξω από αυτές. 

Η πορεία της Αταλάντα τα τελευταία χρόνια

Την περίοδο 2015-16, η Αταλάντα τερμάτισε στην 13η θέση της Serie A, επτά βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού. Η Τζένοα είχε μόλις έναν βαθμό περισσότερο, αλλά ο προπονητής της Gian Piero Gasperini έκανε κλικ στους ανθρώπους της ομάδας, μάλλον για το ποδόσφαιρο που υποσχέθηκε πως θα παίζει η ομάδα από εκεί και πέρα.

Την πρώτη του χρονιά η Αταλάντα πέτυχε 62 γκολ και κατετάγη 4η κερδίζοντας μια θέση στο Europa League. Την δεύτερη χρονιά κατετάγη 7η πετυχαίνοντας 57 γκολ. Η περσινή χρονιά ήταν ονειρική: ξανά τέταρτη θέση και έξοδος στο Champions League με 77 γκολ. Φέτος είναι ξανά 4η και 13 αγωνιστικές πριν από το φινάλε έχει ήδη πετύχει 70 γκολ.

https://twitter.com/bet365/status/1130207403071475712

@twitter.com/bet365/

Η Αταλάντα ήταν πιο εντυπωσιακή στο Champions League. Ξεκίνησε μάλλον μουδιασμένα και ψαρωμένα και ηττήθηκε με 4-0 στην Κροατία από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η Σαχτάρ πέρασε την 2η αγωνιστική από το Μπέργκαμο με 2-1, ενώ απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι στην Αγγλία προηγήθηκε αλλά συνετρίβη με 5-1. Όλοι την είχαν ξεγράψει καθώς ο πρώτος γύρος τελείωσε με 0 βαθμούς και γκολ 2-11.

Ο Gasperini το πίστευε και το έδωσε και στους παίκτες του να το καταλάβουν. Τίποτα δεν είχε τελειώσει. Ισοπαλία με την Σίτι και νίκη με 2-0 απέναντι στην Ντινάμο στην Ιταλία, και ένα εκπληκτικό διπλό με 0-3 μέσα στο Ντόνετσκ. Η Αταλάντα πήρε επτά βαθμούς και έκανε το θαύμα: Πέρασε δεύτερη από τον όμιλο στους «16» του Champions League και μάλιστα στην παρθενική της συμμετοχή στην διοργάνωση.

https://en.as.com/en/2020/02/26/football/1582713287_744478.html

@as.com

Στάθηκε λίγο τυχερή στην κλήρωση, αφού κληρώθηκε με την Βαλένθια που δεν ήταν σε καλό φεγγάρι. Την κέρδισε δυο φορές με συνολικό σκορ 8-4 και πέρασε θριαμβευτικά στα προημιτελικά. Ο κορωνοϊός είχε κάνει ήδη την εμφάνισή του. Οι παίκτες της Αταλάντα μαζεύτηκαν στο κέντρο του άδειου από φιλάθλους «Μεστάγια» και ύψωσαν ένα μικρό πανό που έλεγε «Μπέργκαμο, αυτό είναι για σένα, μην τα παρατάς».

https://www.uefa.com/uefachampionsleague/match/2027134--valencia-vs-atalanta/postmatch/report/

@uefa.com

Μετά τον κορωνοϊό

Το Μπέργκαμο χτυπήθηκε όσο λίγες πόλεις. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους με τις εικόνες των τανκς να μεταφέρουν σορούς ανθρώπων και των νοσοκομείων που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Πριν από μερικές ημέρες, ο δήμαρχός της πόλης, Giorgio Gori, δήλωσε πως «η πόλη πρέπει τώρα να ξαναρχίσει να αναπνέει και δουλέυουμε όλη για την επαναφορά της σε κανονικούς ρυθμούς». Το «πρόγραμμα Αναγέννηση» θα προσπαθήσει να δώσει πνοή στους ντόπιους, με τον Gori να σημειώνει πως περίπου ένας στους τρεις κατοίκους της πόλης ανέφερε συμπτώματα κορωνοϊού.

https://www.aa.com.tr/en/europe/bergamo-italy-to-leave-virus-behind-via-renaissance/1870923

@aa.com.tr

Οι κάτοικοι ζητούν απαντήσεις από την ιταλική κυβέρνηση για τα λάθη που έγιναν στον χειρισμό της πανδημίας. Όλα όσα έζησε το Μπέργκαμο δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν από τη μια μέρα στην άλλη. Στα μέσα Μαΐου, οι οπαδοί της Αταλάντα ύψωσαν πανό έξω από το γήπεδο εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επανέναρξη του πρωταθλήματος. «Θέλετε να ξεχάσουμε τον πόνο μας... όμως χωρίς τον κόσμο δεν έχει νόημα να επιστρέψουμε για να παίξουμε»...

Η Serie A επιστρέφει σήμερα, 3,5 μήνες μετά την διακοπή της. Οι τεράστιες απώλειες του Μπέργκαμο και της περιοχής της Λομβαρδίας δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Η Αταλάντα ωστόσο, η ομάδα - θαύμα του φετινού πρωταθλήματος, καλείται να δώσει έναν παραπάνω λόγο στους κατοίκους της πόλης, ώστε η αισοδοξία να επιστρέψει και η πόλη να ξαναγγεννηθεί. Και ο μόνος τρόπος για να ξαναγεννηθεί, είναι να γυρίσει σταδιακά στην καθημερινότητά της, έχοντας ψηλά το κεφάλι...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο