E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι σημαίνει η νίκη του Σιν Φειν στην Ιρλανδία;

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία προκάλεσε σοk

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 11/2/2020 | 00:11

Τι σημαίνει η νίκη του Σιν Φειν στην Ιρλανδία;
@ft.com

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιρλανδία προκάλεσε σοk. Το Σιν Φέιν, το κόμμα που έχει ως πρώτη προτεραιότητα της ένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας (που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο), ήρθε πρώτο σε ψήφους με ποσοστό 24,5%. Τα δυο κεντροδεξιά κόμματα Φιάνα Φέιλ και Φίνε Γκάελ, που κυβερνούν τη χώρα εδώ και περίπου έναν αιώνα, πήραν 22,2% και 20,9% αντίστοιχα.

Το κόμμα που είχε συνδεθεί με τον IRA, την οργάνωση που ήταν υπέυθυνη για πολλές βίαιες ενέργειες στην Βόρεια Ιρλανδία στο τέλος του 20ου αιώνα, κέρδισε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο ποσοστό. Το αποτέλεσμα δείχνει για άλλη μια φορά τις αυτονομιστικές τάσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη αλλά και τις αποσταθεροποιήσεις που προκάλεσε το Brexit.

Επίσης αποδεικνύει την νέα ανάγκη για συνασπισμούς κομμάτων, αφού και στην Ιρλανδία κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο επειδή το Σιν Φειν έθεσε υποψηφιότητα σε 42 από τις 160 εκλογικές περιφέρειες, μπορεί να μην είναι ούτε το κόμμα με τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, αφού αναμένεται να κερδίσει 37 έδρες από τις συνολικά 160. Η ανάγκη για συνασπισμό είναι δεδομένη, με τα δυο κεντροδεξιά κόμματα να αποκλείουν συνεργασία με το Σιν Φειν πριν τις εκλογές.

https://news.sky.com/story/could-sinn-feins-mary-lou-mcdonald-be-irelands-first-female-prime-minister-11930725

@sky.com

Η ηγέτης του κόμματος Μάιρη Λου ΜακΝτόναλντ, τόνισε πως το κόμμα της είναι έτοιμο να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, κοιτώντας κυρίως προς τα μικρότερα αριστερά κόμματα για συμμαχίες. Βέβαια, λόγω του περίπλοκου συστήματος της Ιρλανδίας, τα τελικά αποτελέσματα μπορούν να πάρουν ημέρες για να γίνουν γνωστά. Και ίσως υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές.

Τι σημαίνει όμως αυτή η νίκη σε σχέση με την ένωση του νησιού; Το Σιν Φέιν για να μπει σε οποιονδήποτε συνασπισμό, έχει θέσει ως όρο την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένωση του νησιού μέχρι το 2025. Αλλιώς δεν θα κάνει καμία συμμαχία. Αν και θέματα γύρω από τη στέγαση και την υγεία βοήθησαν προεκλογικά το κόμμα, το θέμα της επανένωσης υπήρχε πάντα στην ατζέντα και ίσως πολλοί ψηφοφόροι να θεώρησαν πως υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία μετά το Brexit.

Μπορεί και τα άλλα δυο κόμματα να μην είναι αντίθετα στην επανένωση, αλλά κανένα δεν φαίνεται να υποστηρίζει ένα δημοψήφισμα στο κοντινό μέλλον. Πάντως αυτό δεν φαίνεται να είναι ήσυχο, ειδικά αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές.

Tο μόνο σίγουρο είναι πως το Σιν Φειν με τη διψήφια άυξηση ποσοστού που είχε από τις προηγούμενες εκλογές, μετατρέπεται σε υπολογίσιμη δύναμη που θα μπορεί να συμμετέχει σε συμμαχίες και ίσως να εκλέξει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στη χώρα. Ολα αυτά έχουν μια προϋπόθεση για το Σιν Φέιν: το δημοψήφισμα για την ένωση. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αφγανιστάν: Νύφες στα 13, μητέρες τεσσάρων παιδιών στα 18 – Η δραματική επιστροφή των παιδικών γάμων επί Ταλιμπάν

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Συγκλονιστικές μαρτυρίες αποκαλύπτουν την έκταση των παιδικών γάμων υπό τους Ταλιμπάν – Ανήλικες μητέρες και κορίτσια που «υπόσχονται» ως νύφες από τη βρεφική ηλικία

Μάριο Ροτζέρο: Ποιος είναι ο 72χρονος κοσμηματοπώλης που καταδικάστηκε για την δολοφονία των ληστών

E-Daily 1.Hero 20.07.2026
Η Μελόνι πήρε ανοιχτά το μέρος του 72χρονου και παραδέχθηκε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης να κινήσει διαδικασία απονομής χάριτος.

Ξεκίνησε να ταξιδεύει μόνη στα 13 και τώρα έχει γυρίσει σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Επτά χρόνια αργότερα, η 20χρονη ταξιδιώτισσα έχει επισκεφθεί 186 χώρες

Για ποιο λόγο μια δικαστική υπόθεση δύο χρυσόψαρων έγινε απόφαση‑σταθμός

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ζούσαν σε γυάλινη βιτρίνα και τώρα θεωρούνται όντα με δικαιώματα

Γύρισε και τις 195 χώρες του κόσμου: Αυτοί είναι οι προορισμοί που λέει να αποφύγεις ‑ Τι είπε για την Ελλάδα

E-Daily 1.Hero 20.07.2026
Ο 23χρονος ταξιδιώτης που κατάφερε να επισκεφθεί κάθε χώρα του πλανήτη μοιράστηκε τη λίστα με τους πιο υπερεκτιμημένους προορισμούς.

Η ιστορία πίσω από την ανταλλαγή φανέλας στο ποδόσφαιρο: Από το 1931 έως τα 9,3 εκατ. δολάρια του Μαραντόνα

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Μια από τις πιο εμβληματικές παραδόσεις του ποδοσφαίρου γεννήθηκε το 1931 σε ένα φιλικό Γαλλίας-Αγγλίας και εξελίχθηκε σε πράξη με ιστορική και οικονομική αξία.

Funflation: Πώς η ψυχαγωγία στο σπίτι έγινε πολυτέλεια – Streaming, games και ρεύμα αδειάζουν τα πορτοφόλια

E-Daily 3.Left Χτες
Αυξήσεις έως 53% σε συνδρομές και κονσόλες μεταφέρουν το φαινόμενο της «funflation» από τις συναυλίες κατευθείαν στον καναπέ μας.

Η «χρυσή εποχή» της Ολυμπιακής μέσα από μια σπάνια φωτογραφία ‑ δείτε τι σέρβιραν στους επιβάτες

E-Daily 3.Left Χτες
Το Studio Κλεισθένης μοιράστηκε ένα σπάνιο στιγμιότυπο από τα γεύματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, θυμίζοντας την εποχή που η εταιρεία του Ωνάση έθετε τον πήχη ψηλά.

Τέλος στο πλαστικό των εξάδων νερού και αναψυκτικών ‑ τι αλλάζει πραγματικά με τον νέο κανονισμό της ΕΕ

E-Daily 3.Left Χτες
Ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2025/40 δεν καταργεί τις πολυσυσκευασίες, αλλά στοχεύει στις πλαστικές μεμβράνες και δακτυλίους που τις συγκρατούν.

Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της

E-Daily 3.Left Χτες
Η καλλιτεχνική εγκατάσταση που εγινε σύμβολο

Ποιο ήταν το ένοχο μυστικό του Τσόρτσιλ

E-Daily 3.Left Χτες
Υπήρξε ένα άνδρας με πολλά μυστικά

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

E-Daily 3.Left Χτες
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη