E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αθήνα: Αύξηση εξώσεων λόγω Airbnb ‑ Αυξήθηκαν 47% οι μετακομίσεις

Στη σημερινή εποχή, με τα ενοίκια να έχουν πάρει… φωτιά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μετακομίζουν εκουσίως

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/2/2020 | 20:22

Αθήνα: Αύξηση εξώσεων λόγω Airbnb ‑ Αυξήθηκαν 47% οι μετακομίσεις

Τη… ζημιά που έκανε η Airbnb στους ενοικιαστές αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία του Douleutaras για τις μετακομίσεις. Η πλατφόρμα, που φέρνει σε επαφή πελάτες και επαγγελματίες, για την υλοποίηση οποιασδήποτε τεχνικής υπηρεσίας σχετίζεται με το σπίτι, κατέγραψε πέρυσι αύξηση της τάξεως του 47% σε σχέση με το 2018 στις μετακομίσεις, με τα σχετικά αιτήματα να προσεγγίζουν τις 12.000. «Από το σύνολο των κρούσεων που είχαμε για μετακίνηση εντός του ίδιου νομού, το 26% είχαν σημείο εκκίνησης τον Δήμο Αθηναίων», εξηγούν σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος πηγές από την εταιρία.

Μολονότι οι ίδιοι δεν δύνανται να γνωρίζουν το λόγο της μετακόμισης, καθώς το αντικείμενό τους είναι να προωθούν τα αιτήματα στους επαγγελματίες, παράγοντες της κτηματαγοράς σπεύδουν να επισημάνουν πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Στη σημερινή εποχή, με τα ενοίκια να έχουν πάρει… φωτιά, ελάχιστοι είναι εκείνοι που μετακομίζουν εκουσίως», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών (ΠΑΣΥΠΕ), Αγγελος Σκιαδάς και συνεχίζει: «Εννέα στις 10 περιπτώσεις αφορούν είτε σε αγωγές εξώσεων είτε σε αποχωρήσεις κατόπιν πιέσεως από πλευράς των ιδιοκτητών για υπέρογκες αυξήσεις, με στόχο να απελευθερωθεί το ακίνητο και έτσι να διατεθεί προς εκμετάλλευση μέσω Airbnb».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας, μολονότι καταγράφουν μία πτώση πέριξ του 6% σε ετήσια βάση, παραμένουν, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα, «αγγίζοντας» ακόμη και τα εννέα ευρώ/τ.μ. Για ένα σπίτι, δηλαδή, 60 τ.μ. το ενοίκιο υπολογίζεται στα 540 ευρώ, όσο, δηλαδή, είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός. Οσον αφορά στις ενεργές αγγελίες στην Airbnb, αυτές, με βάση την AirDna, την ιστοσελίδα, δηλαδή, που επεξεργάζεται τα δεδομένα της επίμαχης πλατφόρμας, ξεπερνούν τις 10.200 σε όλη την Αθήνα.

Εκτός του Δήμου Αθηναίων, την τετράδα με τα περισσότερα αιτήματα μετακόμισης στον Douleutaras συμπληρώνουν οι Πειραιάς, Μαρούσι και Ζωγράφου.

Τα ενοίκια στο… λιμάνι έχουν εκτοξευτεί κατά 12,50% (από 6,82 ευρώ/τ.μ. το δ’ τρίμηνο του 2018 σε 7,67 τους τελευταίους μήνες του 2019), ενώ το Μαρούσι ενδείκνυται για το ιατρικό κοινό της Airbnb, που επικεντρώνει την αναζήτηση του σε σπίτια πλησίον μεγάλων νοσοκομείων και κλινικών. «Ο λόγος που δεν επιλέγουν τη διαμονή σε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας είναι γιατί προσπαθούν να κάνουν τον ασθενή να νιώσει οικεία», τονίζουν αρμόδιες πηγές, υπολογίζοντας σε πέριξ 200 τις ενεργές αγγελίες στην πλατφόρμα, με το μηνιάτικο να «αγγίζει» ακόμη και τα 797 ευρώ.

