E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γερμανία: Μεγάλο σκάνδαλο με αντικαρκινικά φάρμακα

Κατηγορίες για δωροδοκίες και απάτες εκατομμυρίων

Δημοσίευση 18/12/2019 | 12:45

Γερμανία: Μεγάλο σκάνδαλο με αντικαρκινικά φάρμακα

Η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση που έχει διατάξει η εισαγγελία του Αμβούργου στη Γερμανία, για υπόθεση δωροδοκίας και απάτης διεξήχθη τη Δευτέρα με 420 αστυνομικούς και έξι εισαγγελείς.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρέθηκαν γιατροί, φαρμακοποιοί και η γερμανική φαρμακευτική εταιρία ZytoService, «ηγέτιδα» στον χώρο της παρασκευής εξειδικευμένων εγχύσεων για θεραπείες κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες της εκπομπής «Panorama» του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ΑRD, η επίμαχη φαρμακευτική εταιρεία φέρεται να δωροδόκησε γιατρούς – oγκολόγους με στόχο την αποκόμιση εσόδων από παράνομες, κερδοσκοπικές συνταγογραφήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων.

Από το 2017, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, μεμονωμένοι γιατροί φέρεται ότι έλαβαν δάνεια χωρίς υποχρέωση αποπληρωμής, μπορούσαν να χρησιμοποιούν πολυτελή οχήματα ή αποκόμισαν μεγάλα χρηματικά οφέλη για τους ίδιους ή τα ιατρεία τους. Σε αντάλλαγμα η ZytoService φέρεται να λάμβανε προς όφελός της τα κέρδη από τις ιδιαίτερα προσοδοφόρες συνταγογραφήσεις για αντικαρκινικές εγχύσεις που χορηγούνταν από συγκεκριμένους φαρμακοποιούς, οι οποίοι πρόσκεινται στον φαρμακευτικό όμιλο.

Υπέρογκες ζημίες στα ασφαλιστικά ταμεία

Βάσει των πληροφοριών που είχε στη διάθεσή της η εκπομπή «Panorama», μόνο το δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο Techniker Krankenkasse υπέστη ζημία ύψους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ λόγω απάτης από τον Ιανουάριο του 2017.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες της ίδιας εκπομπής και της εφημερίδας Zeit Online, οι εισαγγελείς του Αμβούργου επιρρίπτουν στους βασικούς υπόπτους βαριές κατηγορίες για δωροληψία, δωροδοκία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και απάτη. Βασικοί ύποπτοι είναι τα διευθυντικά στελέχη της ZytoService, μεταξύ των οποίων και τρία ιδρυτικά στελέχη της που φέρεται ότι «ενήργησαν ως μέλη συμμορίας κατ´επάγγελμα». Για την ώρα εκπρόσωποι της φαρμακευτικής εταιρείας έχουν αρνηθεί οποιοδήποτε σχόλιο τόσο στην Zeit όσο και στο Spiegel.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Γερμανία οι θεράποντες ιατροί αποφασίζουν από ποια εξειδικευμένα φαρμακεία οι ασθενείς τους με καρκίνο θα προμηθευτούν τα αντικαρκινικά φάρμακα. Μια θεραπεία για τον καρκίνο μπορεί να κοστίσει έως και 100.000 ευρώ. Οι συνταγογραφήσεις αντικαρκινικών φαρμάκων είναι έτσι ιδιαίτερα προσοδοφόρες για τα φαρμακεία αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν και θεωρούνται έτσι «χρυσός» για τον ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το 5χρονο παιδί ακρωτηριάστηκε στην πρώτη φάλαγγα του δείκτη του

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»

Λήγει σήμερα η προθεσμία των 60 ημερών για τον Τραμπ ‑ πλέον απαιτείται έγκριση Κογκρέσου για επιχειρήσεις κατά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι τυχόν νέα πλήγματα θα φέρουν «επώδυνη» απάντηση

«Σε πάω στο τελευταίο σου ταξίδι»: Κηδεύεται σήμερα ο 13χρονος Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή του με πατίνι ‑ συγκλονίζουν τα λόγια των γονιών του

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και κάτοικοι της περιοχής θα αποχαιρετήσουν ένα παιδί που αγαπούσαν βαθιά

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο

Βοιωτία: Φωτιά σε εργοστάσιο – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έχει σπεύσει και επιχειρεί ισχυρή δύναμη της Πυροσεβστικής

«Αγλαΐτσα μας… καλό ταξίδι στο φως»: Πένθος στη Μεσαρά για τη 12χρονη που κατέληξε μετά από τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το τελευταίο αντίο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες

Επέστρεψαν σπίτι η μητέρα με τον 5χρονο που είχε αφήσει μόνο του ‑ «Πήγε επειγόντως στο νοσοκομείο» λέει ο δικηγόρος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε χτυπήσει το χέρι της και είχε ακατάσχετη αιμορραγία, είπε ο συνήγορός της , είχε ειδοποιήσει άνθρωπο να πάει σπίτι να μείνει με το παιδί

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα

Πολιτική Χτες
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

Ελλάδα Χτες
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους