E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΝΦΙΑ : Νέα μείωση και «ψαλίδι» σε εισφορά αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση υλοποιεί νωρίτερα του προγραμματισμού τη σχετική προεκλογική εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση 19/12/2019 | 11:48

ΕΝΦΙΑ : Νέα μείωση και «ψαλίδι» σε εισφορά αλληλεγγύης

Σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% για το 2020 και της εισφοράς αλληλεγγύης αρχής γενομένης από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι προανήγγειλε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε νωρίτερα το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο έτους δίνοντας έμφαση στην στήριξη της μεσαίας τάξης.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα τρία πιο «τεμπέλικα» ζώδια στο κρεβάτι!
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, τον πρώτο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει απλά σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Και είναι αυτή η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει για τους ασθενέστερους μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο μείωσης των φόρων, αλλά και δημιουργεί ταυτόχρονα και ζωτικό χώρο για ανάπτυξη και δημιουργία νέου πλούτου, πυροδοτώντας την ατομική προκοπή και την κινητικότητα προς τα πάνω.

Ο ΕΝΦΙΑ

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τόνισε ότι η μείωση θα είναι 8% μεσοσταθμικά ενώ συνολικά στη διετία 2019-2020 οι μειώσεις θα φτάσουν το 30%.

«Ο προϋπολογισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Διότι πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού».

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό θα συμβεί λόγω των αλλαγών που θα φέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σε ορισμένες περιοχές οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλότερες και πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθούν οι ελαφρύνσεις από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα έχουν μικρό έστω όφελος από τη νέα μείωση που θα γίνει το 2020.

Σε κάθε περίπτωση ρόλο κλειδί για την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ θα διαδραματίσουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη την χώρα.

Προκειμένου να μην χαθούν οι μειώσεις θα γίνουν παρεμβάσεις στην κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε όλοι να βγουν κερδισμένοι.

Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν θα χάσει τη μείωση του 22% μεσοσταθμικά που έγινε φέτος, ενώ σε αυτή που θα γίνει το επόμενο έτος κάποιος θα έχει μείωση 10% άλλος 8% και άλλος ακόμα μικρότερη της τάξεως του 5%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους θα αναπροσαρμοσθούν και οι αντικειμενικές αξίες ώστε αυτές να εξισωθούν με τις εμπορικές.

Έτσι, έχουν γίνει ήδη συναντήσεις με ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τη σχετική επιτροπή του υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο που θα πρέπει να υλοποιηθεί η σχετική διαδικασία, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρτιότερο, συγκριτικά με την προγενέστερη, του 2018.

από τη νέα αναπροσαρμογή προβλέπονται αυξήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που ευνοήθηκαν από την εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και οι πλέον φθηνές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία‑Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F‑16

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας

Αλί Χαμενεΐ: Βίντεο δείχνει το καταφύγιο όπου σκοτώθηκε αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την καταστροφή που υπέστη το καταφύγιο του Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Σητεία: Αγνοείται η 55χρονη Βασιλική Γκάγκα – Εξαφανίστηκε εδώ και δύο εβδομάδες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές αναζητούν την 55χρονη Βασιλική Γκάγκα, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν από τη Σητεία από τα τέλη Ιουνίου

Μουντιάλ 2026: Δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση στη συνέντευξη του Μπραχίμ Ντίαθ

Αθλητικά Νέα Χτες
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Μπραχίμ Ντίαθ, ενόψει του αγώνα Γαλλία - Μαρόκο στα προημιτελικά του Μουντιάλ, δύο δημοσιογράφοι πιάστηκαν στα χέρια για μια θέση.

Μαίνεται η φωτιά σε βιοτεχνία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης: Επεκτάθηκε σε διπλανό εργοστάσιο

Ελλάδα Χτες
Λίγο μετά τις 16:00 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής

Μυστήριο με την εξαφάνιση 48χρονης μητέρας στον Αλιμο: Αφαντο και το όχημά της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μια 48χρονη μητέρα αγνοείται εδώ και τέσσερις μέρες σύμφωνα με τις αρχές. Αφαντο παραμένει και το αυτοκίνητό της.

Μακάβριο λάθος στις Σέρρες: Πήγαν να παραλάβουν τον νεκρό πατέρα τους και τους παρέδωσαν άλλη σορό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικηγόρος της οικογένειας θα ζητήσει από τον εισαγγελέα άδεια εκταφής νεκρού που κηδεύτηκε στην Ξάνθη, σε μουσουλμανικό νεκροταφείο, για τον οποίο η οικογένεια έχει βάσιμες υποψίες ότι είναι ο δικός τους άνθρωπος

Θρίλερ σε βενζινάδικο στη Βρετανία: Αστυνομικός όρμησε σε άντρα που απειλούσε να αυτοπυρποληθεί

Κόσμος Χτες
Έπεσε πάνω σε άνδρα που κρατούσε αναπτήρα μέσα σε βενζινάδικο  -  Προτάθηκε για τα Εθνικά Βραβεία Ανδρείας