E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ζηνοβία: Κρύο, χιόνια και καταιγίδες ‑ Προληπτικά μέτρα στις εθνικές οδούς

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2019 | 08:40

Ζηνοβία: Κρύο, χιόνια και καταιγίδες ‑ Προληπτικά μέτρα στις εθνικές οδούς

Αλλάζει αισθητά το σκηνικό του καιρού, καθώς από το βράδυ του Σαββάτου (28/12) αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 8 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -1 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο, από -2 έως 9 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 12 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 2 έως 10 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 2 έως 12 στα νησιά του Ιονίου, από 2 έως 9 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 6 έως 14 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Πιο αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού έχει ως εξής.

Από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 28/12:

  • Θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Την Κυριάκη 29/12:

  • Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.
  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
  • Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
  • Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες.

Τη Δευτέρα 30/12:

  • Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
  • Οι κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
  • Οι κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Ενόψει του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξέδωσε συμβουλές αυτοπροστασίας προς τους πολίτες.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συμβουλεύει τους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει άνθρωπο», λέει η αδελφή του μεθυσμένου οδηγού που παρέσυρε αναβάτη μηχανής και πεζό στο κέντρο της Αθήνας

Ελλάδα 16.01.2025
«Εγώ απ` ότι είδα δεν φαινόταν μεθυσμένος. 25χρονο αγόρι να πάει επίτηδες να σκοτώσει κάποιον άλλο;»

Αλιμος: Νέες αποκαλύψεις για τον καθηγητή – Η ουσία που έδωσε σε ανήλικη και οι συνομιλίες

Ελλάδα 16.01.2025
Οι αρχές έχουν εντοπίσει συνομιλίες με «έντονο ερωtικό περιεχόμενο» ανάμεσα στον καθηγητή και σε 16χρονη μαθήτρια του

Γιος γνωστής αστρολόγου ήταν εργαζόμενος σε εταιρεία που εμπλέκεται στο κύκλωμα με την 37χρονη βραβευμένη αστυνομικό

Ελλάδα 16.01.2025
Σύμφωνα με τη δικογραφία, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών

Γερμανία: 100 άτομα τη μέρα υποβάλλουν αίτηση αλλαγής φύλου

Κόσμος 16.01.2025
Νέος νόμος φέρνει τα πάνω κάτω στη χώρα

Έκλεψε τσάντα από γυναίκα αλλά έπεσε πάνω σε αθλητή ζίου ζίτσου

Κόσμος 16.01.2025
Δείτε ολόκληρο το περιστατικό σε βίντεο

Κυβερνοεπίθεση στο gov.gr από το εξωτερικό: Προβλήματα στην ταχύτητα σύνδεσης

Ελλάδα 16.01.2025
Η επίθεση DDoS είναι ένας τύπος κυβερνοεπίθεσης κατά την οποία οι δράστες προσπαθούν να καταστήσουν μία ιστοσελίδα ή δίκτυο μη διαθέσιμο στους χρήστες του

Μειώθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα το 2024

Ελλάδα 16.01.2025
Τι αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ για τις πρώτες 48 εβδομάδες του 2024

Μαχαίρωσαν εννέα φορές τρανς κορίτσι ως εκδίκηση, γιατί τους έκρυψε την ταυτότητα του φύλου της

Κόσμος 16.01.2025
Το θύμα αρνήθηκε ότι ήταν τρανς, παρόλο που είχε φιλήσει έναν από τους δράστες της επίθεσης

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός

Κόσμος 16.01.2025
«Σκότωσαν 73 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά και 25 γυναίκες», σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας

Τον Νικήτα Κακλαμάνη προτείνει για την προεδρία της βουλής η ΝΔ

Πολιτική 16.01.2025
«Η πρόταση της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για τη θέση του προέδρου της Βουλής είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

«Τέλος» το μπρόκολο και το κουνουπίδι: Σοβαρές ελλείψεις λόγω των πλημμυρών και των σαλιγκαριών

Tech + Science 16.01.2025
Πώς οι πλημμύρες της Βαλένθια επηρέασαν την ευρωπαϊκή αγορά και γιατί τα σαλιγκάρια είναι «θανάσιμος εχθρός»