E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχονται βαριά πρόστιμα σε «πειραγμένα» αυτοκίνητα και μηχανές

Το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζει διάταξη με αυστηρές ποινές για όσους παραποιούν τα χαρακτηριστικά των οχημάτων

Δημοσίευση 30/12/2019 | 12:16

Έρχονται βαριά πρόστιμα σε «πειραγμένα» αυτοκίνητα και μηχανές

Τα συνεργεία που «πειράζουν» τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλα εισέρχονται στο στόχαστρο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και μάλιστα τα στελέχη της έχουν σχεδόν έτοιμη την διάταξη που προβλέπει βαριά πρόστιμα!

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ κας Φωτεινής Πιπιλή, σχετικά με τους χώρους στάθμευσης των δικύκλων επισήμανε ότι ήδη το Υπουργείο επεξεργάζεται σχετική διάταξη που προβλέπει πρόστιμα στα συνεργεία που συνεργούν στην αλλοίωση των χαρακτηριστικών των οχημάτων είτε αυτή η αλλοίωση αφορά στον θόρυβο, στην αφαίρεση του φίλτρου DPF που κατακρατεί τα επικίνδυνα σωματίδια των οχημάτων ή στην παράνομη επέμβαση στον οδομετρητή των χιλιομέτρων.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κεφαλογιάννης: «Τα παραπάνω αποτελούν επεμβάσεις που αλλοιώνουν κρίσιμα χαρακτηριστικά των οχημάτων με σοβαρές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε.

Όπως είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς στο στόχαστρο του Υπουργείου εισέρχονται όλα εκείνα τα συνεργεία που «υπόσχονται» διπλασιασμό της ιπποδύναμης και πολύ υψηλές επιδόσεις καθώς τα χαρακτηριστικά των οχημάτων που τροποποιούν αλλάζουν ριζικά με αποτέλεσμα τα στοιχεία που αναγράφουν οι Άδειες Κυκλοφορίας τους να μην είναι αντίστοιχες με τα δεδομένα που προκύπτουν μετά τις μετατροπές!

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θα πιαστούν από τα κλιμάκια ελέγχου ή από τα ΚΤΕΟ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η ποινή που θα τους επιβληθεί καθώς θα θεωρούνται «συνένοχοι» στην παραποίηση των στοιχείων των οχημάτων αφού τα οχήματα «μετατράπηκαν» με την δική τους θέληση!

Επίσης ο Υφυπουργός γνωστοποίησε ότι σκοπεύουν να εξοπλίσουν τα λιγοστά οχήματα ελέγχου που διαθέτει το υπουργείο Μεταφορών με ειδικά μηχανήματα μέτρησης θορύβου, τα λεγόμενα «ντεσιμπελόμετρα».

«Μόλις γίνει αυτό, θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να εκκινήσουν πάλι τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου, με τη συνδρομή της Τροχαίας και των αρμόδιων υπηρεσιών των Περιφερειών.» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Σχετικά με το θέμα χωροθέτησης της στάθμευσης δικύκλων που αφορούσε και στην ερώτηση της κ. Πιπιλή ο Υφυπουργός ανέφερε ότι: «Γνωρίζω πόσο σας απασχολεί το ζήτημα της άναρχης στάθμευσης των δικύκλων στην Αθήνα. Σήμερα είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο. Έχω στα χέρια μου το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που συνέταξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου μας και θα το στείλουμε στο συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εκτιμάται ότι η απόφαση θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου διμήνου.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι εδώ και 16 χρόνια και συγκεκριμένα με το άρθρο 23, παράγραφος 3 του ν. 3185/2003 (Α΄ 229) προβλέπεται η έκδοση Κ.Υ.Α. των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος για τον καθορισμό των αρμοδίων οργάνων, των όρων και προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των σταθμών μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων.

Σε αυτήν απόφαση καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη νόμιμη λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων. Αρμόδιες Υπηρεσίες για τον έλεγχο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και την έκδοση της Βεβαίωσης Νόμιμης Λειτουργίας θα είναι οι Διευθύνσεις Μεταφορών των κατά τόπους Περιφερειών.
Θυμίζω ότι τα θέματα που αφορούν στη στάση και στάθμευση οχημάτων ρυθμίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ.

Κυρία συνάδελφε, τα κυριότερα σημεία- οφέλη της Απόφασης που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών είναι – επιγραμματικά – τα εξής:

• Καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη νόμιμη λειτουργία χώρων στάθμευσης δικύκλων δίνοντας λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα που επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας. Παράλληλα ανοίγει ένα ακόμα επιχειρηματικό πεδίο για επενδύσεις.
• Ωφελούμενοι από την απόφαση είναι καταρχήν οι ίδιοι οι οδηγοί δικύκλων. Πολλές φορές υποχρεούντο να σταθμεύουν σε θέσεις ακατάλληλες και με ανορθόδοξο τρόπο, διακινδυνεύοντας τη σωματική τους ακεραιότητα, την απώλεια της περιουσίας τους, αλλά και την επιβολή προστίμου λόγω παράνομης στάθμευσης.
• Η απόφαση για τη στάθμευση των μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των καθημερινών μετακινήσεων και του βιοτικού επίπεδου του Έλληνα πολίτη.»

Όσον αφορά στο θέμα της παραβατικότητας ο κ. Κεφαλογιάννης ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος θα πρέπει να είναι συνεχής και αυστηρός σε τέτοιο βαθμό που να διαμορφώσει νέα πρότυπα οδηγικής συμπεριφοράς.

Για το θέμα του θορύβου που προκαλούν τα δίκυκλα ο Υφυπουργός επισήμανε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επανέλθει η κάρτα θορύβου στα δίκυκλα, που συνεπάγεται υποχρέωση ελέγχου του θορύβου, όπως συμβαίνει με τον έλεγχο καυσαερίων.

«Η ένταση του θορύβου μπορεί να μετριέται στα ΚΤΕΟ είτε στα συνεργεία, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του οχήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η Κάθριν Ο’Χάρα, η μητέρα του Κέβιν από την αγαπημένη ταινία «Μόνος στο Σπίτι»

Κόσμος 30.01.2026
Έφυγε σε ηλικία 71 ετών έχοντας αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Βιολάντα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Δύο εκρήξεις μέσα σε 6 δευτερόλεπτα

Ελλάδα 30.01.2026
Nέες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως σοβαρές παραλείψεις, αλλά και καταγγελίες για αδιαφορία απέναντι σε προειδοποιητικά σημάδια που –όπως φαίνεται– είχαν εκδηλωθεί πολύ πριν από τη φονική έκρηξη.

«Ο Μπιλ Γκέιτς κόλλησε ΣΜΝ από Ρωσίδες – Έκανε θεραπεία κρυφά από τη Μελίντα»: Αποκαλυπτικά έγγραφα του Έπσταϊν

Κόσμος 30.01.2026
«Μου ζητήθηκε να κάνω πράγματα που ξεπερνούν τα όρια του παράνομου», φέρεται να είπε σύμβουλος του Γκέιτς

ΣτΕ: Παράνομη η άρνηση ανανέωσης διαβατηρίου λόγω παλαιάς ταυτότητας – Δικαίωση πολίτη

Ελλάδα 30.01.2026
Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους

Βιολάντα: Το πρόβλημα με τις δεξαμενές και το 2020, η απουσία ελέγχων στις εγκαταστάσεις και η έγκριση επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών

Ελλάδα 30.01.2026
Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη «Βιολάντα» – Ελλείψεις στους ελέγχους, κανονικά οι επιδοτήσεις

ΔΟΑΕ: Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο για την πυρηνική ασφάλεια – Συνεδρίασε το Συμβούλιο κυβερνητών

Κόσμος 30.01.2026
Η ρωσική πλευρά επέκρινε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, θεωρώντας ότι «υποκινήθηκε μόνο για πολιτικούς λόγους χωρίς καμιά πραγματική ανάγκη»

Ολυμπιακός: Τιμωρία μιας αγωνιστικής στον Βεζένκοφ για το επεισόδιο με τον Πετρόπουλο

Αθλητικά Νέα 30.01.2026
Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε με μια αγωνιστική τον μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού και με πρόστιμο τον καλαθοσφαιριστή του Κολοσσού

Τραγωδία στη Ρόδο: Στα χέρια του 39χρονου επιλοχία εξερράγη η χειροβομβίδα που σκότωσε τον 19χρονο Ραφαήλ

Ελλάδα 30.01.2026
Εξερράγη στο δεξί χέρι του 39χρονου όπου προκάλεσε τον ακρωτηριασμό του και σε πολύ κοντινή απόσταση από τον 19χρονο όπου η διασπορά των θραυσμάτων τον έπληξε σε όλο του το σώμα, τραυματίζοντας τον θανάσιμα

Τεράστιος Τζόκοβιτς «αποκαθήλωσε» τον Σίνερ και οδεύει στα 38 του προς τον 11ο τίτλο του στο Australian Open

Αθλητικά Νέα 30.01.2026
Μυθική ανατροπή του 38χρονου «Νόλε» επί του Σίνερ και ραντεβού με τον Αλκαράθ στον τελικό - Ο Σέρβος κυνηγά το 25ο Grand Slam

Διαβατήρια: Το ΣτΕ «φρενάρει» τις απορρίψεις λόγω παλιάς ταυτότητας

Ελλάδα 30.01.2026
Η υπόθεση αφορά πολίτη, ο οποίος το 2015 είχε ανανεώσει κανονικά το διαβατήριό του, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα που είχε εκδοθεί τον Μάιο του 1972

Αποκάλυψη για την εξαφάνιση της Λόρας, είχε βγάλει εισιτήριο για το εξωτερικό

Ελλάδα 30.01.2026
Η ΕΛΑΣ πιστεύει ότι βρίσκεται στη Γερμανία

Σε ιδιώτες τα πετρέλαια της Βενεζουέλας για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, νέος νόμος στη σκιά του Τραμπ

Κόσμος 30.01.2026
Η Ροντρίγκες υπέγραψε νόμο για ιδιωτικοποίηση της παραγωγής πετρελαίου, την ώρα που οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις - Το 2006 ο Ούγκο Τσάβες είχε επιβάλει όλα τα μεγάλα έργα της αγοράς πετρελαίου να περνούν στην κρατική PDVSA