E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Ο αστυνομικός έγραψε ιστορία στο κυνήγι του εγκλήματος

Δημοσίευση 13/12/2019 | 16:48

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Θλίψη στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο σκόρπισε το απόγευμα της Πέμπτης η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου, πρώην Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

Το τελευταίο διάστημα η υγεία του εκλιπόντος είχε κλονιστεί καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε. Το απόγευμα ο οργανισμός του δεν άντεξε και «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία 66 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους αλλά και τους συναδέλφους του στην τοπική ΕΛΑΣ.

Για τον ίδιο -που ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια- μπορεί να ήταν λύτρωση, αλλά η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου προκάλεσε πόνο στην οικογένειά του, θλίψη στην Ελληνική Αστυνομία, σε όσους τον γνώρισαν. Δεν ήταν τυχαίος αστυνομικός. Δεν περνούσε απαρατήρητος. Πολέμησε τη μαφία, χτυπήθηκε με συμφέροντα, ενεπλάκη σε υποθέσεις δύσκολες όπως θα έκανε κάθε αστυνομικός που ήθελε να λέγεται ενεργός και να προσφέρει. Και γι' αυτό είχε κάνει πολλούς εχθρούς. Ακόμη κι εντός Σώματος.

Από νέος αξιωματικός φαινόταν ότι δεν φοβάται τίποτα. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν φεύγοντας από ένα γάμο σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου ξυλοκοπήθηκε άσχημα. Δεν φοβήθηκε κανένα. Και συνέχισε να συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις δυναμικά.

Τον Μάιο του 1992 ήταν επικεφαλής του αποσπάσματος που εντόπισε και συνέλαβε τον Βαγγέλη Ρωχάμη που είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Λίγο αργότερα αποκάλυψε τη σπείρα γνωστού κρητικού που είχε διαπράξει διάφορες ληστείες και εντόπισε τους ληστές νυκτερινού κέντρου . Πέτυχε σημαντικά κτυπήματα στα κυκλώματα των ναρκωτικών και κυρίως των εμπόρων που είχαν κατακλύσει τα νυκτερινά κέντρα του Ηρακλείου με χάπια «έκσταση». Ακόμη και η σύλληψη του νεοφασίστα τρομοκράτη Μάρκο Φουρλάν αποδίδεται στην ευφυΐα του Γ. Σολδάτου.

Έκανε πολλούς εχθρούς με αποκορύφωμα αυτόν που αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση.

Ήταν Φεβρουάριος του 1997. Η έκρηξη ­που έγινε όταν η 39χρονη, τότε, Γεωργία Σολδάτου μπήκε στο αυτοκίνητο και έβαλε το κλειδί στη μίζα ­ήταν κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα. Παραπέμπει στη δράση της σικελικής Μαφίας. Οι δράστες, ­όπως τουλάχιστον είπαν οι ειδικοί στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίο, θα πρέπει να ήταν επαγγελματίες οι οποίοι είτε θα εκτελούσαν κάποιο «συμβόλαιο» είτε θα πρέπει να μετείχαν ενεργά στο οργανωμένο έγκλημα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί τόσο η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού (γνώριζαν ακόμη και τη συμπεριφορά του συναγερμού του αυτοκινήτου) όσο και η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησαν ­τύπου «C-Α» που κατασκευάζεται στην Αμερική και βρίσκεται συνήθως στις εγκαταστάσεις των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού.

Η Γεωργία Σολδάτου τραυματίστηκε σοβαρά, έχασε το πόδι της. Ο ίδιος σημαδεύτηκε από αυτή την ιστορία. Αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει. Ακόμη κι όταν έφτασε υποστράτηγος ήταν παρών πάντα. Προσπάθησαν πολλές φορές ακόμη και με συκοφαντίες να τον σταματήσουν. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο ίδιος πριν μερικά χρόνια αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, έμεινε καθηλωμένος και ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Μέχρι που χθες έφυγε από τη ζωή. Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι αύριο Σάββατο από τον Άγιο Μηνά Ηρακλείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θερινές εκπτώσεις 2026: Από αύριο 13/7 οι μειώσεις τιμών ‑ τι να προσέχουν οι αγοραστές

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η εκπτωτική περίοδος λήγει στις 31 Αυγούστου - ανοιχτά τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή

Θλίψη στο ποδόσφαιρο: Έφυγε από τη ζωή πρώην παίκτης της ΑΕΚ

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Το πορτογαλικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε στο πένθος με τον θάνατο του Μανού σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 43 ετών

Αργεντινή ‑ Ελβετία 3‑1 (παρ.): Γκολάρα Αλβαρες στέλνει τους παγκόσμιους πρωταθλητές στα ημιτελικά

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Η Ελβετία αντιστάθηκε με δέκα παίκτες, αλλά ένα εκπληκτικό τέρμα του Αλβαρες στην παράταση έκρινε την πρόκριση της Αργεντινής

Νορβηγία ‑ Αγγλία 1‑2 παρ. (1‑1 κ.δ.): Ο Μπέλιγχαμ οδήγησε τα Λιοντάρια στα ημιτελικά!

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Διπλή επέμβαση του Μπέλιγχαμ για την ανατροπή - Έντονες διαμαρτυρίες των Νορβηγών για ακυρωθέν γκολ

Πέθανε ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί στο Αργος: Είχαν ήδη οδηγηθεί προφυλακιστέοι

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Οι δύο αστυνομικοί της ΟΠΚΕ είχαν κριθεί προφυλακιστέοι πριν γίνει γνωστός ο θάνατος του νεαρού - Κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο - Ισχυρίστηκαν ότι πυροβόλησαν για εκφοβισμό και ότι ο 20χρονος επιχείρησε να τους παρασύρει με το αυτοκίνητό του δύο φορές

Οι 72 δόσεις έρχονται: ποιοι ωφελούνται, πώς η μηνιαία δόση μειώνεται στο μισό και τι ισχύει για τα νέα χρέη

E-Daily 2.TopNews 12.07.2026
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και τι πρέπει να γνωρίζουν πριν από την υποβολή αίτησης

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Μουντιάλ 2026: Πέθανε ο Τζέιντεν Ανταμς – Σε σοκ η Νότια Αφρική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είχε πάρει μέρος σε τρία παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.