E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Μεγάλο σκάνδαλο με αντικαρκινικά φάρμακα

Κατηγορίες για δωροδοκίες και απάτες εκατομμυρίων

Δημοσίευση 18/12/2019 | 12:45

Γερμανία: Μεγάλο σκάνδαλο με αντικαρκινικά φάρμακα

Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση που έχει διατάξει η εισαγγελία του Αμβούργου στη Γερμανία, για υπόθεση δωροδοκίας και απάτης διεξήχθη τη Δευτέρα με 420 αστυνομικούς και έξι εισαγγελείς.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρέθηκαν γιατροί, φαρμακοποιοί και η γερμανική φαρμακευτική εταιρία ZytoService, «ηγέτιδα» στον χώρο της παρασκευής εξειδικευμένων εγχύσεων για θεραπείες κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες της εκπομπής «Panorama» του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ΑRD, η επίμαχη φαρμακευτική εταιρεία φέρεται να δωροδόκησε γιατρούς – oγκολόγους με στόχο την αποκόμιση εσόδων από παράνομες, κερδοσκοπικές συνταγογραφήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων.

Από το 2017, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, μεμονωμένοι γιατροί φέρεται ότι έλαβαν δάνεια χωρίς υποχρέωση αποπληρωμής, μπορούσαν να χρησιμοποιούν πολυτελή οχήματα ή αποκόμισαν μεγάλα χρηματικά οφέλη για τους ίδιους ή τα ιατρεία τους. Σε αντάλλαγμα η ZytoService φέρεται να λάμβανε προς όφελός της τα κέρδη από τις ιδιαίτερα προσοδοφόρες συνταγογραφήσεις για αντικαρκινικές εγχύσεις που χορηγούνταν από συγκεκριμένους φαρμακοποιούς, οι οποίοι πρόσκεινται στον φαρμακευτικό όμιλο.

Υπέρογκες ζημίες στα ασφαλιστικά ταμεία

Βάσει των πληροφοριών που είχε στη διάθεσή της η εκπομπή «Panorama», μόνο το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο Techniker Krankenkasse υπέστη ζημία ύψους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ λόγω απάτης από τον Ιανουάριο του 2017.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της ίδιας εκπομπής και της εφημερίδας Zeit Online, οι εισαγγελείς του Αμβούργου επιρρίπτουν στους βασικούς υπόπτους βαριές κατηγορίες για δωροληψία, δωροδοκία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και απάτη. Βασικοί ύποπτοι είναι τα διευθυντικά στελέχη της ZytoService, μεταξύ των οποίων και τρία ιδρυτικά στελέχη της που φέρεται ότι «ενήργησαν ως μέλη συμμορίας κατ´επάγγελμα». Για την ώρα εκπρόσωποι της φαρμακευτικής εταιρείας έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε σχόλιο τόσο στην Zeit όσο και στο Spiegel.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Γερμανία οι θεράποντες ιατροί αποφασίζουν από ποια εξειδικευμένα φαρμακεία οι ασθενείς τους με καρκίνο θα προμηθευτούν τα αντικαρκινικά φάρμακα. Μια θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να κοστίσει έως και 100.000 ευρώ. Οι συνταγογραφήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων είναι έτσι ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τα φαρμακεία αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν και θεωρούνται έτσι «χρυσός» για τον ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Champions League: Τρομερή Μπόντο Γκλιμτ έριξε 3άρα στη Μάντσεστερ Σίτι

Αθλητικά Νέα Χτες
Τελικό αποτέλεσμα 3-1 στη Νορβηγία

Εξαφάνιση Λόρα: Έρευνες των γερμανικών αρχών στο Βερολίνο μετά από μαρτυρία

Κόσμος Χτες
Οι ελληνικές αρχές ζητούν βιντεοληπτικό υλικό από τις γερμανικές για την εξαφάνιση της Λόρα - Τι είπε Ελληνίδα σε νέα μαρτυρία

Βόμβα από τη FIFA: Πιθανή ακόμη και η αποβολή της Σενεγάλης από το Μουντιάλ 2026

Αθλητικά Νέα Χτες
Έρχεται τιμωρία για όσα έγιναν στον τελικό του Κόπα Αφρικα

Κακοκαιρία: Ποια ώρα αναμένεται να πέσει βροχή ενός μήνα στην Αττική

Καιρός Χτες
Πού θα χιονίσει, η πρόβλεψη Τσατραφύλλια

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Γιατί μπορεί να καταρριφθεί ο ισχυρισμός του δράστη περί «αυτοάμυνας»

Ελλάδα Χτες
Ο 44χρονος καθ` ομολογίαν δράστης της δολοφονίας στο Αγρίνιο θα απολογηθεί αύριο

Απρόθυμη η Αθήνα για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης που στήνει ο Τραμπ

Πολιτική Χτες
Στο «όχι» κλίνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πλην Όρμπαν

Ερχεται νέα μείωση φόρου στα ενοίκια

Οικονομία Χτες
Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα παίξει το Μητρώο Ακινήτων, καθώς θα αποκαλύψει κρυφά ενοίκια και αδρανή ακίνητα.

«Βόμβα» Δούκα στο ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική μας απέτυχε

Πολιτική Χτες
Ανησυχώ και για το κόμμα μας, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων

Ισπανία: Συγκλονίζει η 6χρονη που βρέθηκε μόνη να περπατάει στα συντρίμμια

Κόσμος Χτες
Σκοτώθηκαν οι γονείς και ο αδελφός της

Μαθητής γυμνασίου πήγε στο σχολείο με πιστόλι στη Ζάκυνθο

Ελλάδα Χτες
Προσήχθη μαζί με τον πατέρα του

ΕΟΦ: Απαγορεύει συμπλήρωμα διατροφής

Ελλάδα Χτες
Το προϊόν, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, περιέχει φυτική ουσία που δεν είναι εγκεκριμένη για τρόφιμα

Ένας χρόνος Τραμπ: Τα 25 πράγματα που άλλαξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Κόσμος Χτες
Έναν χρόνο μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η εικόνα της Αμερικής και του κόσμου έχει αλλάξει δραματικά. To Politico συνόψισε τις 25 μεγάλες αλλαγές που έφερε η εκλογή του 47ου προέδρου των ΗΠΑ