E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοινωνικό Μέρισμα: Στον «αέρα» 40.000 δικαιούχοι ‑ 100.000 οι ενστάσεις

Αναμένεται επίλυση για το πρόβλημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/1/2020 | 09:18

Κοινωνικό Μέρισμα: Στον «αέρα» 40.000 δικαιούχοι ‑ 100.000 οι ενστάσεις

40.000 δικαιούχοι του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας καθώς δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με την εξέλιξη της άιτησής τους.

Συγκεκριμένα, ενώ η ΗΔΙΚΑ πλήρωσε στις 30 Δεκεμβρίου του 267.000 δικαιούχους που είχαν κάνει επιτυχημένα τη διαδικασία της αίτησης, η ΑΑΔΕ είχε εντοπίσει 307.000 οικογένειες που θα έπρεπε να το λάβουν. Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα βρει τον τρόπο για να πληρωθούν και οι υπόλοιποι 40.000 αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι νεότερο ως προς τη διαδικασία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια τα χρήματα να πιστωθούν στους λογαριασμούς και των τελευταίων 40.000 δικαιούχων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Επίπονη αποδείχτηκε και η διαδικασία των ενστάσεων καθώς έχουν συσσωρευτεί πάνω από 100.000 ενδιαφερόμενοι οι οποίοι περιμένουν τη δική τους απάντηση η οποία πρέπει να δοθεί ακόμη και αν η ένσταση δεν έχει καμία πιθανότητα να αποδώσει καρπούς.

Και χθες, τα τηλεφωνικά κέντρα τόσο στην ΗΔΙΚΑ όσο και στην ΑΑΔΕ είχαν πάρει φωτιά από χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχουν νοικοκυριά με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά που έχουν μοιραστεί στα δύο: οι μεν που πήραν το μέρισμα και οι δε που δεν το πήραν. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο βασικές ομάδες:

  1. Στους γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ οι οποίοι δεν είχαν αναγράψει τον ΑΦΜ του παιδιού στη φορολογική δήλωση. Η αναγραφή είναι προαιρετική οπότε η ευθύνη δεν βαραίνει τον φορολογούμενο. Από την άλλη, οι υπηρεσίες αναζήτησαν τους δικαιούχους αρχικά μόνο με βάση τον ΑΦΜ και έτσι πετάχτηκαν εκτός όλοι οι γονείς ΑΜΕΑ που είχαν δηλώσει μόνο τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Όταν εντοπίστηκε η παράλειψη και «έτρεξε» για δεύτερη φορά η διαδικασία, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 25.000 επιπλέον δικαιούχοι (έτσι προέκυψε και η ανάγκη να αυξηθεί το συνολικό ποσό του μερίσματος). Κάποιοι από αυτούς πληροφορήθηκαν ότι πρέπει να κάνουν καινούργια αίτηση και πήραν το ποσό. Κάποιοι άλλοι, δεν το έμαθαν ποτέ και έχουν μείνει εκτός. Τώρα, πρέπει να εντοπιστούν αλλά και να επιλεγεί η διαδικασία με την οποία θα τους πιστωθούν τα χρήματα.
  2. Σε όσους έκαναν εκπρόθεσμη τουλάχιστον μια φορολογική δήλωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών. Και σε αυτή την περίπτωση, έτρεξε η αναζήτηση μόνο με αυτούς που είχαν εμπρόθεσμα όλες τις φορολογικές δηλώσεις. Ο δεύτερος έλεγχος επίσης ανέδειξε πάνω από 10.000 καινούργιους δικαιούχους. Και πάλι όσοι έκαναν δεύτερη αίτηση πήραν τα χρήματα. Οι υπόλοιποι όχι.

Δεδομένου ότι ακόμη είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή των ενστάσεων –και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ο φάκελος έκτακτο κοινωνικό μέρισμα δεν αναμένεται να κλείσει για τις αρμόδιες υπηρεσίες παρά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένας 57χρονος ομολόγησε τέσσερις εμπρησμούς στη Μυτιλήνη ‑ Έκαψε ακόμα και νταλίκα με άχυρα

Ελλάδα 19.08.2025
Σύμφωνα με όσα φέρεται να ανέφερε, κίνητρό του ήταν η αντεκδίκηση προς συμπολίτες του

Τζετ σκι συγκρούστηκε με φουσκωτό σκάφος στην Κέρκυρα ‑ Στο νοσοκομείο 11χρονος

Ελλάδα 19.08.2025
Οι χειριστές τόσο του τζετ σκι όσο και του σκάφους οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο Κέρκυρας για να καταθέσουν

«Καλάθι» ΔΕΘ: Τι μέτρα σχεδιάζονται για στέγαση, συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία 19.08.2025
Το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει τις τελικές εκτιμήσεις

Αποσύρθηκε στα 35 του ο Σωτήρης Νίνης

Αθλητικά Νέα 19.08.2025
«Στα κάτω σου παλεύεις με τον εαυτό σου, είμαι ευλογημένος», δήλωσε

Αττική: 21 έργα πολιτισμού έως το 2027 ‑ Ποια μνημεία αφορούν

Πολιτισμός 19.08.2025
Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται με χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής

Αριέλα λα Λανγκόστα: Η γνωστή influencer βρέθηκε vεκρή στο αυτοκίνητό της

Κόσμος 19.08.2025
Το αντίο του ράπερ και στενού της φίλου 6ix9ine

Συνελήφθη 55χρονος για εμπρησμό στην Πάρνηθα το 2005

Ελλάδα 19.08.2025
Σε βάρος του 55χρονου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης

Δίωξη για ανθρωπoκτovία από πρόθεση στον 28χρονο για τη δoλoφovία της 47χρονης στο Χαλάνδρι

Ελλάδα 19.08.2025
Ο κατηγορούμενος αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του

Σέρρες: Βυτιοφόρο ανετράπη και έπεσε σε κανάλι στην Εθνική Οδό ‑ Πυροσβέστες απεγκλώβισαν τον οδηγό

Ελλάδα 19.08.2025
Ο οδηγός έχοντας τις αισθήσεις του διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών

Θάσος: 30χρονος ανασύρθηκε από την θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις του

Ελλάδα 19.08.2025
Του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες όμως δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν

Τουρίστρια στη Βενετία έπιασε 14χρονη κλέφτρα πορτοφολιών ‑ Την άρπαξε από τα μαλλιά

Κόσμος 19.08.2025
Την κρατούσε από τα μαλλιά μέχρι να τη συλλάβει η αστυνομία