E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από το Ιράκ

Μπαρούτι μυρίζει η Μέση Ανατολή

Δημοσίευση 7/1/2020 | 18:12

Το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από το Ιράκ

Μπαρούτι μυρίζει η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, την Παρασκευή, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Το ΝΑΤΟ έλαβε σήμερα την απόφαση να αποσύρει ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας εξηγώντας πως η εν λόγω κίνηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ συγκάλεσε σήμερα την κατεπείγουσα σύγκληση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), με μόνο θέμα στην ατζέντα την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Παράλληλα, η ταφή του Σουλεϊμανί στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν, αναβλήθηκε, καθώς στη διάρκεια της κηδείας του τριάντα δύο άνθρωποι ποδοπατήθηκαν κι έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, μέτρα για την ασφάλεια των δυνάμεών τους που βρίσκονται στο Ιράκ λαμβάνουν Βρετανία και Ιταλία ενώ στόχο και για τις δύο χώρες αποτελούν η προστασία των πολιτών και η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το υπουργικό του συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ ενημέρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, και σύμφωνα με εκπρόσωπό του, παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης γύρω από την σπουδαιότητα της προστασίας των συμφερόντων της χώρας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι τα μέτρα για την προστασία των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ βρίσκονται σε «συνεχή αξιολόγηση» και τόνισε ότι η ασφάλεια των στρατιωτών είναι θέμα εξαιρετικής σημασίας. Πρόσθεσε ότι μία πιο «ουσιαστική» συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας που θα ακολουθήσει σήμερα, υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αρνήθηκε σήμερα να δώσει διευκρινίσεις γύρω από πληροφορίες ότι θα αυξήσει τα έκτακτα μέτρα για την απομάκρυνση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού από το Ιράκ, εξαιτίας φόβων για αντίποινα από το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ αναμένεται να μεταβεί εντός της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Ιταλοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη

Στους 50 ανέρχονται οι Ιταλοί στρατιώτες οι οποίοι εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και μετακινήθηκαν σε άλλη, κοντινή περιοχή, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης

Ειδικοί καραμπινιέροι είχαν αναλάβει την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και η απόφαση ελήφθη από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ.

Η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίνα Σερένι, σε δηλώσεις της σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο, υπογράμμισε ότι «η Ρώμη θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο Ιράκ» και πως «η απόφαση να μετακινηθεί ένας μικρός αριθμός καραμπινιέρων οφείλεται στο ότι η βάση στην οποία βρίσκονταν, στην παρούσα φάση δεν θεωρείται ασφαλής».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «συνεχίζει να επικρατεί μεγάλη ένταση, οι αποστολές σε εξωτερικούς χώρους έχουν "παγώσει" και οι Ιταλοί στρατιώτες παραμένουν μέσα στις βάσεις που τους φιλοξενούν».

Δεν αποσύρονται οι Γάλλοι στρατιώτες από το Ιράκ
Η Γαλλία δεν σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών της που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, μετά τον θάνατο του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού που κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή.

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανέφερε μέσω του Twitter ότι, λόγω των γεγονότων στη Βαγδάτη, η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας για τους 160 στρατιώτες της στο Ιράκ. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα του Παρισιού είναι ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους το οποίο επανεμφανίζεται στην περιοχή.

«Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία καλεί το Ιράν να μην συμβάλει στην κλιμάκωση και να επιστρέψει και να συμμορφωθεί πλήρως με την πυρηνική συμφωνία του 2015», πρόσθεσε.

Η Γαλλία παρέχει εκπαίδευση και επιμελητειακή υποστήριξη στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις που μετέχουν στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση