E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα σκυλιά «καμικάζι» του Στάλιν που ανατίναζαν τανκς

Το λάθος των Σοβιετικών και τα ηρωικά σκυλιά

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/12/2019 | 00:14

Τα σκυλιά «καμικάζι» του Στάλιν που ανατίναζαν τανκς
@todayifoundout.com

Τα ζώα έχουν παίξει πολλές φορές τον ρόλο τους σε πολέμους. Όπως τα άλογα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τα οποία στην βρετανία έχει στηθεί ξεχωριστό μνημείο. Ωστόσο και στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, τα ζώα δεν έλειψαν από τα χαρακώματα.

Όταν οι Γερμανοί αποφάσισαν να εισβάλλουν στην Σοβιετική Ένωση το 1941, ο Σοβιετικός στρατός έμοιαζε απελπισμένος. Κι αυτό γιατί δεν είχε κανέναν τρόπο για να αντιμετωπίσει τα ισχυρά τανκς των Γερμανών. Μέσα στην απόγνωσή τους, η ιδέα που είχαν δεν ήταν αρχικά η καλύτερη. Αποφάσισαν λοιπόν να χρησιμοποιήσουν σκυλιά ζωσμένα με εκρηκτικά για να καταστρέψουν τα εχθρικά άρματα.

Τα σκυλιά ήταν ουσιαστικά «καμικάζι» αυτοκτονίας, που στέλνονταν στο στρατόπεδο του αντιπάλου ή χώνονταν κάτω από τα τανκς, για ν πλήξουν τους Γερμανούς. Φυσικά, αυτή η σκέψη ήταν προϊόν απόγνωσης. Και το αρχικό της αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Μπορεί τα πυροβόλα όπλα των τανκς να ήταν πολύ ψηλά και τα σκυλιά χαμηλά και με την κάλυψη από τον «κόκκινο στρατό» τα σκυλιά να είχαν επιτυχίες, αλλά το αρχικό λάθος διαπιστώθηκε μόλις από την πρώτη μάχη.

https://www.rbth.com/history/329005-soviets-used-suicide-dogs

@rbth.com

Σε μια μάχη κοντά στη Μόσχα, συμμετείχαν 212 εκπαιδευμένοι σκύλοι και 199 εκπαιδευτές. Οι Σοβιετικοί ήταν σίγουροι πως μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Όμως ήταν σκέτη καταστροφή, αφού δεν υπήρχε κάλυψη των σκύλων από το σοβιετικό πυροβολικό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Γερμανοί να πυροβολούν με ευκολία τα σκυλιά που έβρισκαν μπροστά τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εκπαιδευτές είχαν κάνει ένα σοβαρό λάθος. Είχαν εκπαιδεύσει τους σκύλους με σοβιετικά τανκς, τα οποία χρησιμοποιούσαν diesel. Τα σκυλιά έμαθαν αυτή την μυρωδιά και όχι των γερμανικών τανκς που χρησιμοποιούσαν βενζίνη. Έτσι τα σκυλιά μπερδευτήκαν εντελώς στο πεδίο της μάχης και σε κάποιες περιπτώσεις προσέγγισαν σοβιετικά τανκς.

Μερικοί εκπαιδευτές που δεν σκοτώθηκαν συνελήφθησαν μαζί με τα σκυλιά τους και ανακρίθηκαν. Κατά την διάρκεια των ανακρίσεων οι Γερμανοί έμαθαν τον τρόπο εκπαίδευσης των «αντι-τανκ σκύλων».

Παρόλη, όμως την καταστροφή στην πρώτη μάχη, οι Σοβιετικοί συνέχισαν να χρησιμοποιούν σκύλους. Στο τέλος του 1941, τουλάχιστον 1.000 σκύλοι βρίσκονταν στο μέτωπο, ενώ την επόμενη χρονιά ο αριθμός διπλασιάστηκε. Τον Ιούλιο του 1942, οι σκύλοι ήταν εκείνοι που κέρδισαν την μάχη στο Ταγκανρόγκ, για λογαριασμό των Σοβιετικών.

40 γερμανικά τανκς κατάφεραν να σπάσουν μια σειρά αντιαρματικών γραμμών, οι σκύλοι ήταν το μόνο όπλο απέναντι τους, ώστε να μην φτάσουν στην θάλασσα. 56 από αυτά ελευθερώθηκαν άμεσα και κατέστρεψαν τα περισσότερα τανκς των ναζί, αναγκάζοντας τους Γερμανούς να υποχωρήσουν.

https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-tank_dog#/media/File:F_ww2_sov16.jpg

@wikipedia.org

Το ίδιο έκαναν και στην πολιορκία του Λένινγκραντ, καταφέρνοντας να εισβάλλουν στο εχθρικό στρατόπεδο. Στα μέσα του 1943, η κατάσταση είχε αναστραφεί. Ο «κόκκινος στρατός» έλαβε αρκετά αντιαρματικά όπλα και σταδιακά σταμάτησε η χρησιμοποίηση των σκύλων σε αποστολές αυτοκτονίας.

Οι σκύλοι πάντως είχαν προλάβει να καταστρέψουν 304 τανκς, βοηθώντας κι αυτοί στην αναστροφή του πλεονεκτήματος προς την πλευρά του Στάλιν και των Σοβιετικών και συμβάλλοντας στην ήττα των ναζί. Πολλά από τα σκυλιά που επιβίωσαν έως τότε, εκπαιδευτήκαν για ανίχνευση ναρκών και ένα μεγάλο ποσοστό επέζησε μέχρι το τέλος του πολέμου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο