E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος και αντιδράσεις με την αφίσα για τις αμβλώσεις στο μετρό

Τι υποστηρίζει ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2020 | 19:01

Σάλος και αντιδράσεις με την αφίσα για τις αμβλώσεις στο μετρό

Αντιδράσεις στα social media προέκυψαν από τη διαφήμιση στο Μετρό για τα "αγέννητα παιδιά" που μας γυρίζει σε άλλες εποχές. Ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την αφίσα είναι το κίνημα "αφήστε με να ζήσω" το οποίο τοποθετείται ανοιχτά κατά των αμβλώσεων με άρθρα και δημοσιεύσεις.

Το προβαλλόμενο μήνυμα στο επίμαχο πόστερ αναφέρει συγκεκριμένα: "Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή".

Στην καμπάνια χρησιμοποιείται ακριβώς το ίδιο μήνυμα που είχε τυπωθεί και στο αναχρονιστικό εξώφυλλο της εφημερίδας SporTime στις 29 Δεκεμβρίου. Αφορμή για το πρωτοσέλιδο ήταν η "ημέρα του αγέννητου παιδιού", η οποία θεσμοθετήθηκε από την Ιερά Σύνοδο, σε μια κίνηση που θύμισε Καθολική Εκκλησία.

Από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο Facebook, θυμίζοντας την κατοχύρωση του δικαιώματος της άμβλωσης από το ΠΑΣΟΚ το 1986:

"Η μητρότητα αποτελεί ελεύθερη επιλογή,όχι επιβολή.

Στην Ελλάδα η νομιμοποίηση των αμβλώσεων κατοχυρώθηκε με τον N. 1609 του 1986 του ΠΑΣΟΚ μετά από δεκαετίες απαγορεύσεων.

Και είναι επιλογή και δικαίωμα της κάθε γυναίκας η πρόσβαση στη νόμιμη και ασφαλή έκτρωση, με βάση τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα.

Αντιλήψεις σαν αυτές που βλέπουμε στις αφίσες είναι μεσαιωνικές.

Τι ακριβώς κάνει η διοίκηση του Μετρό;".

Θυμίζουμε πως οι εκτρώσεις στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (Νόμος 1609/1986, σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου 1986) και όχι "έγκλημα". Ακόμη, δεν είναι λίγοι οι χρήστες των social media που το τελευταίο διάστημα καλούν δικαίως για εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αντιδρώντας στη δαιμονοποίηση μιας πρακτικής που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό, εφήβους.

Σημειώνεται πως για τη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις αμβλώσεις και όλοι οι αριθμοί που παρουσιάζονται είναι κατά προσέγγιση, μετά από εκτιμήσεις.

Τι υποστηρίζει ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!»

Oύτε η εγκυμοσύνη μετά τον βιασμό δεν είναι καλή αιτία για να γίνει έκτρωση, σύμφωνα με τον σύλλογο «Αφήστε με να ζήσω!», οι αφίσες του οποίου προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών που τις είδαν στους σταθμούς του Mετρό. Μια ανάγνωση των κειμένων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συλλόγου, αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες για τις απόψεις των μελών του, δηλαδή των 19 Ορθόδοξων Χριστιανικών Σωματείων και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Γι’ αυτούς, η έκτρωση δεν είναι αποδεκτή για κανένα λόγο.

Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο με τίτλο «Πόσο κατακριτέα κρίνεται μια έκτρωση από γυναίκα θύμα βιασμού; Πως θα μπορούσε να φέρει στον κόσμο ένα μωρό που θα της θύμιζε την οδυνηρή της εμπειρία;» Ο συντάκτης, αφού διατυπώνει τον εξωφρενικό και προσβλητικό για τις γυναίκες ισχυρισμό ότι ο βιασμός «πραγματοποιείται συνήθως σε φάσεις που υπάρχει χαλάρωση της εγρήγορσης και μετά από χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών» αναφέρεται στην έκτρωση διατυπώνοντας τα εξής εξωφρενικά ερωτήματα: «Είναι αυτό απόδοση δικαιοσύνης; Αποτελεί αυτή η πρακτική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των θυμάτων; Ο φταίχτης είναι ο βιαστής. Δεν είναι ούτε η γυναίκα ούτε το μωρό. Είναι καλό που και οι δύο τους γίνονται για άλλη μια φορά θύματα της προκατάληψης και τη σκληρότητας της κοινωνίας και του περιβάλλοντός τους; Που πρέπει να ματώνουν διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους και αντί να θεωρούνται ήρωες και αγωνιστές αυτοί ταπεινώνονται; Είναι σωστό ο τρόπος σύλληψης του ανθρώπου να καθορίζει τα ατομικά του δικαιώματα; Είναι δίκαιο που προαποφασίζουμε την ατιμία του αγέννητου παιδιού και το καταδικάζουμε σε θάνατο;»

Αντιεπιστημονικοί ισχυρισμοί
Κατά τα λοιπά, ο σύλλογος «Αφήστε με να ζήσω!» υιοθετεί τους -αποδεδειγμένα πλέον- ψεύτικους ισχυρισμούς περί 300.000 εκτρώσεων το χρόνο στην Ελλάδα και αναφέρει τις εκτρώσεις ως την «κύρια αιτία θανάτου μέσα στο 2019», σημειώνοντας ότι «σε όλο τον κόσμο 42,3 εκατομμύρια μωρά που αναμένονταν να γεννηθούν σκοτώθηκαν». Αποθεώνει, επίσης, το σχετικό με τις εκτρώσεις πρωτοσέλιδο αθλητικής εφημερίδας που προκάλεσε σάλο λίγες μέρες πριν φύγει το 2019 χαρακτηρίζοντας το «το πιο όμορφο γκολ, το πιο όμορφο buzzer beater καλάθι».

