E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Κύπρος δίνει μάχη για να κατοχυρώσει το χαλούμι

Τι αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη

Δημοσίευση 5/2/2020 | 18:48

Η Κύπρος δίνει μάχη για να κατοχυρώσει το χαλούμι

Με πνεύμα σύνεσης και συνεργασίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο θέμα του χαλουμιού, κατέληξαν σήμερα στην πορεία που θα ακολουθηθεί και στη μάχη που θα δοθεί για την κατοχύρωση του προϊόντος.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα σημερινής ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία των Υπουργών Γεωργίας, Εξωτερικών, Εμπορίου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής είπε ότι κατά τη σύσκεψη συζήτησαν όλες τις πτυχές του θέματος Χαλούμι, ενώ αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις, για την επανεγγραφή εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τις προσπάθειες για κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ.

/repository/2020/chaloumi-453.jpg

Στη συνέχεια, είπε, ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων, σημειώνοντας πως σε αρκετά ζητήματα είχαν διαφορετικές, αλλά και έντονες απόψεις.

«Μέσα από ένα εποικοδομητικό κλίμα και μια προσπάθεια να βρεθούν συναινετικές λύσεις καταλήξαμε στην πορεία που θα ακολουθηθεί και τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα, και συγκεκριμένα ως προς το θέμα της κατοχύρωσης παραμένουμε προσηλωμένοι στην έγκριση του φακέλου που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως την επόμενη περίοδο θα επιδιωχθεί συνάντησή του με τον Επίτροπο Γεωργίας και Επίτροπο Υγείας της ΕΕ για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του φακέλου και για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσουμε για να καταλήξει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Συζητήθηκε, πρόσθεσε, και το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στη σύνθεση του χαλουμιού, και εκεί υποβλήθηκαν διάφορες εισηγήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, «καταλήξαμε στο να παραμείνει η σημερινή ποσόστωση, αλλά να υπάρξει εγγύηση από πλευράς των τυροκόμων ότι θα παραλαμβάνουν όλο το αιγοπρόβειο γάλα και μάλιστα θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή του μέσα στην επόμενη περίοδο». Πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες αυτής της ρύθμισης θα συζητηθούν σε συνάντηση στο Γραφείο του με τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα πολιτισμένο και εποικοδομητικό κλίμα και εκφράζω την ευαρέσκεια μου για το γεγονός αυτό», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού, είπε ότι «το θέμα της κατάληξης του θέματος της κατοχύρωσης δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί για να φτάσουμε σε μια διευθέτηση. Αυτές οι προτάσεις, εξήγησε, σε ορισμένες πτυχές τους δεν μας ικανοποιούσαν. Ως εκ τούτου, συνέχισε, με τη νέα Επιτροπή πάμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια επειδή υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο διαφορετικές Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό το θέμα.

«Θα επιδιωχθεί να έχουμε συνάντηση με τους δύο Επιτρόπους για να μπουν όλα στο τραπέζι και να ξεκαθαρίσουν όλες οι πτυχές που είναι σε εκκρεμότητα σήμερα και με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε ότι σύντομα θα φτάσουμε σε κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, «θα παρακολουθούμε, και δεσμευτήκαμε για αυτό, τις εξελίξεις και το πώς προσεγγίζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα και θα ενημερώνουμε σε τακτική βάση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σκοπούς διαφάνειας και για να γνωρίζουμε όλοι προς τα πού βαδίζουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, αλλά και την οικονομία γενικότερα».

Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική πτυχή του θέματος, ο κ. Καδής είπε ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαν παρατεθεί και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις διάφορες διευθύνσεις της συνδέονται με την πολιτική διάσταση και για αυτό είπαμε ότι θα πρέπει να τεθούν όλα στο τραπέζι, να δούμε ολοκληρωμένα το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε σε μια κατάληξη. Σε αυτό θεωρώ πως όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατοχύρωσης».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «δεν τίθεται θέμα τροποποίησης του φακέλου πριν την κατοχύρωση του. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά και με πάρα πολύ προσεκτικά βήματα».

Τέλος, ερωτηθείς αν η κυπριακή πλευρά μεταβαίνει ενωμένη στις Βρυξέλλες για να δώσει τη μάχη, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. «Ακούστηκαν βέβαια οι γνωστές απόψεις από κάποιους φορείς για απόσυρση του φακέλου, θεωρώ όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των παρευρισκόμενων ενστερνίστηκε αυτή την προσέγγιση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην καταληκτική του τοποθέτηση», είπε.

Καταλήγοντας τόνισε πως «το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι πάμε με όλες μας τις δυνάμεις για να επιχειρήσουμε μια τελική προσπάθεια κατοχύρωσης του φακέλου, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

Κόσμος Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο