E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βόρεια Ήπειρος: Αλβανοί εθνικιστές βανδάλισαν δίγλωσσες πινακίδες

Δεν είναι πρώτη φορά που οι εθνικιστές βάζουν στο στόχαστρο τις δίγλωσσες πινακίδες

Δημοσίευση 20/1/2020 | 12:43

Βόρεια Ήπειρος: Αλβανοί εθνικιστές βανδάλισαν δίγλωσσες πινακίδες

Ακόμη και επίσημοι μειονοτικοί δήμοι στην Βόρειο Ήπειρο, στοχοποιούνται από Αλβανούς εθνικιστές, με την ανοχή των Τιράνων και με δημοσιογράφους που δυναμιτίζουν εσκεμμένα το κλίμα.

Τις τελευταίες μέρες, άγνωστοι βανδάλισαν δίγλωσσες πινακίδες του οδικού δικτύου στην περιοχή του δήμου Φοινίκης, σβήνοντας τα ελληνικά τοπωνύμια.

Δεν είναι πρώτη φορά που Αλβανοί εθνικιστές βάζουν στο στόχαστρο τις δίγλωσσες πινακίδες, που έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που αναγνωρίζονται επισήμως από την Αλβανία ως μειονοτικές, στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με το νόμο 96/2017 «περί προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία».

Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Φοινίκης κ. Χριστάκης Κίτσιος, ζητάει από τις αστυνομικές αλβανικές Αρχές «να εντοπίσουν και συλλάβουν τους δράστες της καταστροφής της δημόσιας περιουσίας και της προσβολής των δικαιωμάτων που είναι κατοχυρωμένα με νόμο». Παράλληλα από την αλβανική κυβέρνηση : «Να επισπεύσει τη διαδικασία κατάρτισης και έγκρισης των εφαρμοστικών νόμων για τις μειονότητες και να ενισχύσει τη θετική προπαγάνδα για τα δικαιώματα των Εθνικών Μειονοτήτων, τα οποία είναι μέρος της εσωτερικής νομοθεσίας και ένας απαραίτητος όρος για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Οι βανδαλισμοί των δίγλωσσων πινακίδων, έλαβαν χώρα την επομένη προβολής ανθελληνικού ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού Τop Channel, με προσβλητικό και προκλητικό περιεχόμενο κατά της ελληνικής μειονότητας.

Ανακοίνωση του κόμματος «ΔΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ», που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθύτερη ανησυχία μας, για την πύκνωση των περιπτώσεων και την αύξηση της εντάσεως του προσβλητικού και προκλητικού περιεχομένου σε τηλεοπτικές εκπομπές, ηλεκτρονικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονται στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.

Ειδικότερα, στο τηλεοπτικό κανάλι με εθνική κάλυψη κι εμβέλεια, Top Channel, στη χρονική διάρκεια ολίγων μηνών, υπήρξαν τέσσερις εκπομπές οι οποίες ξεπέρασαν τα εσκαμμένα και τα όρια της ομαλής επικοινωνίας, στο σημείο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως προσβολή για τα μέλη και τις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η γραμμή του καναλιού, οι σχέσεις και οι γνωστές διασυνδέσεις αυτού του μιντιακού ομίλου με την Κυβέρνηση, προκαλούν τη δικαιολογημένη ανησυχία, ότι η καμπάνια πρόκλησης εντάσεως στους κόλπους και στις κοινότητες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και της κοινωνίας μας ευρύτερα, δεν είναι μία τυχαία σύμπτωση.

Καταγγέλλοντας δημόσια τις περιπτώσεις αυτές, απευθύνουμε έκκληση να επανεξετάσουν τη στάση τους και να εισέλθουν σε αποδεκτές επιλογές δημόσιας επικοινωνίας, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις από φαινόμενα που προσβάλλουν το καθεστώς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, την ισχύουσα νομοθεσία κατά των διακρίσεων και, ειδικά, την φιλότιμη προσπάθεια για τη συνέχεια της ειρηνικής συνύπαρξης.

Από πλευράς μας, πάντως, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός να απευθυνθούμε στις ανεξάρτητες αρχές που έχουν καθήκον την επιτήρηση των τηλεοπτικών παραγωγών και την παραβίαση της ισότητας των πολιτών με μεθόδους προσβολής και διακρίσεων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

Κόσμος 07.01.2026
«Ο Τραμπ εγκαθιστά χωρίς κόμπλεξ ένα αμερικανικό προτεκτοράτο σε μία κυρίαρχη χώρα και διεκδικεί δικαιώματα στους πόρους της»

Λαϊκές αγορές: Αναστέλλεται η απεργία ‑ Κανονικά από την Παρασκευή η λειτουργία τους

Ελλάδα 07.01.2026
Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση στη λαχαναγορά - Η ανακοίνωση για τις λαϊκές αγορές

Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες – Απαντούν με κλιμάκωση στα μέτρα της κυβέρνησης

Ελλάδα 07.01.2026
Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας

Αγρότες: Εμπαιγμός τα μέτρα, ειδικά η ρύθμιση για το ρεύμα – «Θέλουν να μας εξαφανίσουν» – Συσκέψεις στα μπλόκα

Ελλάδα 07.01.2026
Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στην εξειδίκευση των μέτρων της κυβέρνησης

Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Εξετάζεται «διαφήμιση χρήσης ουσιών»

Ελλάδα 07.01.2026
Οι αναφορές του προέδρου του ΜέΡΑ25 αφορούν περιστατικό που, όπως ο ίδιος σημείωσε, έλαβε χώρα 37 χρόνια πριν, το 1989, στο εξωτερικό

Σφοδρός καύσωνας στην Αυστραλία

Κόσμος 07.01.2026
Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Νεκρός Ρώσος μεγιστάνας, το ελικόπτερό του έμπλεξε σε καλώδια και συνετρίβη

Κόσμος 07.01.2026
Νεκρός είναι ο Ιλίας Γκιμαντουτντίνοφ

Είχε σκύλο με λουρί να τρέχει έξω από το ΙΧ στη Θεσσαλονίκη – «Το ζώο το αγαπώ»

Ελλάδα 07.01.2026
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για «κακοποίηση ζώου»

Η ΕΛ.ΑΣ έστειλε στον εισαγγελέα το βίντεο του Βαρουφάκη που παραδέχεται πως έχει πάρει ecstacy

Ελλάδα 07.01.2026
Η Δίωξη Ναρκωτικών έστειλε το βίντεο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον στον Παναθηναϊκό

Αθλητικά Νέα 07.01.2026
Ο Εργκίν Αταμαν ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα του Παναθηναϊκού ενώ προχώρησε και σε μία βαρύγδουπη δήλωση αναφορικά με το μέλλον του

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν

Κόσμος 07.01.2026
«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Ζητώ συγγνώμη, το παιδί μου θα πληρώσει, λέει η μάνα του 16χρονου

Ελλάδα 07.01.2026
Βαριές κακώσεις σε όλο το σώμα του 17χρονου στις Σέρρες έδειξε η ιατροδικαστική