E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Ψυχρή εισβολή και χιόνια έως την Πρωτοχρονιά

Ποια ήταν η Ζηνοβία που ενέπνευσε τους μετεωρολόγους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/12/2019 | 11:57

Κακοκαιρία «Ζηνοβία»: Ψυχρή εισβολή και χιόνια έως την Πρωτοχρονιά

Βροχές, χιόνια και τσουχτερό κρύο φέρνει μαζί της η «Ζηνοβία». Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Στα πελάγη αναμένεται αισθητή ενίσχυση των ανέμων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένονται πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 27 Δεκεμβρίου, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα φαινόμενα θα ενταθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου (μεσημεριανές ώρες).

Η «Ζηνοβία» θα επηρεάσει κυρίως περιοχές στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, όπου εκτός από τις τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και χιονοπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν κατά τόπους και περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Η Ζηνοβία ήταν βασίλισσα της Παλμύρας, ρωμαϊκής αποικίας στη σημερινή Συρία, που βασίλευσε από το 267 ή 268 μέχρι το 272 μ.Χ. Το πλήρες όνομά της είναι Σεπτιμία Ζηνοβία. Μετά τη δολοφονία του συζύγου της και κυβερνήτη της Παλμύρας, Οδαίναθού, η Ζηνοβία, κατέστησε τον εαυτό της βασίλισσα της Παλμύρας, παίρνοντας από μόνη της τον τίτλο της Αυγούστας και καθώς δεν ανεχόταν να παραμένει υποτελής στους Ρωμαίους, ξεκίνησε 269 μ.Χ. πόλεμο εναντίον τους.
Εντυπωσιασμένος ο Αυτοκράτορας Αυρηλιανός από την εκθαμβωτική ομορφιά της Ζηνοβίας, αλλά και το θάρρος της, πρόσφερε σ’ αυτή την ελευθερία της. Στη Ρώμη, η έκπτωτη «βασίλισσα της ερήμου» παντρεύτηκε ένα Ρωμαίο συγκλητικό και πέρασε την υπόλοιπη ζωή της μέσα σε ανέσεις και πολυτέλεια στη ρωμαϊκή έπαυλή του κοντά στο σημερινό Τίβολι της Ιταλίας. Η ιστορία της θρυλικής βασίλισσας Ζηνοβίας έχει εμπνεύσει συνθέτες της όπερας, συγγραφείς και καλλιτέχνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Black Friday 2025: Εκπτώσεις και στα αεροπορικά εισιτήρια – Τι πρέπει να γνωρίζεις για την καλύτερη ευκαιρία

Οικονομία 28.11.2025
Η Black Friday αποτελεί κάθε χρόνο μία από τις καλύτερες περιόδους για να εξοικονομήσεις χρήματα σε ταξίδια, και τα αεροπορικά εισιτήρια δεν αποτελούν εξαίρεση

Επιστροφή ενοικίου: Τι ώρα θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Οικονομία 28.11.2025
Η... μεγάλη ημέρα της πληρωμής για εκατομμύρια φορολογούμενους έφτασε

Πόσους φόρους θα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα επόμενα 4 χρόνια

Οικονομία 28.11.2025
Αλμα φορο-εσόδων στα κρατικά ταμεία 10,7 δις. ευρώ έως το 2029

Ρόδος: Τα τελευταία λόγια του 19χρονου στον πατέρα του

Ελλάδα 28.11.2025
«Θα πάμε να ρίξουμε χειροβομβίδες, σιγά μη χάσω το πανηγύρι»

Φιορεντίνα – ΑΕΚ 0‑1: Δικέφαλο... πέταγμα προς τους «8»!

Αθλητικά Νέα 28.11.2025
Προσπέρασε τους «βιόλα» η Ένωση

Ελλάδα – Ρουμανία 91‑64: Περίπατος στην πρεμιέρα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες

20χρονος μπασκετμπολίστας πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τον τραυματισμό του σε κολεγιακό αγώνα

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπέστη κάποιας μορφής κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Λειψυδρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αττική

Ελλάδα Χτες
Η ΡΑΑΕΥ εισηγήθηκε θετικά την κήρυξη καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την Αττική και το Μεγανήσι Λευκάδας