E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν Γαλλία κατείχε το 1/3 των ΗΠΑ

Οι αποικίες και η πώληση τους

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/12/2019 | 20:43

Όταν Γαλλία κατείχε το 1/3 των ΗΠΑ
@historymuseum.ca

Η Γαλλία δεν έμεινε αμέτοχη στην ανακάλυψη της Νέας Γης. Οι σημερινές ΗΠΑ, ήταν ένα πρωτόγονο έδαφος, με πολύ πλούτο όπως αποδείχθηκε. Πολλοί ήταν εκείνοι που ονειρεύονταν την δημιουργία περιουσιών στην νέα χώρα των ευκαιριών.

Οι Γάλλοι είχαν πάντα τον αποικισμό στην ατζέντα τους. Οι βλέψεις τους προς την Βόρεια Αμερική ξεκίνησε από τον 16ο αιώνα, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες εξερευνήσεις στο σημείο. Ο Jacques Cartier ήταν ο πρώτος που τοποθέτησε ένα σταυρό στο έδαφος στα σύνορα μεταξύ του σημερινού Καναδά και των ΗΠΑ.

Εκεί ξεκίνησε η Νέα Γαλλία. Από τότε οι Γάλλοι επιχείρησαν να εγκαταστήσουν αποικίες αρκετές φορές, αλλά λόγοι όπως το κλίμα, οι ασθένειες και οι φυσικές καταστροφές, καταδίκασαν όλες τις προσπάθειες σε αποτυχία. Παρόλ’ αυτά οι κατοχή τους σε γη όλο και μεγάλωνε. Και κάποια στιγμή, στις αρχές του 18ου αιώνα, έφτασαν να κατέχουν περίπου το 1/3 των σημερινών ΗΠΑ.

https://en.wikipedia.org/wiki/French_colonization_of_the_Americas

@wikipedia.org

Το 1718, ιδρύθηκε η Νέα Ορλεάνη και οι Γάλλοι ήταν κυρίαρχοι της περιοχής της Λουϊζιάνα, μια περιοχή που περιελάμβανε 15 σημερινές πολιτείες αλλά και δυο επαρχίες του Καναδά, συμπεριλαμβανομένου και του Κεμπέκ. Οι συγκρούσεις με άλλους Ευρωπαίους και οι βίαιες μάχες με Ινδιάνους, δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο.

Η αμερικανική επανάσταση που ολοκληρώθηκε το 1783, έφερε ανεξαρτησία του ντόπιου πια πληθυσμού, απέναντι στους Βρετανούς. Η νέα χώρα που δημιουργήθηκε, περιελάμβανε μόλις 13 αποικίες που εκτείνονταν κυρίως στις ανατολικές ακτές των σημερινών ΗΠΑ.

https://en.wikipedia.org/wiki/American_Revolution

@wikipedia.org

Η ανάγκη για εξάπλωση ήταν δεδομένη, μόνο που ο δρόμους προς την ενδοχώρα έφτανε μέχρι την περιοχή των Γάλλων. Η περιοχή ήταν υπό την διοίκηση των Γάλλων από το 1699 μέχρι και το 1762, όταν και την παραχώρησαν στους Ισπανούς. Όμως το 1800, ο Ναπολέων Βοναπάρτης Α’ επανακατέλαβε την περιοχή με την ελπίδα και το όραμα της δημιουργίας μιας μεγάλης αυτοκρατορίας στην Βόρεια Αμερική.

Όμως η επανάσταση των σκλάβων στην κοντινή Αϊτή, αλλά και ο επικείμενος πόλεμος με τη Βρετανία τους έκαναν να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους. Έτσι το 1803, αποφάσισαν να πουλήσουν τα εδάφη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η τιμή πώλησης έφτανε τα 50 εκατομμύρια φράγκα συν την ακύρωση χρέους ύψους 18 εκατομμυρίων φράγκων.

Έτσι οι ΗΠΑ, που αρχικά ήθελαν μόνο την Νέα Ορλεάνη, αγόρασαν ολόκληρη την περιοχή. Και λόγω συγκυριών, η Γαλλία πούλησε αρκετά φθηνά μια περιοχή που θα μπορούσε να της αποφέρει πολλά περισσότερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ιστορία του «χρονoταξιδιώτη» που φέρεται να κέρδισε 350 εκατ. δολάρια σε δύο εβδομάδες

Stories 25.02.2026
Ο άνθρωπος που ήρθε από το 2250 για να παίξει στο χρηματιστήριο – Μύθος, απάτη ή το πιο επιτυχημένο hoax;

Η ερωμένη που «έκαψε» τον «Ελ Μέντσο»

Stories 25.02.2026
Το κρυφό ραντεβού στα βουνά και το τέλος του ισχυρότερου βαρόνου

Ποια μέρα ο ουρανός «σπάει» τα δεδομένα; Έξι πλανήτες σε σπάνια ευθυγράμμιση

Περιβάλλον Χτες
Ερμής, Αφροδίτη, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας σχηματίζουν πλανητική «παρέλαση» σε ένα εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο που δε συμβαίνει συχνά

Το ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει γιατί μια ολόκληρη γενιά έμαθε να μισεί το σώμα της

Stories Χτες
Το σκοτεινό παρασκήνιο του America’s Next Top Model που μας σημάδεψε

Γνώριζε ότι είναι φορέας HIV και το έκρυβε – Η υπόθεση που κατέληξε σε 5 χρόνια κάθειρξη

Stories Χτες
Ραντεβού από τα social media και μήνυμα-βόμβα την επόμενη μέρα

Τέλος εποχής για τον «Ελ Μέντσο»: Ο θάνατος του ισχυρότερου βαρόνου και η αιματηρή κληρονομιά του CJNG

Stories Χτες
Μια αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων και η «πρόκληση» της εθνικής ασφάλειας

Ο 59χρονος που βγάζει 1,3 εκατ. τον χρόνο δουλεύοντας μόλις 2 ώρες την ημέρα

Πρόσωπα Χτες
Ο Steve Barsh δεν είχε αρχικά σκοπό να γίνει διαχειριστής ακινήτων-ήθελε απλώς να νοικιάσει το εξοχικό του.