Στο 10% υπολογίζει ο Douleutaras το ποσοστό των εργασιών που αφορούσαν πέρυσι σε μετακόμιση στο εξωτερικό. «Το 65% ήταν για μετακίνηση εντός του ίδιου νομού και 22% διαφορετικού», τονίζουν πηγές της εταιρίας.

Προς επίρρωση, για εντός νομού, σχεδόν οκτώ στους 10 επικοινώνησαν για μετακόμιση εντός Αττικής, 11% εντός Θεσσαλονίκης και μόλις 1% για κάποιον τρίτο νομό. Ως προς τους διαφορετικούς νομούς, 60% έγιναν από την Αττική, 10% από τη Θεσσαλονίκη και 30% από Πάτρα, Θράκη και Ηράκλειο. «Η τιμή διαφέρει αρκετά ανά περίπτωση, ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού, τον αριθμό αντικειμένων για μεταφορά, την απόσταση μεταξύ των σημείων μεταφοράς και το απαιτούμενο προσωπικό που θα απασχοληθεί», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η στιγμή που αστυνομικοί βρίσκουν το βρέφος σε κάδο απορριμμάτων στον Αλιμο – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 14.05.2025
Οι Αρχές εξετάζουν το περιστατικό με προσοχή, ενώ η καταγγελία της γυναίκας ερευνάται ως προς την αξιοπιστία και τις συνθήκες υπό τις οποίες φέρεται να χάθηκε το μωρό

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Καθηγητής πληροφορικής έστελνε ερωτικά μηνύματα σε 11χρονη μαθήτρια του

Ελλάδα 14.05.2025
Φρίκη προκαλούν τα όσα καταγγέλλει η 11χρονη μαθήτρια

Μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο λόγω... TikTok

Κόσμος 14.05.2025
Παρά τις ρομαντικές εικόνες που προβάλλονται στα social media, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί και σοβαροί

Φυλάκιση με αναστολή σε 44χρονο που ξυλοκόπησε με καδρόνι την πρώην σύζυγό του ‑ Τη χτυπούσε με μανία

Ελλάδα 14.05.2025
Ο άγριος ξυλοδαρμός σταμάτησε μόνο όταν κάτοικοι άρχισαν να πετούν από τα παράθυρά τους γλάστρες και καρέκλες για να τον απομακρύνουν

Λάρισα: Το σκάνδαλο που ξεσκέπασε 28 χρόνια πριν ο ιερέας πατέρας της δολοφονημένης 52χρονης

Ελλάδα 14.05.2025
Πώς είχε απασχολήσει την δημοσιότητα πριν αρκετά χρόνια ο πατέρας της αδικοχαμένης 52χρονης που δολοφονήθηκε από τον γιο της

Πάνος Βαλαβάνης: Πέθανε ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον αρχαιότερο ελληνικό ιππόδρομο

Ελλάδα 14.05.2025
Διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής

Πέθανε o Ρόμπερτ Μπέντον

Κόσμος 14.05.2025
Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κράμερ εναντίον Κράμερ»

Λάρισα: Ο μητροκτόνος μαχαίρωσε την 52χρονη 23 φορές μετά θάνατον – Μετά το έγκλημα έβγαλε τα σκυλιά βόλτα

Ελλάδα 14.05.2025
«Τον είδα 50 μέτρα από το σπίτι, ηρεμότατος είχε βγάλει τα σκυλιά βόλτα, ήταν μια χαρά» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας

Σοκ στη δίκη του Diddy ‑ Προβλήθηκε αμοντάριστο το βίντεο του ξυλοδαρμού της Κάσι Βεντούρα

Κόσμος 14.05.2025
Στο μικροσκόπιο των ενόρκων το βίντεο με τον Diddy

Κοινωνικός Τουρισμός 2025: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Ελλάδα 14.05.2025
Η διήμερη παράταση που είχε δοθεί λόγω όγκου αιτήσεων τελειώνει σήμερα