E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τελειώνει η εισφορά αλληλεγγύης, έρχεται και μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Δημοσίευση 17/1/2020 | 08:19

Τελειώνει η εισφορά αλληλεγγύης, έρχεται και μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Οριστικό τέλος μπαίνει στην εισφορά αλληλεγγύης από το 2021, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή (16.01.2020) του συνέντευξη στον Alpha.

Παράλληλα άνοιξε διάπλατα παράθυρο για την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δείχνει να πάει πιο πίσω η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, έτσι ώστε να βγαίνει η δημοσιονομική άσκηση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ξεκινήσει από φέτος και υποσχέθηκε την οριστική κατάργηση του μέτρου το 2021.

Αυτοί που επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης είναι εκείνοι που σήμερα δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ. Οι συντελεστές φορολογίας ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Τον Μάιο τα σπουδαία για την εισφορά αλληλεγγύης

Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος της μείωσης του 2020 θα ληφθούν στις αρχές Μαΐου και όταν θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την πορεία των εσόδων και βέβαια το δημοσιονομικό χώρο που θα τείνει να δημιουργηθεί. Παράλληλα δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να δουν το πρώτο μαχαίρι της εισφοράς στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Δηλαδή η μείωση να ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2019 τα οποία θα δηλωθούν φέτος στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Το σχέδιο για τις ασφαλιστικές εισφορές

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης των μειώσεων στις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020, όπως είχε αρχικά σχεδιάσει, αλλά να δώσει προτεραιότητα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ώστε αυτή να γίνει γρηγορότερα από ότι έχει αποφασιστεί. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, με την κίνηση αυτή συμφωνούν και οι επιχειρηματίες καθώς το μέτρο θα ωφελήσει όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, δηλαδή και τις κερδοφόρες και τις ζημιογόνες, ενώ η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος θα βοηθήσει μόνο όσες δηλώνουν κέρδη.

Το δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μια περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 24% στο 20% υπολογίζεται στα 540 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτή μείωση του συντελεστή θα εφαρμοζόταν το 2021 για τη χρήση του 2020, δηλαδή θα επιβάρυνε με μείωση εσόδων κατά 540 εκατ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο που ήδη έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την τετραετία 2020-2023, αρχής γενομένης 0,90 της ποσοστιαίας μονάδας από την 1η Ιουλίου 2020 με δημοσιονομικό κόστος 123 εκατ. ευρώ. Για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,09 ποσοστιαία μονάδα με σωρευτικό δημοσιονομικό κόστος 565 εκατ. ευρώ, το 2022 επιπλέον μείωση κατά 1,61 ποσοστιαία μονάδα με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 413 εκατ. ευρώ και το 2023 άλλο 1,3% με επιπλέον δημοσιονομικό κόστος 374 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, σε περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί να μην εφαρμοστεί το 2021 η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% θα εξοικονομηθούν 540 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν μια μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2021.

Δηλαδή, η μη εφαρμογή της περαιτέρω μείωσης του εταιρικού φόρου μπορεί να αξιοποιηθεί δημοσιονομικά για μια ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε η σωρευτική μείωσή τους να φθάσει το 3,9% ήδη από το 2021 και ο τελικός στόχος για σωρευτική μείωσή τους κατά 5% να επιτευχθεί το 2022, αντί το 2023.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία