E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eργατική νομοθεσία: Tι αλλάζει με απόφαση Βρούτση

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για εργατικές παραβάσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2020 | 11:12

Eργατική νομοθεσία: Tι αλλάζει με απόφαση Βρούτση

Τα νέα πρόστιμα θα είναι ελαφρύτερα αλλά, όπως τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, θα είναι δικαιότερα

Δικαιότερο και απλούστερο γίνεται το σύστημα επιβολής προστίμων στις επιχειρήσεις για τις παραβάσεις τη εργατικής νομοθεσίας, προκειμένου ο εργοδότης να ξέρει με ακρίβεια τι ποινή θα περιμένει για άρνηση αδείας , αδήλωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία κ.α.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση που δημοσιεύθηκε ήδη σε ΦΕΚ η νέα προσέγγιση για την επιβολή προστίμων βασίζεται α) στη βαρύτητα της παράβασης β) στον αριθμό των εργαζόμενων που επηρεάζει γ) στην υποτροπή στο παρελθόν αλλά και το καθεστώς απασχόλησης (πλήρης, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση).

Τα νέα πρόστιμα θα είναι ελαφρύτερα αλλά, όπως τονίζουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, θα είναι δικαιότερα, καθώς όλοι οι Επιθεωρητές εργασίας θα επιβάλλουν το ίδιο πρόστιμο, αλλά και αποτρεπτικά για μελλοντικές παραβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι

α) το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη κατάθεση του ετήσιου πίνακα προσωπικού και ωρών εργασίας θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ.

Β) για τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών μέσω τραπεζικού λογαριασμού κυμαίνεται από 1.000 - 4.000 ευρώ κ.α.

Σε γενικές γραμμές στις περιπτώσεις ομαδικών παραβάσεων τα πρόστιμα κυμαίνονται από 300 έως 8.000 ευρώ ,ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολούνται στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας.

Για παραβάσεις που θίγουν ατομικά τον κάθε εργαζόμενο θεσμοθετούνται συγκεκριμένα ποσά, τα οποία πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που εμπλέκονται σε κάθε διακριτή παράβαση.

Ωστόσο το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία παραμένει τσουχτερό στο ύψος των 10.500 ευρώ, με δυνατότητα έκπτωσης στα 2.000 ευρώ, αν ασφαλιστεί ο εργαζόμενος.

Σχολιάζοντας την υπουργική απόφαση η πρώην υπουργός εργασίας και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων με αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Με την απόφαση τα πρόστιμα για παραβιάσεις ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες μειώνονται έως και 15 φορές, οι μεγάλες επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία αντιμετωπίζονται πλέον όμοια με τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά, ενώ οι συστηματικοί παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα» τονίζει σε ανακοίνωσή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος Χτες
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα Χτες
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος Χτες
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science Χτες
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα Χτες
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος Χτες
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος Χτες
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα Χτες
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα Χτες
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο