E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο νέος κοροναϊός έχει πλέον επίσημο όνομα

Το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες

Δημοσίευση 11/2/2020 | 18:43

Ο νέος κοροναϊός έχει πλέον επίσημο όνομα

«COVID-19» ονομάστηκε ο νέος κοροναϊός, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στην Κίνα, όπως δήλωσε την Τρίτη από τη Γενεύη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. Το «co» αντιστοιχεί στο «corona» (κορόνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια). Ο αριθμός 19 αναφέρεται στο έτος κατά το οποίο πρωτοεμφανίστηκε (2019).

Όπως εξήγησε, οι άλλες ονομασίες θα ήταν «ανακριβείς» και ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο στιγματισμός.

Ο Τέντρος προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του Covid-19 ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε κατά την καθημερινή πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος». Εκτίμησε ωστόσο ότι «υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε» την εξάπλωση του νέου ιού.

«Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακολουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Reuters. «Αν ο κόσμος δεν θέλει να ξυπνήσει και να θεωρήσει τον ιό ως τον δημόσιο εχθρό υπ' αριθμόν 1, δεν νομίζω ότι θα μάθουμε από τα μαθήματά μας», προειδοποίησε.

Περίπου 400 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο συμμετέχουν από σήμερα στη διήμερη συνάντηση, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, με στόχο την εντατικοποίηση της μάχης εναντίον της ασθένειας αυτής.

«Θετικό το αποτέλεσμα του έργου πρόληψης κι ελέγχου του κοροναϊού»
Στο μεταξύ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα πως το έργο που έχει επιτελέσει η Κίνα όσον αφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο του νέου κοροναϊού έχει φέρει θετικά αποτελέσματα και πως η χώρα θα κερδίσει τη μάχη εναντίον του, αναφέρουν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κίνα θα είναι πολύ πιο ευημερούσα όταν θα έχει κερδηθεί η μάχη κατά του κοροναϊού, διαβεβαιώνει ο Σι σύμφωνα με τα ίδια μέσα.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ επέτρεψαν σήμερα στους εργαζόμενούς τους στη διπλωματική αντιπροσωπεία τους στο Χονγκ Κονγκ καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους να εγκαταλείψουν την πρώην βρετανική αποικία, λόγω των ανησυχιών για την επιδημία του κοροναϊού στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι υπάλληλοι που δεν είναι απολύτως αναγκαίοι για την καλή λειτουργία του προξενείου και οι οικογένειές τους θα μπορούν να φύγουν, σε εθελοντική βάση, «για προληπτικούς λόγους», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αποχώρηση δεν είναι υποχρεωτική και το προξενείο των ΗΠΑ θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα