E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμμορία πουλούσε «προστασία» σε μαγαζιά και «έστηνε» αγώνες ερασιτεχνικών ομάδων

Οι κωδικοποιημένες λέξεις που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος στις συνομιλίες για να μη γίνουν αντιληπτά

Δημοσίευση 19/12/2019 | 16:44

Συμμορία πουλούσε «προστασία» σε μαγαζιά και «έστηνε» αγώνες ερασιτεχνικών ομάδων

Πολυεπίπεδη εγκληματική οργάνωση με επίκεντρο το νομό Σερρών εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία. Η οργάνωση φέρεται να εκβίαζε ιδιοκτήτες νυχτερινών καταστημάτων στους οποίους «πουλούσε» προστασία, αναλάμβανε να εισπράξει εκβιαστικά οφειλές για λογαριασμό τρίτων, ενώ η αστυνομία διαθέτει στοιχεία που εμπλέκει τα μέλη του και στο «στήσιμο» αγώνων του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Αυτά αποκάλυψε πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών Θεσσαλονίκης, που κορυφώθηκε το προηγούμενο 24ωρο με τη σύλληψη πέντε φερόμενων ως μελών της εγκληματικής ομάδας, μεταξύ αυτών κι ενός αστυνομικού που τέθηκε ήδη σε διαθεσιμότητα και εις βάρος του κινούνται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Εκτός από τον σαραντετατράχρονο αστυνομικό που - όπως έγινε γνωστό - υπηρετούσε στην υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν ακόμη δύο ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ - ένας εικοσιοκτάχρονος και ένας 31 ετών - στους οποίους καταλογίζεται «αρχηγικός» ρόλος.

Η «προστασία» των μαγαζιών και οι «εκβιαστικές εισπράξεις»

Από τα διωκτικά έγγραφα και τις εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα φαίνεται να προκύπτει ότι το κύκλωμα προέβη από τις αρχές του έτους στην εκβίαση έντεκα ιδιοκτητών καταστημάτων στις Σέρρες, από τους οποίους οι κατηγορούμενοι εισέπρατταν, με το πρόσχημα της «προστασίας», ποσά που κυμαίνονται από 200 έως 1.000 ευρώ, ανά μήνα και για κάθε μαγαζί.

Ένα άλλο σκέλος της δικογραφίας αφορά τις λεγόμενες «εκβιαστικές εισπράξεις οφειλών», κατά τις οποίες το κύκλωμα αναλάμβανε για λογαριασμό τρίτων προσώπων να εισπράξει εκβιαστικά ποσά από οφειλές προς εκείνους, λαμβάνοντας ως αμοιβή το ήμισυ των εισπραχθέντων χρημάτων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράνομο λογισμικό στοιχηματικού τζόγου

Η δράση των συλληφθέντων φαίνεται να επεκτάθηκε και στον χώρο του διαδικτυακού τζόγου. Όπως εξήγησε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αντώνης Τζιτζής, παρουσιάζοντας την εξιχνίαση της υπόθεσης, η εγκληματική ομάδα είχε εγκαταστήσει σε τουλάχιστον έξι πρακτορεία Προ-Πο του νομού Σερρών, παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού, μέσω της οποίας λάμβανε ως αμοιβή ποσά από 3.000 έως 6.000 ευρώ, κάθε μήνα, ανάλογα με τον όγκο του στοιχηματικού τζίρου. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη δικογραφία βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων, όπου εγκαταστάθηκε το συγκεκριμένο παράνομο λογισμικό.

Και «στημένα» ματς

Η ίδια δικογραφία φέρεται να περιλαμβάνει ακόμη πρόσωπα που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο των Σερρών. Η αστυνομία φαίνεται να έχει στοιχεία που εμπλέκει το κύκλωμα σε τουλάχιστον πέντε «χειραγωγημένους» αγώνες ερασιτεχνικών κατηγοριών της περασμένης αγωνιστικής περιόδου. Σκοπός της χαρακτηριζόμενης ως «χειραγώγησης» αγώνων ήταν να ευνοηθεί συγκεκριμένος σύλλογος προκειμένου να ανέβει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Ερευνώντας αυτό το σκέλος της δικογραφίας, η αστυνομία φαίνεται πως παρακολουθούσε συνομιλίες της εγκληματικής ομάδας με διαιτητές, παράγοντες και παίκτες ερασιτεχνικών σωματείων κ.ά.

«Είμαι ο γιατρός σας»

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν συνθηματική ορολογία και κωδικοποιημένες λέξεις στις μεταξύ τους συνομιλίες για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αστυνομικές αρχές. Όπως προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, το όπλο το αποκαλούσαν «μασίνα», τα μαγαζιά στα οποία πουλούσαν «προστασία» τα ονόμαζαν «μανάβικο» και τα πρακτορεία Προ-Πο «εργαλεία», ενώ, όταν αναφέρονταν σε εκβιαστική είσπραξη οφειλής χρησιμοποιούσαν την φράση «σε είπε καλημέρα» κι όταν μιλούσαν για προστασία «να κάτσει κάτι να γίνει» και «είμαι ο γιατρός σας».

Ο ρόλος του αστυνομικού και το επίδομα αναπηρίας

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον ρόλο του αστυνομικού, ο κ. Τζιτζής ανέφερε ότι εισέπραττε για λογαριασμό του κυκλώματος χρήματα, ενώ είχε φυσική παρουσία στα «προστατευόμενα» μαγαζιά. Ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. επισήμανε - ακόμη - ότι ένας από τους δύο φερόμενους ως «αρχηγούς» έπαιρνε τα τελευταία χρόνια επίδομα βαριάς ...αναπηρίας!

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Σερρών που μετά την απαγγελία των κατηγοριών τούς παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία για τη Δευτέρα και μέχρι τότε παραμένουν υπό κράτηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)

«Λόρα, ξέρεις πού μπορείς να με βρεις, είμαι εδώ» το μήνυμα του ετεροθαλούς αδερφού της 16χρονης που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Σχεδόν έναν μήνα μετά την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα από την Πάτρα, νέα στοιχεία και μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας

Γυναίκα στη Θεσσαλονίκη δάγκωσε και έκοψε το αυτί του συντρόφου της

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί έντονος καυγάς μεταξύ του ζευγαριού

Ολυμπιακός: Οπαδός έβρισε στα ελληνικά τον Μπαρτζώκα και εκείνος ανέβηκε στην εξέδρα για εξηγήσεις, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Επεισοδιακό φινάλε στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ντουμπάι

Meteo: Ρεκόρ βροχής στην Αττική – Έβρεξε σε 4 μήνες όσο σε ένα χρόνο

Ελλάδα Χτες
Ειδικά ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων ετών για την πρωτεύουσα

Επεισοδιακό φινάλε στην Εξεταστική: «Δεν είστε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος» ανέφερε η Κωνσταντοπούλου

Ελλάδα Χτες
«Ακούμε πως θα έρθει νέα δικογραφία με 50 βουλευτές. Ανησυχούν μήπως και άλλα κόμματα; Θα συναινέσει η αντιπολίτευση στη συγκάλυψη;», διερωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου

Απόπειρα βιασμού ιερόδουλης σε οίκο ανοχής στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Στο ποτό «έριξε» το φταίξιμο ο κατηγορούμενος - Το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών

Σοκ στη Γαλλία: Μαθητής μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά την καθηγήτριά του

Κόσμος Χτες
Ο μαθητής συνελήφθη και κρατείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Λόρα: «Όσο βοήθησα, βοήθησα... Εσείς αν θέλετε να την ψάξετε, ψάξτε την» λέει ο πατέρας της 16χρονης

Ελλάδα Χτες
Την ίδια ώρα, ο πατέρας της 16χρονης παραμένει στο Ρίο και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ταξιδέψει στη Γερμανία για να αναζητήσει την κόρη του

Δύο συλλήψεις για σαμποτάζ σε γερμανικά πολεμικά πλοία, Έλληνας από τη Θράκη ο ένας

Κόσμος Χτες
Οι συλλήψεις έγιναν στο Αμβούργο και σε χωριό της Ροδόπης - Είχαν ρίξει πάνω από 20 κιλά λειαντικού χαλικιού στον κινητήρα, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε σωληνώσεις παροχής φρέσκου νερού, αφαίρεσαν καπάκια δεξαμενών καυσίμων