E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΝΦΙΑ : Νέα μείωση και «ψαλίδι» σε εισφορά αλληλεγγύης

Η κυβέρνηση υλοποιεί νωρίτερα του προγραμματισμού τη σχετική προεκλογική εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση 19/12/2019 | 11:48

ΕΝΦΙΑ : Νέα μείωση και «ψαλίδι» σε εισφορά αλληλεγγύης

Σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% για το 2020 και της εισφοράς αλληλεγγύης αρχής γενομένης από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι προανήγγειλε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε νωρίτερα το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το επόμενο έτους δίνοντας έμφαση στην στήριξη της μεσαίας τάξης.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα τρία πιο «τεμπέλικα» ζώδια στο κρεβάτι!
Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, τον πρώτο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει απλά σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

«Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες: Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η Κυβέρνηση. Και είναι αυτή η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει για τους ασθενέστερους μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο μείωσης των φόρων, αλλά και δημιουργεί ταυτόχρονα και ζωτικό χώρο για ανάπτυξη και δημιουργία νέου πλούτου, πυροδοτώντας την ατομική προκοπή και την κινητικότητα προς τα πάνω.

Ο ΕΝΦΙΑ

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τόνισε ότι η μείωση θα είναι 8% μεσοσταθμικά ενώ συνολικά στη διετία 2019-2020 οι μειώσεις θα φτάσουν το 30%.

«Ο προϋπολογισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Διότι πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού».

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δεν θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη και αυτό θα συμβεί λόγω των αλλαγών που θα φέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σε ορισμένες περιοχές οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλότερες και πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χαθούν οι ελαφρύνσεις από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών θα έχουν μικρό έστω όφελος από τη νέα μείωση που θα γίνει το 2020.

Σε κάθε περίπτωση ρόλο κλειδί για την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ θα διαδραματίσουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν σε όλη την χώρα.

Προκειμένου να μην χαθούν οι μειώσεις θα γίνουν παρεμβάσεις στην κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε όλοι να βγουν κερδισμένοι.

Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν θα χάσει τη μείωση του 22% μεσοσταθμικά που έγινε φέτος, ενώ σε αυτή που θα γίνει το επόμενο έτος κάποιος θα έχει μείωση 10% άλλος 8% και άλλος ακόμα μικρότερη της τάξεως του 5%.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους θα αναπροσαρμοσθούν και οι αντικειμενικές αξίες ώστε αυτές να εξισωθούν με τις εμπορικές.

Έτσι, έχουν γίνει ήδη συναντήσεις με ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι έχουν ενημερώσει τη σχετική επιτροπή του υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο που θα πρέπει να υλοποιηθεί η σχετική διαδικασία, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρτιότερο, συγκριτικά με την προγενέστερη, του 2018.

από τη νέα αναπροσαρμογή προβλέπονται αυξήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας που ευνοήθηκαν από την εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και οι πλέον φθηνές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι αντικειμενικές παρέμεναν σε χαμηλό επίπεδο.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2020, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό 13χρονο κοριτσάκι σε σχολείο στον Πειραιά: Πνίγηκε με την τροφή του

Ελλάδα 21.11.2025
Προσήχθησαν ένας εκπαιδευτικός και ο διευθυντής του σχολείου

«Σπιλώνει τη μνήμη του»: Η οικογένεια του 22χρονου που πνίγηκε με burger επιμένει ότι δεν ήταν challenge

Ελλάδα 21.11.2025
«Δεν ξέρω ποιος το έβγαλε από το μυαλό του» ξεσπά συγγενής του άτυχου 22χρονου

«Είναι ένας μελλοντικός βιαστής», έλεγε η δασκάλα στο Λουτράκι για τον 6χρονο μαθητή που την ακούμπησε

Ελλάδα 21.11.2025
«Η μητέρα ήταν πολύ σοκαρισμένη και μάλιστα έκλαιγε και ήθελε οπωσδήποτε να προβεί σε μήνυση»

Δεν θα παίρνει μπρος το αυτοκίνητο χωρίς αλκοτέστ και δεν θα ξεκινά η μηχανή αν δεν φορά ο οδηγός κράνος

Ελλάδα 21.11.2025
Ποια είναι τα νέα μέτρα για την οδική ασφάλεια που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες του 2026

Βορίζια: Στα δικαστήρια Ηρακλείου για να απολογηθεί ο αδελφός της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη

Ελλάδα 21.11.2025
Πρόκειται για τον όγδοο συλληφθέντα για την υπόθεση και πατέρα των τεσσάρων προφυλακισμένων αδερφών

Τουρκία: Ουκρανός καταδίωξε τους ένοπλους ληστές του και τους σκότωσε με το αυτοκίνητό του

Κόσμος 21.11.2025
Κάμερα ασφαλείας είχε καταγράψει, τότε, και τη ληστεία με δράστες τους Μουράτ Ορχάν και Ελνούρ Μπεντούλντ και τη στιγμή που ο Τσούμπαν τους καταδίωξε και τους «κάρφωσε» σε έναν τοίχο με το αυτοκίνητό του

ΝΒΑ: Έλειπε ο Αντετοκούνμπο και... χόρευαν οι Σίξερς

Αθλητικά Νέα 21.11.2025
Ηττα με 114-123 στην παράταση για τους Μπακς -

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων: Συγκίνηση κατά την έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη – Δείτε βίντεο

Ελλάδα 21.11.2025
Πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της εθνικής σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Τα νέα δρομολόγια του Προαστιακού στην Αθήνα

Ελλάδα 21.11.2025
Όλα όσα αλλάζουν από αύριο

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης Α

Ελλάδα 21.11.2025
Τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος