E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Παγώνουν» για πέντε χρόνια τα ενοίκια κατοικιών στο Βερολίνο

Το ύψος του ενοικίου θα εξαρτάται από τη χρονολογία ανέγερσης και από την περιοχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2020 | 19:00

«Παγώνουν» για πέντε χρόνια τα ενοίκια κατοικιών στο Βερολίνο

Την τελική έγκριση έλαβε την Πέμπτη από το Κοινοβούλιο το κρατίδιο του Βερολίνου για πενταετές «πάγωμα» των ενοικίων. Στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία των ενοίκων της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου τα ενοίκια έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Σύμφωνα με την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, τα ενοίκια στο Βερολίνο θα παραμείνουν σταθερά για πέντε χρόνια με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2019. Το «πάγωμα» αναφέρεται αποκλειστικά στα κτίσματα που ανεγέρθηκαν μέχρι το 2013, ενώ το ύψος του ενοικίου θα εξαρτάται από τη χρονολογία ανέγερσης και από την περιοχή. Το όριο τίθεται στα 9,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ επιτρέπεται η αύξηση κατά ένα ευρώ, εφόσον η κατοικία είναι ανακαινισμένη ή πληροί άλλα κριτήρια, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα ενοίκια μόνο μετά το 2022 έως 1,3%, ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού. Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται και στις μελλοντικές συμβάσεις μίσθωσης, ενώ στις ήδη υφιστάμενες συμβάσεις οι ιδιοκτήτες θα δικαιούνται να επιβάλουν αύξηση έως 20% και μέχρι το ανώτατο όριο των 9,80 ευρώ. Διαφορετικά, οι ενοικιαστές θα μπορούν να απαιτήσουν μείωση.

Τα ενοίκια στο Βερολίνο παρέμεναν επί πολλά χρόνια σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο, από το 2008 το μέσο ενοίκιο έχει υπερδιπλασιαστεί, καθώς η γερμανική πρωτεύουσα υποδέχεται περίπου 40.000 νέους κατοίκους ετησίως. Σημειώνεται επιπλέον ότι σχεδόν το 85% των κατοίκων προτιμά να ενοικιάζει, παρά να αγοράζει διαμερίσματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η απόφαση περί «παγώματος» των ενοικίων, υπό συζήτηση από το καλοκαίρι του 2019, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα γερμανικά μεσιτικά γραφεία και από οργανώσεις του σχετικού κλάδου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ύψος των ενοικίων διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες συντήρησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες διατηρούσαν πάντοτε αποθεματικά για ανακαίνιση και για επισκευές. Επομένως, αναμένεται πως λίγους μήνες μετά την επιβολή της ρύθμισης στο τέλος του Φεβρουαρίου τα αποθεματικά αυτά θα στερέψουν.

Ηδη, έχει παρατηρηθεί μείωση των δραστηριοτήτων από εταιρείες επισκευών και συντήρησης. Ιδίως προβλέπεται πως θα πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συντήρησης, οι οποίες έχουν πελάτες τις μεσιτικές εταιρείες, όπως αναφέρει το βιοτεχνικό επιμελητήριο του Βερολίνου. «Το “πάγωμα” των ενοικίων αποδυναμώνει την οικονομία του Βερολίνου, απειλεί θέσεις εργασίας και πρόκειται απλώς να επιδεινώσει τα αίτια της αύξησης των ενοικίων και της έλλειψης των σπιτιών», όπως σχολίασε ο Ρομπερτ Μόμπεργκ, επικεφαλής της Ενωσης Βιομηχανίας Κατασκευών στη Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters. Επιπλέον, οι μεσιτικές εταιρείες προειδοποιούν ότι λόγω της ρύθμισης θα σημειωθεί μείωση στις επενδύσεις των ιδιοκτητών, όπως για παράδειγμα για μόνωση ή για συστήματα θέρμανσης.

Λόγω της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον κτηματομεσιτικό κλάδο, οι μεσιτικές εταιρείες έχουν ήδη σταματήσει ορισμένα προγράμματα ή στρέφονται στις πωλήσεις διαμερισμάτων. Το μεγαλύτερο μεσιτικό γραφείο του Βερολίνου, η Deutsche Wohnen, έχει πουλήσει ήδη 2.000 διαμερίσματα στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει το Spiegel. Παράλληλα, οι ενώσεις κτηματομεσιτών έχουν μειώσει τα επενδυτικά τους σχέδια κατά 60%. Συγκεκριμένα, ενώ είχε δρομολογηθεί η ανέγερση 6.000 διαμερισμάτων, μόλις 2.000 θα χτιστούν στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ορισμένοι προβλέπουν ότι η μείωση νέων κατασκευών θα μονιμοποιήσει το πρόβλημα έλλειψης κατοικιών στο Βερολίνο και ότι θα επιβαρύνει και άλλους τομείς της γερμανικής οικονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος Χτες
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος Χτες
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος Χτες
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος Χτες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science Χτες
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών