E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το αστέρι που είναι... έτοιμο να εκραγεί ανησυχεί τους επιστήμονες

Το... εκκεντρικό αστέρι που προκαλεί «πονοκέφαλο»

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 27/12/2019 | 13:58

Το αστέρι που είναι... έτοιμο να εκραγεί ανησυχεί τους επιστήμονες

Προβληματισμό στους επιστήμονες προκαλεί τον τελευταίο καιρό η... εκκεντρική συμπεριφορά ενός φωτεινού αστεριού το οποίο βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον γαλαξία μας.

Το αστέρι υπεργίγαντας με το όνομα Μπετελγκέζ (αγγ. Betelgeuse), ξαφνικά σβήνει. Κατά τους αστρονόμους, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρόκειται να εκραγεί. Μία ακόμη όμως πιθανότητα είναι ο κόκκινος αστερισμός να περνάει απλώς… μια φάση.

Ο επικεφαλής της έρευνας Εντ Γκουινάν, δήλωσε στο CNNi ότι το αστέρι χάνει σταδιακά τη φωτεινότητά του από τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα τώρα να είναι περίπου 2,5 φορές πιο θαμπό σε σχέση με πριν.

Το πάλαι ποτέ ένατο πιο φωτεινό αστέρι στον ουρανό, το Μπετελγκέζ πλέον έχει κατακρημνιστεί στην 23η θέση.

Ο Γκουίναν και οι συνάδελφοί του παρατηρούν από κοντά το αστέρι από το 1980. Αυτό που προκαλεί την σουπερνόβα βρίσκεται βαθιά μέσα στο αστέρι και καθώς το αστέρι είναι τεράστιο, είναι αδύνατο να πει κανείς τι συμβαίνει από τόσο μακριά», λέει ο μελετητής.

Πρελούδιο για μια σουπερνόβα;

Το Μπετελγκέζ είναι το αστέρι στον ώμο του Ωρίωνα, του εμβληματικού αστερισμού με τη μορφή κυνηγού που πετάει το τόξο του στον νυχτερινό ουρανό. Το όνομα του αστεριού προέρχεται από την αραβική γλώσσα και σημαίνει «το χέρι του Ωρίωνα».

Το αστέρι, το οποίο απέχει περίπου 700 έτη φωτός μακριά από τη Γη, είναι ένας σχετικά κοντινός γείτονας του γαλαξία μας.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερο είναι το πόσο κοντά είναι», λέει ο Γκουίναν, ο οποίος πιστεύει ότι είναι ο πιο κοντινός στη Γη υποψήφιος υπερκαινοφανής αστέρας ή αλλιώς σουπερνόβα. Είναι περίπου εννέα εκατομμύρια ετών και αστέρια τόσο μεγάλα όσο αυτό συνήθως δεν ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια χρόνια ζωής.

Αν και ο χρόνος είναι πολύ κοντά, πιθανότατα δεν θα ζήσουμε να το δούμε να πεθαίνει. «Θα συμβεί πιθανώς τα επόμενα 200.000 ή 300.000 χρόνια», εκτιμά ο Γκουίναν.

Πρόκειται για ένα μεταβλητό αστέρι, το οποίο σημαίνει ότι σκιάζει και φωτίζει τακτικά, σε κύκλους που μπορούν να διαρκέσουν περίπου 420 ημέρες. Το «Χέρι του Ωρίωνα» βρίσκεται σε μια φυσιολογική περίοδο εξασθένισης τους τελευταίους μήνες, αλλά επιταχύνεται δραματικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η διαδικασία εξασθένισης θα πρέπει να λήξει στα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα. Όμως το συγκεκριμένο αστέρι ακολουθεί συχνά τους δικούς του κανόνες, λέει.

«Προσωπικά πιστεύω ότι θα αναπηδήσει προς τα πίσω, αλλά είναι διασκεδαστικό να παρακολουθεί κανείς τα αστέρια να αλλάζουν», λέει ο μελετητής, διευκρινίζοντας ωστόσο: «Αν συνεχίσει να λυγίζει, όλες οι εκτιμήσεις αλλάζουν»

Εν αναμονή ενός μαγικού θεάματος

Η έκρηξη ενός αστεριού τόσο κοντά όσο αυτό θα προσέφερε ένα απίστευτα φωτεινό θέαμα. Στους πυρήνες των αστεριών προσδένονται συχνά διάφορα στοιχεία και αν το Μπετελγκέζ καεί σε έναν πυρήνα σιδήρου που δεν λιώσει αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σουπερνόβα.

Το αποτέλεσμα; Ένα αστέρι φωτεινό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ενώ δεν θα υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή στη γη, η υπεριώδης ακτινοβολία από την ουράνια έκρηξη θα μπορούσε να τσουρουφλίσει το όζον στην ατμόσφαιρά μας, προειδοποιεί ο αστρονόμος.

Ένα εκκεντρικό αστέρι

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μπετελγκέζ επιδεικνύει περίεργη συμπεριφορά. Το 2009, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι είχε συρρικνωθεί κατά 15% σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Αυτό που τους έκανε τότε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ενώ συνήθως τα αστέρια όταν μικραίνουν γίνονται πιο φωτεινά, εκείνο αντίθετα γινόταν όλο και πιο θαμπό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Κόσμος Χτες
Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

E-Daily 3.Left Χτες
Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής