E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Ο αστυνομικός έγραψε ιστορία στο κυνήγι του εγκλήματος

Δημοσίευση 13/12/2019 | 16:48

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Θλίψη στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο σκόρπισε το απόγευμα της Πέμπτης η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου, πρώην Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

Το τελευταίο διάστημα η υγεία του εκλιπόντος είχε κλονιστεί καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε. Το απόγευμα ο οργανισμός του δεν άντεξε και «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία 66 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους αλλά και τους συναδέλφους του στην τοπική ΕΛΑΣ.

Για τον ίδιο -που ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια- μπορεί να ήταν λύτρωση, αλλά η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου προκάλεσε πόνο στην οικογένειά του, θλίψη στην Ελληνική Αστυνομία, σε όσους τον γνώρισαν. Δεν ήταν τυχαίος αστυνομικός. Δεν περνούσε απαρατήρητος. Πολέμησε τη μαφία, χτυπήθηκε με συμφέροντα, ενεπλάκη σε υποθέσεις δύσκολες όπως θα έκανε κάθε αστυνομικός που ήθελε να λέγεται ενεργός και να προσφέρει. Και γι' αυτό είχε κάνει πολλούς εχθρούς. Ακόμη κι εντός Σώματος.

Από νέος αξιωματικός φαινόταν ότι δεν φοβάται τίποτα. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν φεύγοντας από ένα γάμο σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου ξυλοκοπήθηκε άσχημα. Δεν φοβήθηκε κανένα. Και συνέχισε να συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις δυναμικά.

Τον Μάιο του 1992 ήταν επικεφαλής του αποσπάσματος που εντόπισε και συνέλαβε τον Βαγγέλη Ρωχάμη που είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Λίγο αργότερα αποκάλυψε τη σπείρα γνωστού κρητικού που είχε διαπράξει διάφορες ληστείες και εντόπισε τους ληστές νυκτερινού κέντρου . Πέτυχε σημαντικά κτυπήματα στα κυκλώματα των ναρκωτικών και κυρίως των εμπόρων που είχαν κατακλύσει τα νυκτερινά κέντρα του Ηρακλείου με χάπια «έκσταση». Ακόμη και η σύλληψη του νεοφασίστα τρομοκράτη Μάρκο Φουρλάν αποδίδεται στην ευφυΐα του Γ. Σολδάτου.

Έκανε πολλούς εχθρούς με αποκορύφωμα αυτόν που αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση.

Ήταν Φεβρουάριος του 1997. Η έκρηξη ­που έγινε όταν η 39χρονη, τότε, Γεωργία Σολδάτου μπήκε στο αυτοκίνητο και έβαλε το κλειδί στη μίζα ­ήταν κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα. Παραπέμπει στη δράση της σικελικής Μαφίας. Οι δράστες, ­όπως τουλάχιστον είπαν οι ειδικοί στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίο, θα πρέπει να ήταν επαγγελματίες οι οποίοι είτε θα εκτελούσαν κάποιο «συμβόλαιο» είτε θα πρέπει να μετείχαν ενεργά στο οργανωμένο έγκλημα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί τόσο η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού (γνώριζαν ακόμη και τη συμπεριφορά του συναγερμού του αυτοκινήτου) όσο και η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησαν ­τύπου «C-Α» που κατασκευάζεται στην Αμερική και βρίσκεται συνήθως στις εγκαταστάσεις των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού.

Η Γεωργία Σολδάτου τραυματίστηκε σοβαρά, έχασε το πόδι της. Ο ίδιος σημαδεύτηκε από αυτή την ιστορία. Αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει. Ακόμη κι όταν έφτασε υποστράτηγος ήταν παρών πάντα. Προσπάθησαν πολλές φορές ακόμη και με συκοφαντίες να τον σταματήσουν. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο ίδιος πριν μερικά χρόνια αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, έμεινε καθηλωμένος και ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Μέχρι που χθες έφυγε από τη ζωή. Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι αύριο Σάββατο από τον Άγιο Μηνά Ηρακλείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

OpenAI: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο μοντέλο GPT‑Rosalind

Tech + Science 17.04.2026
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πήρε το όνομά του από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα επιστήμονα που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στην ανακάλυψη της δομής του DNA

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ ντελαπάρισε στην Κρήτη από τους θυελλώδεις ανέμους

Ελλάδα 17.04.2026
Οι άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Τέμπη: Βρέθηκε νεκρός ελεγκτής που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος

Ελλάδα 17.04.2026
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ

Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Κόσμος 17.04.2026
Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους

Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ, λέει ο Τραμπ: «Είναι μία υπέροχη μέρα για τον κόσμο»

Κόσμος 17.04.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι το στρατηγικής σημασίας πέρασμα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο πίεσης σε βάρος της διεθνούς κοινότητας

Κεφαλονιά: Βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας σηκώνει περιπολικό

Ελλάδα 17.04.2026
Και όμως ο πρώην αρσιβαρίστας κυκλοφορούσε ελεύθερος

Αγγλία: 7χρονη με αυτισμό εντοπίστηκε νεκρή σε λίμνη ‑ Συνελήφθη για ανθρωποκτονία η παιδοκόμος της

Κόσμος 17.04.2026
Η 30χρονη συνελήφθη με την υποψία ανθρωποκτονίας από βαριά αμέλεια και παραμέλησης ανηλίκου

Youth Pass 2026 αίτηση: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι το voucher των €300

Οικονομία 17.04.2026
«Τρέχει» η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Στο νοσοκομείο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ‑ Μητσοτάκη

Ελλάδα 17.04.2026
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι καλά στην υγεία της

Ιράν: Ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ για όσο διαρκεί η εκεχειρία Ισραήλ ‑ Λιβάνου

Κόσμος 17.04.2026
Κίνηση καλής θέλησης από την Τεχεράνη – Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν