E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κική Δημουλά: Ένα ποιητικό βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από την ίδια

Ένα κείμενό της από το 2010

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2020 | 20:44

Κική Δημουλά: Ένα ποιητικό βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από την ίδια

Το 2010, με την ευκαιρία της βράβευσης της με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της η Κική Δημουλά έγραψε ένα βιογραφικό σημείωμα για τον εαυτό της. Το κείμενο αυτό είναι πραγματικά υποδειγματικό...

Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει , αφού γραφτεί, να μείνει επ’ αρκετόν καιρό κρεμασμένο στον αέρα από ένα τσιγκέλι αυστηρότητας, ώστε να στραγγίξουν καλά τα στερεότυπα, οι ωραιοποιήσεις, η ρόδινη παραγωγικότης και ο πρόσθετος ναρκισσισμός, πέραν εκείνου που ενυπάρχει στη φύση μιας αυτοπαρουσίασης. Μόνον έτσι βγαίνει το καθαρό βάρος: το ήθος που επέβαλες να τηρεί η προσπάθειά σου.

Τα πόσα βιβλία έγραψε κανείς, πότε τα εξέδωσε, ποιες μεταφράσεις τα μεταναστεύουν σε μακρινές ξένες γλώσσες και ποιες διακρίσεις τα χειροκροτούν είναι τόσο τρέχοντα, όσο το να πεις ότι μέσα σ’ έναν βαρύτατο χειμώνα υπήρξαν και κάποιες μέρες με λαμπρή λιακάδα.

Ωστόσο, επειδή αυτό είναι το υλικό της πεπατημένης, που δεν μπορεί να συνεχίσει τη χάραξή της με συνεσταλμένες καινοτόμες επιφυλάξεις, γεννήθηκα στην Αθήνα το 1931. Η παιδική ηλικία πέρασε χωρίς να αναδείξει το «παιδί θαύμα». Το 1949, τελειώνοντας το Γυμνάσιο, υπέκυψα εύκολα στο «πρέπει να εργαστείς», και εργάστηκα στην Τράπεζα της Ελλάδος είκοσι πέντε χρόνια.

Ανώτερες σπουδές: η μακρά ζωή μου κοντά στον ποιητή Άθω Δημουλά. Χωρίς εκείνον, είμαι σίγουρη ότι θα είχα αρκεστεί σε μια ρεμβαστική, αμαθή τεμπελιά, προς την οποίαν, ίσως και σοφά, ακόμα ρέπω. Του οφείλω το λίγο έστω που της ξέφυγα, την ατελή έστω μύησή μου στο τι είναι απλώς φωνήεν στην ποίηση και τι είναι σύμφωνον με την ποίηση, του οφείλω ακόμα την πικρότατη δυνατότητα να μπορώ σήμερα, δημόσια, να τον μνημονεύω εις επήκοον της πολυπληθούς λήθης.

Αυταπαρνητική, παραχωρήθηκα στο ρόλο της μητέρας και με τρυφερή γενναιότητα άκουσα να προσφωνούμαι «γιαγιά». Κυλώ τώρα με ψυχραιμία και χωρίς βλέψεις διαιωνίσεως μέσα σ΄ αυτές τις νέες παρακαμπτήριες του αίματός μου. Κυλώ και, όσο πλησιάζω στις εκβολές, όλο και ονειρεύομαι ότι θα μου πετάξει η ποίηση ένα σωσίβιο ποίημα.

Δεν νιώθω δημιουργός. Πιστεύω ότι είμαι ένας έμπιστος στενογράφος μια πολύ βιαστικής πάντα ανησυχίας, που κατά καιρούς με καλεί και μου υπαγορεύει κρυμμένη στο ημίφως ενός παραληρήματος, ψιθυριστά, ασύντακτα και συγκεκομμένα, τις ακολασίες της με έναν άγνωστο τρόπο ζωής. Όταν μετά αρχίζω να καθαρογράφω, τότε μόνον, παρεμβαίνω κατ’ ανάγκην: όπου λείπουν λέξεις, φράσεις ολόκληρες συχνά και το νόημα του οργίου, προσθέτω εκεί δικές μου λέξεις, δικές μου φράσεις, το δικό μου όργιο στο νόημα, ότι τέλος πάντων έχει περισσέψει από δικές μου ακολασίες με έναν άλλον, άγνωστο τρόπο ζωής.

Τόσο μεταχειρισμένη και υπηρεσιακή είναι η ανάμειξή μου στη δημιουργία. Φύσει ολιγογράφος, εξέδωσα οκτώ ποιητικές συλλογές μέσα σε σαράντα πέντε χρόνια. Η σημασία τους είναι ακόμα συμβατική. Είναι γραμμένη στη λίστα αναμονής των μεγάλων επερχόμενων κυμάτων του μετα-κριτή χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Την ερωτεύτηκαν όλοι – αλλά δεν έμεινε με κανέναν: Ποιοι λύγισαν μπροστά στο βλέμμα της Brigitte Bardot;

Celebrity Stories 16.06.2025
Τόσο θρυλική όσο και η κινηματογραφική της καριέρα

Μελέτης Ηλίας για Σόι σου: «Έχουμε θυσιάσει την τηλεοπτική μας σεζόν για την αναμονή της σειράς»

Tabloid 16.06.2025
«Αυτή η αναμονή, για εμάς τους ηθοποιούς, είναι δύσκολη»

Αιμίλιος Χειλάκης: «Καλύτερα αυτό να μην έχει ξανά ένωση, περιμένεις απλά να τελειώσει η συνεργασία»

Tabloid Χτες
«Μπορεί να μην ξαναδουλέψουμε ποτέ με κανέναν από αυτούς»

Ημέρα του Πατέρα: «Βροχή» τα μηνύματα αγάπης από τους Έλληνες celebrities

Tabloid Χτες
Οι αναρτήσεις των Ελλήνων celebrities για την Ημέρα του Πατέρα

Φαίη Σκορδά: «Το ότι δε με έχετε δει δημόσια δε σημαίνει ότι δεν τα ζω ...»

Tabloid Χτες
«Δε θέλω να μπω σε διαδικασία να ξύσω την πληγή ...»

Η ανιψιά της Ασπασίας μεγάλωσε! Δείτε πώς είναι σήμερα η «Αγγελικούλα» του Ντόλτσε Βίτα

Tabloid Χτες
Πιο όμορφη από ποτέ – Μία από τις κολλητές της είναι και η Αντιγόνη Ψυχράμη

Γλυκερία: Εγκλωβισμένη στο Ισραήλ ‑ Ακυρώθηκε η δεύτερη συναυλία της

Tabloid Χτες
Η Γλυκερία, όπως και πολλοί καλλιτέχνες, δεν μπορούν να φύγουν από το Τελ Αβίβ, καθώς έχουν κλείσει οι εναέριοι χώροι κι έχουν ακυρωθεί οι πτήσει

Χάρης Ρώμας για Χαϊκάλη: «Με τέτοιες δηλώσεις θεωρείσαι ακραίος και γραφικός»

Tabloid Χτες
«Όταν κάνεις τέτοιες δηλώσεις, κάνεις κακό στον εαυτό σου», είπε ο Χάρης Ρώμας