E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοινωνικό μέρισμα: Δευτέρα ή Τρίτη η καταβολή

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση

Δημοσίευση 24/12/2019 | 09:33

Κοινωνικό μέρισμα: Δευτέρα ή Τρίτη η καταβολή

Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς οι περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες που θα ωφεληθούν από το κοινωνικό μέρισμα όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, επίσης, στον ΑΝΤ1 στις περιπτώσεις όπου δικαιούχοι υπέβαλλαν ένσταση, αυτή θα εξεταστεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Μετά την αύξηση του κονδυλίου κατά 40 εκατ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα φέτος θα μπορέσουν να λάβουν περισσότερα από 307.000 νοικοκυριά, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.000.000 πολίτες. Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης, εάν υπάρξει πρόσθετο διαθέσιμο περιθώριο την τελευταία στιγμή από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Ακόμα και σήμερα προσπαθούμε να δούμε μέρα με τη μέρα τι επιπλέον πλεόνασμα έχουμε, ώστε να το διανείμουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Το συνολικό ποσό της διανεμόμενης έκτακτης ενίσχυσης διευρύνθηκε από τα 175 εκατ. ευρώ στα 215 εκατ. ευρώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη χθες το απόγευμα, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του protothema.gr χθες το πρωί - ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ - και επιτρέποντας να αντιμετωπιστούν αδικίες και προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί. Όπως ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση αυτή καλύπτεται από πλεόνασμα το οποίο προέκυψε μετά την επεξεργασία των στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το μήνα Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, κατόπιν εξέτασης των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, αναρτήθηκε πρόσθετο αρχείο δικαιούχων στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος (koinonikomerisma.gr), στο οποίο περιλαμβάνονται:

1. Δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη. Μέχρι πρότινος, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν μπορούσε να εντοπίσει τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι δεν υποβλήθηκε δήλωση ένα από τα τελευταία 7 χρόνια και να αποκλείεται ο αιτών, καθώς η φορολογική δήλωση λαμβάνεται υπόψη ως αποδεικτικό της απαιτούμενης 7ετούς παραμονής του αιτούντος στην Ελλάδα.

2. Δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών. Η παράλειψη αυτή είχε μπλοκάρει τις αιτήσεις κυρίως νοικοκυριών με εξαρτώμενα μέλη ΑΜεΑ.

Όσοι εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις και η αίτησή τους για κοινωνικό μέρισμα είχε απορριφθεί τις προηγούμενες ημέρες, καλούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Επίσης διευκρινίστηκε ότι για τα εξαρτώμενα μέλη, π.χ. ΑΜεΑ, που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση έχουν δηλωθεί ως εξαρτώμενα.

Επισημαίνεται ακόμα ότι το Αίτημα Ένστασης υποβάλλεται από τη σελίδα της αίτησης, σε περίπτωση μη έγκρισης. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν εγκρίθηκαν λόγω ΙΒΑΝ και έχουν ενημερωθεί σχετικά κατά την υποβολή της αίτησης. Τα αιτήματα ένστασης συγκεντρώνονται από την ΗΔΙΚΑ και θα διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ για περαιτέρω επεξεργασία.

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν εγκριθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συνολικά 255.674 αιτήσεις, ξεπερνώντας ήδη μέσα σε μια εβδομάδα την αρχική πρόβλεψη για διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 250.000 νοικοκυριά.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα προβλέπεται να κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής και να πιστωθούν τα 700 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου. Το υπερπλεόνασμα πρέπει να διατεθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του έτους και δεν μπορεί να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Τυχόν περίσσευμα θα καταλήξει στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων, ενώ, εάν κριθεί αναγκαίο να δεσμευτούν χρήματα για να αρθούν τυχόν εναπομείνασες αδικίες και να λάβουν κοινωνικό μέρισμα επιπλέον δικαιούχοι, το σχετικό ποσό θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ίδια ομολόγησε, δεν είχε αφήσει ούτε 1 ευρώ για κοινωνικό μέρισμα! Και αυτό γιατί, τον Μάιο του 2019, διένειμε το εφετινό κοινωνικό μέρισμα για προεκλογικούς λόγους, ως δήθεν “13η σύνταξη”, εξαντλώντας με αυτό τον τρόπο τον όποιο δημοσιονομικό χώρο». Υπογραμμίζει επίσης ότι «η νέα κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, τμήμα του οποίου διανέμει ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαδάδικα: Αγριος καυγάς με εμπλοκή 12 ατόμων και τραυματίες έξω από κέντρο διασκεδάσεως

