E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βουλή: Ψηφίστηκε με 163 «ναι» ο νέος εκλογικός νόμος

Η αποψινή ψηφοφορία κατέγραψε μερικές ηχηρές απουσίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2020 | 19:08

Βουλή: Ψηφίστηκε με 163 «ναι» ο νέος εκλογικός νόμος

Με 163 «ναι» υπερψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος, σε σύνολο 284 παρόντων βουλευτών. «Όχι» ψήφισαν 121 βουλευτές, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπέρ του εκλογικού νόμου τάχθηκε μόνο η Ελληνική Λύση. Κατά της κυβερνητικής πρότασης τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Μεταξύ των βουλευτών που απουσίαζαν είναι ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά της συμπολίτευσης. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων απουσίαζαν η Έφη Αχτσιόγλου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Επειδή οι διατάξεις δεν πέρασαν τον συνταγματικό πήχη των 200 θετικών ψήφων για την άμεση εφαρμογή τους, οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι μεθεπόμενες με τον νέο εκλογικό νόμο. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτείται με 20 έδρες εαν φθάνει στο 25% και με μια επιπλέον έδρα για κάθε 0,5% άνω του ορίου εισαγωγής στην πριμοδότηση.

Η διήμερη συζήτηση του εκλογικού νομοσχεδίου πυροδότησε απο την αντιπολίτευσηκαι μια έντονη σεναριολογία περι πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ακολούθως η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έφερε τώρα το εκλογικό νομοσχέδιο γιατί επιθυμεί να πάει σύντομα στις κάλπες, να κάψει με τον τρόπο αυτό την απλή αναλογική και να πετύχει την επιμήκυνση της παραμονής του στην εξουσία.

Απο την πλευρά ωστόσο της κυβέρνησης οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και υποστήριξαν ότι η σεναριολογία φανερώνει το στρατηγικό αδιέξοδο και τον φόβο της αντιπολίτευσης για τις κάλπες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Θα γυρίσουμε στον Φιλαθλητικό, για να τον ανεβάσουμε στην πρώτη κατηγορία

Αθλητικά Νέα 01.07.2025
Η εκδήλωση ""Biggest than Basketball"" έγινε υπό την αιγίδα του Charles Antetokounmpo Family Foundation (CAFF)

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Ελλάδα 01.07.2025
Ήχησε το 112

Με... αστειάκια για τους μετανάστες εγκαινίασε το «Alligator Alcatraz» ο Τραμπ

Κόσμος 01.07.2025
«Θα τους μάθουμε να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες, δεν πρέπει να πηγαίνεις ευθεία, αλλά να κάνεις ζιγκ-ζαγκ»!

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρό άτομο με αναπηρία από φωτιά σε διαμέρισμα

Κόσμος 01.07.2025
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 6 οχήματα της Πυροσβεστικής με 13 άνδρες

Ο Τραμπ δεν αποκλείει ότι θα απελάσει τον Ελον Μασκ

Κόσμος 01.07.2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «ίσως χρειαστεί να στείλουμε το DOGE πάνω στον Έλον»

Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@μ@θ@ι ο υπουργός και όλοι»

Πολιτική 01.07.2025
Αναλυτικά οι διάλογοι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους

Ένα δίχρονο παιδί πέθανε στην Ισπανία αφού ο πατέρας του το άφησε μέσα στο αυτοκίνητο, σταθμευμένο στον ήλιο εν μέσω καύσωνα

Κόσμος 01.07.2025
Η θερμοκρασία έφτασε τους 32° Κελσίου υπό σκιά στη Μπαλς σήμερα το πρωί

Οι πρωτόγονοι Ευρωπαίοι ήταν σκουρόχρωμοι με γαλάζια μάτια αποκάλυψε αναβίωση κρανίου ηλικίας 10.500 ετών

Tech + Science 01.07.2025
Ανήκε σε γυναίκα που πέθανε σε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών

Το Euronext κατέθεσε πρόταση να αγοράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οικονομία 01.07.2025
Στην Αθήνα η διοίκηση του Euronext

Δανία: Στον στρατό οι γυναίκες για 11μηνη «υποχρεωτική» θητεία

Κόσμος 01.07.2025
Η Δανία γίνεται η τρίτη σκανδιναβική χώρα που συμπεριλαμβάνει τις γυναίκες στην στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ ‑ Ποιος ο λόγος

Ελλάδα 01.07.2025
Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Σαπουνάς