E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δίπλωμα οδήγησης την ίδια μέρα με τις εξετάσεις

Απόφαση για άμεση χορήγηση διπλώματος οδήγησης

Δημοσίευση 17/12/2019 | 11:21

Δίπλωμα οδήγησης την ίδια μέρα με τις εξετάσεις

Το υπουργείο Μεταφορών έχει θέσει νομοσχέδιο σε διαβούλευση έως τις 27 Δεκεμβρίου, με βάση το οποίο ανάμεσα στα άλλα, θα χορηγεί άμεσα προσωρινή άδεια οδήγησης, την ώρα που ο εξεταζόμενος υποψήφιος οδηγός περνά τις εξετάσεις.

Η προσωρινή άδεια οδήγησης θα καλύπτει τους νέους οδηγούς μέχρι την έκδοση της κανονικής άδειας οδήγησης από τις υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών. Υπολογίζεται ότι αυτό θα ισχύσει σε ένα μήνα.

Με βάση πάντα το νομοσχέδιο το χρονικό διάστημα μετακίνησης με την προσωρινή άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στις εξετάσεις.

Μέσα στο σχέδιο Νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση, περιλαμβάνονται:

Η αρχική άδεια οδήγησης. Η επέκταση της άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία. Η ανανέωση της άδειας οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της. Η έκδοση αντιγράφου ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής. Η προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β της άδειάς τους, όπως επίσης και η μεταβολή στοιχείων της ελληνικής άδειας οδήγησης.

Κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο διάστημα εφαρμογής της προσωρινής άδειας θα υπάρχει η σύσταση στους δικαιούχους να την εκτυπώνουν από τον υπολογιστή τους προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι της τροχαίας και να προλαμβάνεται η ταλαιπωρία του οδηγού. Σε επόμενη φάση, ο νέος οδηγός και κάθε άλλος δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται με τον κωδικό του στο σύστημα και να την επιδεικνύει ακόμα και μέσω του κινητού του στο αρμόδιο όργανο σε περίπτωση ελέγχου.

Η προσωρινή άδεια – όπως και η κανονική - μπορεί να αφαιρεθεί σε περίπτωση που ο κάτοχός της υποπέσει σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για την οποία προβλέπεται η αφαίρεσή της, ενώ κάθε προβλεπόμενη κύρωση για παράβαση επιβάλλεται και στους κατόχους προσωρινής άδειας.

Αν κάποιος βρεθεί με πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης, εκτός των σχετικών ποινών που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, τιμωρείται με αφαίρεση του δικαιώματος οδήγησης με προσωρινή άδεια και της ισχύουσας άδειας οδήγησης που τυχόν κατέχει και επιβάλλεται το μέτρο της αφαίρεσης του δικαιώματος άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας για χρονικό διάστημα ενός έτους. Σε περίπτωση υποτροπής το χρονικό διάστημα της ποινής αυξάνεται στα πέντε χρόνια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισπανία‑Πράσινο Ακρωτήρι 0‑0: «Γκέλα» στην πρεμιέρα για τους «φούριας ρόχας» – Αήττητος ο 40χρονος Βοζίνια

Αθλητικά Νέα Χτες
Δοκάρι για την Ισπανία – Ιστορικός πρώτος βαθμός σε Μουντιάλ για το Πράσινο Ακρωτήρι

Κίνα: Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ισχυρές βροχοπτώσεις στο νότιο τμήμα της χώρας έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές

Ένοχος για σeξουαλική κακοποίηση και δολοφονία του θετού βρέφους του ο ομοφυλόφιλος δάσκαλος: «Σκοτώστε με…»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σαράντα τραύματα στον 13 μηνών Πρέστον και καταδίκη και για τους δύο συντρόφους

Μπόνι Τάιλερ: Εξήλθε από το τεχνητό κώμα – Η κατάστασή της παραμένει σοβαρή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγουδίστρια, 75 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

Δράμα: Αστυνομικός μαχαίρωσε τη σύζυγό του και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας κάλεσε την αστυνομία

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Με ταξί αποχώρησε από το σπίτι του και επέστρεψε στη φυλακή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, ο «Λάμπρος» της 17Ν επιστρέφει στο σωφρονιστικό κατάστημα

Η απόφαση του Παναθηναϊκού για τον Αταμάν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η ανακοίνωση της ΚΑΕ

Βρετανία: Σύλληψη 44χρονου οκτώ χρόνια αφού έσπρωξε γυναίκα μπροστά σε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Συνελήφθη ένας άνδρας που κατηγορείται ότι πριν οκτώ χρόνια παρά λίγο να τραυματίσει σοβαρά μία γυναίκα την οποία έσπρωξε μέσα στον δρόμο

Πάτρα: Ανδρας έσπασε την πόρτα και επιτέθηκε στη μητέρα του ‑ Την περιέλουσε με οινόπνευμα

Ελλάδα Χτες
Ο 56χρονος κρατείται στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής

Το Ιράν «έχασε» τον πόλεμο αλλά κερδίζει στις διαπραγματεύσεις: Τα παγωμένα asset, τα 300 δισ. ανοικοδόμησης και τα διόδια

Κόσμος Χτες
ΗΠΑ και Ιράν κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών, άνοιγμα του Ορμούζ και 60ήμερες διαπραγματεύσεις

Επιστρέφει στη φυλακή ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

Ελλάδα Χτες
Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση για αποφυλάκιση του πολυϊσοβίτη