Ελλάδα 14.02.2026
Ένας από τους εμπλεκόμενους προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, ενώ η προανάκριση για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA αποκαλύπτει ποια είναι η πιο επικίνδυνη χώρα σήμερα

Κόσμος 14.02.2026
Οι δηλώσεις βασίζονται σε 72 προσωπικές αποστολές σε περιοχές πολέμου και τρομοκρατικών απειλών

Φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λαμία – Νεκρή γυναίκα, απεγκλωβίστηκαν μητέρα και παιδί

Ελλάδα 14.02.2026
Η ένοικος του σπιτιού εντοπίστηκε απανθρακωμένη

Λόρα: Στο μικροσκόπιο τα ψηφιακά ίχνη της 16χρονης – Έρευνες σε Ελλάδα και Γερμανία

Ελλάδα 14.02.2026
Στο Βερολίνο στρέφεται το ενδιαφέρον - Το μήνυμα του πατέρα της

Daily Mail: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Έπσταϊν δολοφονήθηκε

Κόσμος 14.02.2026
Ένα χρονικό καταγράφει λεπτό προς λεπτό τις ημέρες από την σύλληψη μέχρι και τον θάνατο του χρηματιστή

Πετράλωνα: Τρόλεϊ έπεσε πάνω σε πολυκατοικία

Ελλάδα 14.02.2026
Τραυματίστηκε ο οδηγός

Καιρός: «Κοκτέιλ» από βροχές, αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες

Καιρός 14.02.2026
Διπρόσωπος αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα και αύριο.

Φριχτό τροχαίο με νεκρό 15χρονο στη Λούτσα – «Τι έκανα; Τι έκανα;» φώναζε ο ανήλικος οδηγός

Ελλάδα 14.02.2026
Ο μικρός φέρεται να πήρε κρυφά τα κλειδιά της μητέρας του

Ανείπωτο δράμα στη Βραζιλία: Έπιασε στα πράσα τη γυναίκα του να τον απατάει, σκότωσε παιδιά του κι αυτοκτόνησε

Κόσμος 14.02.2026
Ο Δήμος της πόλης Ιτούμπιαρα κήρυξε τρεις ημέρες επίσημου πένθους για το τραγικό περιστατικό

Η Διάσκεψη του Μονάχου «επισημοποιεί» το ρήγμα: Να κόψουμε την εξάρτηση από τις ΗΠΑ, λένε Μερτς και Μακρόν

Κόσμος 14.02.2026
Ο Ρούμπιο ακύρωσε τελευταία στιγμή συνάντηση για την Ουκρανία

Πάτρα: Η δασκάλα χαστούκισε τον 8χρονο αυτιστικό μαθητή, επειδή «την ενόχλησε ο θόρυβος»

Ελλάδα Χτες
Η εκπαιδευτικός χαστούκισε τον μαθητή τρεις φορές, επειδή την ενοχλούσε ο θόρυβος που έκανε ενώ έπαιζε

Κρήτη: Συγκλονίζει η αδερφή του δασκάλου ‑ Ένιωσα ότι ο αδερφός μου είναι νεκρός`

Ελλάδα Χτες
Η αιτία θανάτου του 28χρονου Θοδωρή δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.