E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το tweet του Ερντογάν για τον Έλληνα «θρύλο» του τουρκικού ποδοσφαίρου

Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τον θάνατο του Λευτέρη Αντωνιάδη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2020 | 16:19

Το tweet του Ερντογάν για τον Έλληνα «θρύλο» του τουρκικού ποδοσφαίρου

Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού ποδοσφαιριστή της Φενέρμπαχτσε, Λευτέρη Αντωνιάδη. 

Τον ελληνικής καταγωγής Τούρκο παίκτης που λάτρεψαν όλοι οι Τούρκοι, έσπευσε να τιμήσει με tweet και ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν, γνωστός οπαδός της Φενέρ. 

«Τιμώ με σεβασμό τα οκτώ χρόνια από την απώλεια του σπουδαίου παίκτη της Φενέρμπαχτσε, του θρυλικού ονόματος του τουρκικού ποδοσφαίρου, Λευτέρη Κουτσιουκαντωνιάδη», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Τούρκος πρόεδρός. 

Ποιος ήταν ο Λευτέρης Αντωνιάδης

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Πρίγκηπο από Έλληνες γονείς και μεγάλωσε με τα 10 αδέρφια του.

Πήρε την τουρκική υπηκοότητα, αλλά παρέμεινε Χριστιανός Ορθόδοξος. Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ήταν μικρόσωμος και του κόλλησαν το παρατσούκλι «Κιουτσουκ» που σημαίνει μικρός. Οι Τούρκοι αργότερα θα τον φωνάζουν Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη.

Η οικογένειά του χωρίστηκε, αλλά ο Λευτέρης έμεινε στην Πόλη. Έπαιξε ποδόσφαιρο στην Τακσίμ Σπορ, μια μικρή συνοικιακή ομάδα. Προκειμένου να πάρει μεταγραφή για την Φενερμπαχτσέ, υπηρέτησε 4 χρόνια στον τουρκικό στρατό. Το 1947 τελικά φόρεσε την κιτρινομπλε φανέλα και άρχισε να γράφει ιστορία. Μέχρι το 1951, είχε πετύχει 100 γκολ σε 135 εμφανίσεις και έτσι έγινε ο πρώτος Τούρκος ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό και την Φιορεντίνα. Έμεινε στην Φλωρεντία για έναν χρόνο και άλλον έναν πέρασε στην Νίκαια της Γαλλίας. Μάλλον όμως δεν μπορούσε μακριά από την αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη.

Επέστρεψε στην Φενερμπαχτσέ και τα επόμενα 11 χρόνια πέτυχε 323 γκολ σε 480 εμφανίσεις. Συνολικά με την αγαπημένη του ομάδα πέτυχε 506 γκολ σε 752 παιχνίδια! Είχε γίνει ήδη «θρύλος» για τους φιλάθλους της Φενερμπαχτσέ, που του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «Προφέσορας».

Αγωνίστηκε 46 φορές με την εθνική ομάδα της Τουρκίας της οποίας ήταν και αρχηγός. Μάλιστα σε έναν αγώνα απέναντι στην Ελλάδα το 1948 σκόραρε, με τους Έλληνες φιλάθλους να τον χαρακτηρίζουν «προδότη». Ωστόσο, η περίπτωσή του δεν ήταν απλή. Ο Αντωνιάδης τιμούσε τα ήθη και έθιμα της Ελλάδας και έμεινε πάντα χριστιανός. Όταν άκουγε τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας, έβγαζε τον σταυρό που φορούσε στον λαιμό και τον κρατούσε σφιχτά. Κανείς δεν του είπε ποτέ τίποτα.

Η γυναίκα του, Σταυριανή Μπεκιάρη, ήταν επίσης Ελληνίδα. Το 1955, κατά την διάρκεια των «Σεπτεμβριανών», οι Τούρκοι έφτασαν έξω από το σπίτι του και εκτόξευαν απειλές εναντίον του. Σώθηκε μετά από παρέμβαση οπαδών της «Φενέρ», οι οποίοι υποστήριζαν την ομάδα επειδή εκεί έπαιζε ο Αντωνιάδης.

Οι περισσότεροι πίστεψαν πως θα φύγει για την Ελλάδα. Όμως αγαπούσε το σπίτι του και δεν ήθελε να το αφήσει. Στην Αθήνα ήρθε το 1964, σε ηλικία 39 ετών για να αγωνιστεί στην ΑΕΚ. Έπαιξε μόλις 5 παιχνίδια σκοράροντας δυο φορές. Ένας τραυματισμός τον έκανε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση.

Έζησε στην αγαπημένη του Πόλη μέχρι τα 86. Πέθανε στις 13 Ιανουαρίου του 2012, με τους Τούρκους να συρρέουν στην κηδεία του, ενώ πολλοί από αυτούς άναψαν κι ένα κερί στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο. Στην κηδεία του ήταν παρών και ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν. Ένας δρόμος στην Πρίγκηπο και άλλος ένας στην Κωνσταντινούπολη φέρουν το όνομα του ενώ η προτομή του «Λεφτέρ» βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το γήπεδο «Σουκρού Σαράτσογλου».
Η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου του αφιέρωσε ολόκληρο το πρωτάθλημα της σεζόν 2018/19.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ξύλινα κουτιά»: Τα πρωτότυπα έπιπλα του Μεσαίωνα και η έξυπνη χρήση τους

Ιστορικά 23.11.2025
Όταν η ανάγκη γέννησε μια από τις πιο πρωτότυπες λύσεις ύπνου της ιστορίας

Το μυστικό γιατί οι άνθρωποι διψούν για Χριστούγεννα ‑ και πώς η Mariah Carey το κατάλαβε πρώτη

Stories 23.11.2025
Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να γιορτάζουν όλο και συχνότερα τα Χριστούγεννα

3 celebrities που οι γονείς τους δεν τους έδωσαν ούτε ένα δολάριο για βοήθεια

Stories 23.11.2025
Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες

Ο Έλληνας ηθοποιός που είχε υποδυθεί τον εραστή της Ντάριλ Χάνα

Stories 23.11.2025
Η συμμετοχή του σε ταινία του Χόλιγουντ το 1982

Η κρυφή αγορά εργασίας του σκοτεινού ιστού: Ποιοι μπαίνουν, πόσα παίρνουν και γιατί κινδυνεύουν

Νέα Εποχή Χτες
Αυτός είναι ο μέσος χρήστης του dark web – και δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι

Νόμπελ Ειρήνης: Η τραγική ειρωνεία στην περίπτωση της γυναίκας που «κέρδισε» τον Τραμπ

Stories Χτες
Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάδο κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «φυγόδικη»

Γιατί οι νέοι στην Ελλάδα δεν σκέφτονται να κάνουν οικογένεια;

Μπες στο Πλάνο Χτες
Τι ζητούν για να μείνουν στην χώρα

Όταν το κραγιόν έγινε όπλο: Η απίστευτη ιστορία πίσω από το «Victory Red»

Ιστορικά Χτες
Πώς ένα χρώμα έγινε σύμβολο αντίστασης και γυναικείας δύναμης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

5 αθλητές που εξαφανίστηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ

Αθλητισμός Χτες
Μυστήρια που δεν λύθηκαν ποτέ