E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια 24χρονη περιγράφει τη φρίκη του πολέμου στο Ιντλίμπ

Περισσότερο φοβάται να μην πέσει στα χέρια των στρατιωτών του προέδρου Ασάντ, να μην τη βιάσουν ή τη σφάξουν

Δημοσίευση 17/2/2020 | 17:11

Μια 24χρονη περιγράφει τη φρίκη του πολέμου στο Ιντλίμπ

Τις δραματικές στιγμές που ζει καθημερινά στο Ιντλίμπ όπου μένει παρουσιάζει στη Deutsche Welle η 24χρονη Μόνα Αλ Μπακούρ. Όπως επισημαίνει έρχεται αντιμέτωπη με τον πόνο, τον φόβο και την απελπισία.

Η Μόνα αλ Μπακούρ ζει παρέα με τις βόμβες, τους πυραύλους, τον πόλεμο. «Είναι θέμα τύχης πότε θα κοπεί το νήμα της ζωής» γράφει η 24χρονη κοπέλα στα μηνύματα που στέλνει μέσω Whatsapp στη Deutsche Welle. Μηνύματα από την πόλη Ιντλίμπ. Οι μάχες για την πολιορκία του τελευταίου προπύργιου των ισλαμιστών στη Συρία διαρκεί πολλούς μήνες και κάθε μέρα γίνονται όλο και πιο σκληρές. Καθημερινά σκάνε βόμβες από το συριακό στρατό και τους ρώσους συμμάχους τους. Από το νότο προελαύνει ο τουρκικός στρατός, που στηρίζει τους ισλαμιστές.

«Δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια»

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία του Ιντλίμπ, 700.000 την εγκατέλειψαν μέχρι τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, οι περισσότεροι προς την Τουρκία. Αλλά η χώρα έχει κλείσει τα σύνορά της.

Η Μόνα δεν προσπάθησε καν να φύγει από την Ιντλίμπ. Με το σύζυγό τη θέλουν να παραμείνουν, ό,τι και να γίνει. Τους τελευταίους δέκα μήνες άλλαξε 4 φορές τόπο κατοικίας, είτε για να γλυτώσει από τις βόμβες, είτε γιατί δεν είχε χρήματα για το ενοίκιο. Οι δυνάμεις της λιγοστεύουν για να πάρει και εκείνη το δρόμο προσφυγιάς. «Εξ' άλλου δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια», λέει. Η Μόνα είναι μια συμπαθητική νεαρή γυναίκα, αλλά εύθραυστη και λεπτή. Το διακρίνει κανείς στα βίντεο που στέλνει στη DW. 15 κιλά έχασε από το συνεχές φόβο και άγχος του πολέμου. Και για να δείξει τη διαφορά, στέλνει φωτογραφίες της από παλαιοτέρα.

Η οικογένεια της Μόνας κατάγεται από την Τάμπκα κοντά στη Ράκα. Όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την πόλη της, πήρε το δρόμο της προσφυγιάς με τη μητέρα της και τα 5 αδέλφια της. Το σπίτι κοντά στο Ιντλίμπ, που ζούσε αρχικά η οικογένεια, τινάχτηκε στον αέρα και καταστράφηκε. Η Μόνα δεν θέλει να υποκύψει. Στέλνει εκατοντάδες ιστορίες μέσω Whatsapp, για τη ζωή της την ιστορία της. Στέλνει φωτογραφίες, βίντεο, διηγήσεις με τη φωνή της από την κάθε περιοχή που βρίσκεται. Έχει σπουδάσει αραβική λογοτεχνία, ονειρεύεται να γίνει δημοσιογράφος, της αρέσει το γράψιμο, έχει δικό της blog για θέματα γυναικείων δικαιωμάτων και κάνει ρεπορτάζ για το συριακό ραδιοφωνικό σταθμό Watan FM, που στο μεταξύ εκπέμπει από την Τουρκία.

Ο φόβος είναι μόνιμος συνοδός

Παράλληλα εργάζεται για την ΜΚΟ Start Point με έδρα τη Σουηδία, που ενεργοποιείται για θύματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τα λίγα χρήματα που κερδίζει στηρίζει την οικογένειά της. Είναι και η μόνη στην οικογένεια που έχει δουλειά. Αλλά η δουλειά της είναι πολύ σημαντική και για έναν ακόμη λόγο: της δίνει νόημα και υπόσταση στην άδεια και επικίνδυνη καθημερινότητα. Κάθε μέρα η Μόνα κάνει με το λεωφορείο απόσταση 30 χιλιομέτρων για να πάει στο Καφάρ Τακχαρίμ, Εκεί είναι το γραφείο που μοιράζεται με άλλους τρεις συναδέλφους της. Ένα επικίνδυνο ταξίδι. «Σήμερα, πολλά σημεία του δρόμου βομβαρδίστηκαν» έγραψε την περασμένη Τρίτη το βράδυ στη DW. «Μπορεί να συμβεί παντού, κάθε στιγμή. Φυσικά και φοβάμαι να φύγω από το σπίτι. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έπεσαν εκατοντάδες βόμβες, μερικές πολύ κοντά μας, αλλά έχω άλλη επιλογή; Πόλεμος και καθημερινότητα προχωρούν χέρι με χέρι τα τελευταία 9 χρόνια» διηγείται. «Ορισμένα μαγαζιά έκλεισαν εντελώς, πολλοί έφυγαν από το Ιντλίμπ, αλλά βασικά αγαθά όπως νερό, ηλεκτρικό και τρόφιμα υπάρχουν ακόμη. Τα φαγητό και το νερό επαρκούν».

Ο κλοιός γύρω από την επαρχία σφίγγει όλο και περισσότερο, ο συριακός στρατός καταλαμβάνει συνεχώς εδάφη. Αλλά στην πόλη Ιντλίμπ οι τζιχαντιστές της ομάδας Χάγιατ Ταχρίρ Ας Σαμ είναι παρόντες. «Άλλοι βρίσκονται στην πόλη, άλλοι φρουρούν τις εισόδους της και στήνουν οδοφράγματα, άλλοι πολεμούν τον κυβερνητικό στρατό» περιγράφει την κατάσταση. «Ανάμεσά τους είναι και ξένοι μαχητές». Ο φόβος είναι μόνιμος συνοδός. Περισσότερο φοβάται να μην πέσει στα χέρια των στρατιωτών του προέδρου Ασάντ. Να μην τη βιάσουν ή τη σφάξουν. Τον ίδιο τον θάνατο δεν τον φοβάται. «Γιατί εάν πεθάνω, δεν θα αισθάνομαι τίποτα πια», λέει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός