E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μυστήριο στο Αγιο Όρος: Βρέθηκαν «γυναικεία» οστά κάτω από ναό

Τα οστά βρέθηκαν σε παρεκκλήσι που ανήκει στη Μονή Παντοκράτορα

Δημοσίευση 17/12/2019 | 08:21

Μυστήριο στο Αγιο Όρος: Βρέθηκαν «γυναικεία» οστά κάτω από ναό

Μπροστά σε ένα μη αναμενόμενο εύρημα βρέθηκε η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος Λόρα Γουίν-Αντίκας η οποία κλήθηκε να αποφανθεί επί οστών που βρέθηκαν κάτω από παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου που υπάγεται στη Μονη Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Όπως διαπίστωσε ορισμένα από τα οστά δεν φαίνεται να προέρχονται από άνδρα αλλά προσομοιάζουν με οστά γυναίκας.

«Ανάμεσά τους ήταν ένας πήχης, ένα οστό από κνήμη και ένα ιερούν οστό τα οποία ήταν τελείως διαφορετικά από τη μορφολογία ανδρικών οστών. Οι μετρήσεις τους έδειξαν ότι εντάσσονται στην κατηγορία των οστών που μπορεί να προέρχονται από γυναίκα. Ήταν τελείως διαφορετικά σε μέγεθος από τα υπόλοιπα που βρήκαμε» δήλωσε η Αμερικανίδα επιστήμονας.

Τα οστά είχαν ταφεί στο συγκεκριμένο σημείο για δεύτερη φορά αν και είχαν μεταφερθεί με μεγάλη προσοχή από τους αρχικούς χώρους ταφής τους.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Μονής Παντοκράτορος ζήτησε τη χρονολόγηση των ευρημάτων με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.

«Αν όντως πρόκειται για γυναίκα ή ακόμα περισσότερο για γυναίκες, αυτό θα προκαλέσει πολλά ερωτήματα με πρώτο ποια μπορεί να ήταν αυτή» σημείωσε η Γουίν-Αντίκας.

«Αν όντως πρόκειται για οστά γυναίκας αυτό θα είναι το πρώτο περιστατικό με γυναίκα να βρίσκει την τελευταία κατοικία της στο Άγιο Όρος» δήλωσε από την πλευρά του ο αρχιτέκτοντας Φαίδων Χατζηαντωνίου ο οποίος ήταν και αυτός που ανακάλυψε τα οστά κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο παρεκκλήσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξαν περίοδοι ειδικά κατά την εποχή της δράσης των πειρατών με μοναχούς να ανοίγουν τις πόρτες των ναών σε γυναίκες αλλά πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις.

«Ο μύθος μιλάει για έναν Σέρβο βασιλιά ο οποίος έφερε τη βασίλισσά του στην περιοχή αλλά καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της την μετέφεραν ώστε ποτέ να μην πατήσει το έδαφος ενώ στα μοναστήρια τοποθετήθηκαν χαλιά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πατήσει το έδαφος ούτε εκεί» θυμίζει ο κ. Χατζηαντωνίου.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος σημειώνει ότι στο παρεκκλήσι φαίνεται να ετάφησαν για δεύτερη φορά συνολικά επτά άτομα. Σε κάθε περίπτωση, λέει η ίδια, η μεταφορά τους από τους αρχικούς χώρους ταφής δείχνει σημαντικά πρόσωπα καθώς η διαδικασία απαιτούσε μεγάλη προσοχή από όσους την έκαναν.

Τα οστά έχουν ήδη μεταφερθεί στα εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος όπου ο επιστήμονας Γιάννης Μανιάτης θα διεξάγει την χρονολόγηση με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, διαδικασία για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατήσια: 70χρονος οδηγός επιτέθηκε με μαχαίρι σε 51χρονο διανομέα για την προτεραιότητα

Ελλάδα 25.02.2026
Στη συμβολή των οδών Νιρβάνα και Αχαρνών, δύο οδηγοί διαπληκτίστηκαν έντονα και μάλιστα, ο ένας έβγαλε και μαχαίρι

Ψηφιακή ένταξη ηλικιωμένων και ΑμεΑ: Τι προσφέρει το νέο πρόγραμμα και πώς να υποβάλετε αίτηση

Ελλάδα 25.02.2026
Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει στην άρση του ψηφιακού αποκλεισμού

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Ελλάδα 25.02.2026
Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Σε διαθεσιμότητα οδηγός λεωφορείου στην Αθήνας επειδή έτρωγε στο τιμόνι

Ελλάδα 25.02.2026
Στο βίντεο φαίνεται ο οδηγός να κρατά το τιμόνι -με τα γόνατά του- και παράλληλα να τρώει το φαγητό του

Κυψέλη: Βίντεο με τον 64χρονο να δέρνει τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ όταν τον έπιασε στα «πράσα»

Ελλάδα 25.02.2026
Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και σφίξιμο στο στομάχι, με την άτυχη γυναίκα, να έχει καταλάβει πλέον την νοσηρή δράση του 64χρονου και να παθαίνει σοκ μόλις συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Ελλάδα 25.02.2026
Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Ελλάδα 25.02.2026
Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Ελλάδα 25.02.2026
Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Πολιτική 25.02.2026
Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Ελλάδα 25.02.2026
Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε