E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κική Δημουλά: Ένα ποιητικό βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από την ίδια

Ένα κείμενό της από το 2010

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2020 | 20:44

Κική Δημουλά: Ένα ποιητικό βιογραφικό σημείωμα γραμμένο από την ίδια

Το 2010, με την ευκαιρία της βράβευσης της με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του ποιητικού και του πεζού έργου της η Κική Δημουλά έγραψε ένα βιογραφικό σημείωμα για τον εαυτό της. Το κείμενο αυτό είναι πραγματικά υποδειγματικό...

Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει , αφού γραφτεί, να μείνει επ’ αρκετόν καιρό κρεμασμένο στον αέρα από ένα τσιγκέλι αυστηρότητας, ώστε να στραγγίξουν καλά τα στερεότυπα, οι ωραιοποιήσεις, η ρόδινη παραγωγικότης και ο πρόσθετος ναρκισσισμός, πέραν εκείνου που ενυπάρχει στη φύση μιας αυτοπαρουσίασης. Μόνον έτσι βγαίνει το καθαρό βάρος: το ήθος που επέβαλες να τηρεί η προσπάθειά σου.

Τα πόσα βιβλία έγραψε κανείς, πότε τα εξέδωσε, ποιες μεταφράσεις τα μεταναστεύουν σε μακρινές ξένες γλώσσες και ποιες διακρίσεις τα χειροκροτούν είναι τόσο τρέχοντα, όσο το να πεις ότι μέσα σ’ έναν βαρύτατο χειμώνα υπήρξαν και κάποιες μέρες με λαμπρή λιακάδα.

Ωστόσο, επειδή αυτό είναι το υλικό της πεπατημένης, που δεν μπορεί να συνεχίσει τη χάραξή της με συνεσταλμένες καινοτόμες επιφυλάξεις, γεννήθηκα στην Αθήνα το 1931. Η παιδική ηλικία πέρασε χωρίς να αναδείξει το «παιδί θαύμα». Το 1949, τελειώνοντας το Γυμνάσιο, υπέκυψα εύκολα στο «πρέπει να εργαστείς», και εργάστηκα στην Τράπεζα της Ελλάδος είκοσι πέντε χρόνια.

Ανώτερες σπουδές: η μακρά ζωή μου κοντά στον ποιητή Άθω Δημουλά. Χωρίς εκείνον, είμαι σίγουρη ότι θα είχα αρκεστεί σε μια ρεμβαστική, αμαθή τεμπελιά, προς την οποίαν, ίσως και σοφά, ακόμα ρέπω. Του οφείλω το λίγο έστω που της ξέφυγα, την ατελή έστω μύησή μου στο τι είναι απλώς φωνήεν στην ποίηση και τι είναι σύμφωνον με την ποίηση, του οφείλω ακόμα την πικρότατη δυνατότητα να μπορώ σήμερα, δημόσια, να τον μνημονεύω εις επήκοον της πολυπληθούς λήθης.

Αυταπαρνητική, παραχωρήθηκα στο ρόλο της μητέρας και με τρυφερή γενναιότητα άκουσα να προσφωνούμαι «γιαγιά». Κυλώ τώρα με ψυχραιμία και χωρίς βλέψεις διαιωνίσεως μέσα σ΄ αυτές τις νέες παρακαμπτήριες του αίματός μου. Κυλώ και, όσο πλησιάζω στις εκβολές, όλο και ονειρεύομαι ότι θα μου πετάξει η ποίηση ένα σωσίβιο ποίημα.

Δεν νιώθω δημιουργός. Πιστεύω ότι είμαι ένας έμπιστος στενογράφος μια πολύ βιαστικής πάντα ανησυχίας, που κατά καιρούς με καλεί και μου υπαγορεύει κρυμμένη στο ημίφως ενός παραληρήματος, ψιθυριστά, ασύντακτα και συγκεκομμένα, τις ακολασίες της με έναν άγνωστο τρόπο ζωής. Όταν μετά αρχίζω να καθαρογράφω, τότε μόνον, παρεμβαίνω κατ’ ανάγκην: όπου λείπουν λέξεις, φράσεις ολόκληρες συχνά και το νόημα του οργίου, προσθέτω εκεί δικές μου λέξεις, δικές μου φράσεις, το δικό μου όργιο στο νόημα, ότι τέλος πάντων έχει περισσέψει από δικές μου ακολασίες με έναν άλλον, άγνωστο τρόπο ζωής.

Τόσο μεταχειρισμένη και υπηρεσιακή είναι η ανάμειξή μου στη δημιουργία. Φύσει ολιγογράφος, εξέδωσα οκτώ ποιητικές συλλογές μέσα σε σαράντα πέντε χρόνια. Η σημασία τους είναι ακόμα συμβατική. Είναι γραμμένη στη λίστα αναμονής των μεγάλων επερχόμενων κυμάτων του μετα-κριτή χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιωάννα Τούνη – Δημήτρης Σπυριδωνίδης: Ρομαντικό ταξίδι στο Λονδίνο, ποδόσφαιρο αλλά και ξεχωριστές φωτογραφίες

Tabloid 06.01.2026
Η γνωστή influencer αποκάλυψε ότι γιόρτασε την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του συντρόφου της

Οι πάμπλουτες κολλητές που «ξέκοψαν» μετά τη διαρροή ενός ροζ βίντεο

Celebrity Stories 06.01.2026
Μια μακροχρόνια φιλία, η διαμάχη και μια ... χλιαρή σχέση στην πορεία

Η πριγκίπισσα των σκουπιδιών: H ιστορία της έφηβης σταχτοπούτας της Ινδίας που έγινε διάσημη

Celebrity Stories 06.01.2026
Σε ηλικία μόλις 15 ετών, η Maleesha Kharwa έχει ήδη φιγουράρει στα εξώφυλλα διεθνών περιοδικών μόδας όπως η Vogue

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια; ‑ Τι απαντά ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Social Χτες
Η ανάρτηση του καθηγητή Γλωσσολογίας για την ορθή γραφή της λέξης

Μήνυμα της Björk στη Γροιλανδία: «Κηρύξτε την ανεξαρτησία σας»

Social Χτες
Η ανάρτηση της Björk στους κατοίκους της Γροιλανδίας

Η Μπέττυ Μαγγίρα απάντησε για τις αισθητικές επεμβάσεις στο πρόσωπό της

Tabloid Χτες
Συνεχώς δέχεται σχόλια πως «κρατιέται» καλά

Τόνος πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ 2,7 εκατ. ευρώ στο Τόκιο ‑ Δείτε φωτογραφίες

Παράξενα Χτες
Αλιεύτηκε στα ανοικτά των ακτών της Ομά, στη βόρεια Ιαπωνία

Viral η αντίδραση του Μάικλ Μπ. Τζόρνταν στη δημόσια ερωτική εξομολόγηση που έκανε ο Σαλαμέ στην Τζένερ

Social Χτες
Η νίκη του Τιμοτέ Σαλαμέ ως Καλύτερου Ηθοποιού στα Critics Choice Awards 2026 συνοδεύτηκε από ένα απρόσμενο τηλεοπτικό στιγμιότυπο

Ibiza Final Boss: Το αδιανόητο ποσό που έχει βγάλει από το βίντεο που έγινε viral

Tabloid Χτες
Το αστρονομικό ποσό που έχει βγάλει ο Ibiza Final Boss μετά το viral βίντεο που δημοσίευσε

Eurovision 2026: Ποιοι έμειναν εκτός εθνικού τελικού

Tabloid Χτες
Γνωστά ονόματα έμειναν εκτός στην κούρσα της διεκδίκησης…