Μέσα από μια σειρά νομικίστικων κειμένων, ο σύλλογος παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων που έχουν σκοπό να πείσουν τους αναγνώστες ότι η έκτρωση είναι παράνομη -αν και το ελληνικό κράτος την έχει νομιμοποιήσει από το 1986- ενώ σε άλλα κείμενα ψυχολόγοι, μαιευτήρες και θεολόγοι επιχειρηματολογούν για τα ηθικά ζητήματα και τα προβλήματα υγείας που υποτίθεται ότι εγείρονται όταν μια γυναίκα αποφασίζει να κάνει έκτρωση.

Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
ΕΛΛΑΔΑ 13.01.2020 15:21
Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
Κατεβαίνει με υπουργική εντολή η αφίσα του Μετρό για τις αμβλώσεις
Τα κείμενα αυτά συνοδεύονται συνήθως από φωτογραφίες ανήλικων γυναικών που ποζάρουν χαμογελαστές κρατώντας το νεογέννητο μωρό τους, φωτογραφίες εμβρύων, ακόμα και από «πειραγμένα» έργα βυζαντινής τέχνης στα οποία απεικονίζονται αιμοσταγείς γιατροί και βρέφη γεμάτα αίματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Ασημένιο ο Τεντόγλου, χρυσά μετάλλια για Αδαμοπούλου, Ρούσσου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και πέντε χάλκινα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στο Βαλκανικό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου

Ισχυρές βροχοπτώσεις σε Ήπειρο και Θράκη, χάρτης με τις περιοχές όπου έπεσε η περισσότερη βροχή

Καιρός Χτες
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ύψος βροχής στα Θεοδώριανα Αρτας έφτασε τα 82 mm

Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας στην Ροδόπη, εννέα άτομα στο νοσοκομείο, δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες της ταβέρνας 28 και 35 ετών για σωματικές βλάβες από αμέλεια - Στο νοσοκομείο θα παραμείνουν σήμερα ένας 69χρονος, ο οποίος υπέστη κάταγμα στα πλευρά, και μία 61χρονη για παρακολούθηση

Γεωργιάδης: Θα ξαναπάω στο νοσοκομείο Νίκαιας και ο πρώτος που θα με εμποδίσει θα υποστεί τις συνέπειες

Ελλάδα Χτες
«Και να με κτυπούν και να μην τους κάνω μήνυση και να τους ζητήσω και συγγνώμη….κάπου ώπα! Αλλά με έχουν μετρήσει λάθος» αναφέρει ο υπουργός Υγείας

Λύκος επιτέθηκε σε παρέα περιπατητών στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι!

Ελλάδα Χτες
Οδηγίες για τους επισκέπτες της Πάρνηθας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Τι πρέπει να ξέρουν όσοι κάνουν βόλτες στην περιοχή με τα σκυλιά τους

Συγκλονίζει ο Πολονάρα: «Όταν μου είπαν ότι έχω λευχαιμία, σκέφτηκα να αυτοκτονήσω»

Αθλητικά Νέα Χτες
Σε μια βαθιά προσωπική εξομολόγηση, ο Ακίλε Πολονάρα άνοιξε την καρδιά του για τη δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής του

Ολυμπιακός: Το story της γυναίκας του Πίτερς μετά τον αποκλεισμό του από τη δωδεκάδα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Μάντισον Γκρου ανέβασε βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του Αμερικανού με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Προσωρινή διακοπή στο εργοστάσιο της Βιολάντα στην Αγία Κυριακή, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ελλάδα Χτες
Το εργοστάσιο βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της Ε.Ε. Τρικάλων-Καρδίτσας, στην τοπική κοινότητα Αγίας Κυριακής του δήμου Τρικκαίων, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Σπάνιο φαινόμενο: Υδροστρόβιλος σχηματίστηκε πάνω από τη Ραφήνα ‑ Βίντεο

Ελλάδα Χτες
Το ασυνήθιστο θέαμα έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι, σε μικρή απόσταση από την είσοδο του λιμανιού

Πέθανε το δύο ετών αγοράκι στο οποίο είχε μεταμοσχευθεί κατεστραμμένη καρδιά στη Νάπολη

Κόσμος Χτες
Το ιατρικό λάθος αποκαλύφθηκε χάρη σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, μετά την δημοσίευση των οποίων το νοσοκομείο αναγκάστηκε να παραδεχθεί τις ευθύνες του

Κυψέλη: Καταγγελία για βιασμό 25χρονης γυναίκας ΑμεΑ από άνδρα που βοηθούσε τη μητέρα με τα ψώνια

Ελλάδα Χτες
Σοκαριστικό περιστατικό βιασμού μίας 25χρονης γυναίκας με αναπηρία σημειώθηκε στην Κυψέλη