E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Ο αστυνομικός έγραψε ιστορία στο κυνήγι του εγκλήματος

Δημοσίευση 13/12/2019 | 16:48

Πέθανε ο Κώστας Σολδάτος, ο θρυλικός «αστυνόμος της Κρήτης»

Θλίψη στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας στο Ηράκλειο σκόρπισε το απόγευμα της Πέμπτης η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου, πρώην Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου.

Το τελευταίο διάστημα η υγεία του εκλιπόντος είχε κλονιστεί καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε. Το απόγευμα ο οργανισμός του δεν άντεξε και «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, σε ηλικία 66 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένεια, τους φίλους αλλά και τους συναδέλφους του στην τοπική ΕΛΑΣ.

Για τον ίδιο -που ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια- μπορεί να ήταν λύτρωση, αλλά η είδηση του θανάτου του Κώστα Σολδάτου προκάλεσε πόνο στην οικογένειά του, θλίψη στην Ελληνική Αστυνομία, σε όσους τον γνώρισαν. Δεν ήταν τυχαίος αστυνομικός. Δεν περνούσε απαρατήρητος. Πολέμησε τη μαφία, χτυπήθηκε με συμφέροντα, ενεπλάκη σε υποθέσεις δύσκολες όπως θα έκανε κάθε αστυνομικός που ήθελε να λέγεται ενεργός και να προσφέρει. Και γι' αυτό είχε κάνει πολλούς εχθρούς. Ακόμη κι εντός Σώματος.

Από νέος αξιωματικός φαινόταν ότι δεν φοβάται τίποτα. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν φεύγοντας από ένα γάμο σε χωριό της ενδοχώρας του Ηρακλείου ξυλοκοπήθηκε άσχημα. Δεν φοβήθηκε κανένα. Και συνέχισε να συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις δυναμικά.

Τον Μάιο του 1992 ήταν επικεφαλής του αποσπάσματος που εντόπισε και συνέλαβε τον Βαγγέλη Ρωχάμη που είχε αποδράσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Λίγο αργότερα αποκάλυψε τη σπείρα γνωστού κρητικού που είχε διαπράξει διάφορες ληστείες και εντόπισε τους ληστές νυκτερινού κέντρου . Πέτυχε σημαντικά κτυπήματα στα κυκλώματα των ναρκωτικών και κυρίως των εμπόρων που είχαν κατακλύσει τα νυκτερινά κέντρα του Ηρακλείου με χάπια «έκσταση». Ακόμη και η σύλληψη του νεοφασίστα τρομοκράτη Μάρκο Φουρλάν αποδίδεται στην ευφυΐα του Γ. Σολδάτου.

Έκανε πολλούς εχθρούς με αποκορύφωμα αυτόν που αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση.

Ήταν Φεβρουάριος του 1997. Η έκρηξη ­που έγινε όταν η 39χρονη, τότε, Γεωργία Σολδάτου μπήκε στο αυτοκίνητο και έβαλε το κλειδί στη μίζα ­ήταν κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα. Παραπέμπει στη δράση της σικελικής Μαφίας. Οι δράστες, ­όπως τουλάχιστον είπαν οι ειδικοί στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίο, θα πρέπει να ήταν επαγγελματίες οι οποίοι είτε θα εκτελούσαν κάποιο «συμβόλαιο» είτε θα πρέπει να μετείχαν ενεργά στο οργανωμένο έγκλημα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί τόσο η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού (γνώριζαν ακόμη και τη συμπεριφορά του συναγερμού του αυτοκινήτου) όσο και η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποίησαν ­τύπου «C-Α» που κατασκευάζεται στην Αμερική και βρίσκεται συνήθως στις εγκαταστάσεις των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού.

Η Γεωργία Σολδάτου τραυματίστηκε σοβαρά, έχασε το πόδι της. Ο ίδιος σημαδεύτηκε από αυτή την ιστορία. Αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει. Ακόμη κι όταν έφτασε υποστράτηγος ήταν παρών πάντα. Προσπάθησαν πολλές φορές ακόμη και με συκοφαντίες να τον σταματήσουν. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο ίδιος πριν μερικά χρόνια αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, έμεινε καθηλωμένος και ταλαιπωρήθηκε αρκετά. Μέχρι που χθες έφυγε από τη ζωή. Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι αύριο Σάββατο από τον Άγιο Μηνά Ηρακλείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε κλίμα συγκίνησης η αποχώρηση Σαπουνά: «Δεν θέλω την ευθύνη για άλλη μια τετραετία Μητσοτάκη»

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Με δάκρυα στα μάτια αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου τα στελέχη που παραιτήθηκαν από την Πολιτική Γραμματεία

Γαλλία: Τεράστια πυρκαγιά έξω από το Παρίσι ‑ Επιβάτης σε αεροπλάνο καταγράφει τον πύρινο εφιάλτη

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά σφοδρή», ενώ μέχρι το επόμενο πρωί είχε ήδη κάνει στάχτη περίπου 8.000 στρέμματα γης

Τραμπ: Επαναφέρουμε τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν ‑ Τέλος 20% στα φορτία μέσω Ορμούζ

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Τα χρήματα θα πηγαίνουν στον αμερικανικό στρατό

Ταϊλάνδη: Βίντεο δείχνει ανθρώπους να γλιτώνουν την τελευταία στιγμή από τη φωτιά σε μπυραρία

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Συνολικά 63 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία εκ των οποίων τα 22 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Ηθικά και νομικά περιττή η προφυλάκιση των αστυνομικών που πυροβόλησαν τον 20χρονο, λέει ο δήμαρχος Αργους‑Μυκηνών

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό, σημείωσε ότι ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του, γεγονός που, όπως είπε, δεν επιδέχεται καμία σχετικοποίηση

Το ελληνικό διαβατήριο είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στην εφαρμογή Gov.gr Wallet

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Έχετε πλέον τη δυνατότητα χρήσης για ταυτοποίηση και ταξιδιωτικούς σκοπούς εντός Ελλάδας

Ρωσία: Δείτε τι συνέβη όταν βγήκε εκτός ελέγχου πολυβόλο σε στρατιωτική άσκηση

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ένας στρατιώτης παραλίγο να χάσει τη ζωή του όταν ένα πολυβόλο ξέφυγε από τον έλεγχο κατά τη διάρκεια δοκιμής νέου οπλικού συστήματος στη Ρωσία.

Τραγωδία στην Καστοριά: Τι συνέβη με το 4χρονο αγοράκι που έπεσε σε πισίνα και πώς αντέδρασαν οι γιατροί

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο παππούς εντόπισε το παιδάκι στον πάτο της πισίνας και το ανέσυρε αναίσθητο - διακομίστηκε εκτάκτως στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης.

Μουντιάλ 2026: Ποιος αποφάσισε μόνος του να ακυρώσει την κόκκινη του Μπαλογκάν και γιατί προκάλεσε σάλο

Αθλητικά Νέα 13.07.2026
Η απόφαση για την άρση της αποβολής του Αμερικανού επιθετικού ελήφθη αποκλειστικά από τον πρόεδρο της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, χωρίς να συμμετάσχουν τα υπόλοιπα 17 μέλη.

Σαμ Νιλ: Τι αποκάλυψε η οικογένειά του για τον αιφνίδιο θάνατό του σε ηλικία 78 ετών

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο διάσημος ηθοποιός του «Jurassic Park» έφυγε από τη ζωή στο Σίδνεϊ, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε νικήσει τον καρκίνο.

Εικόνες αποκάλυψης στην Κίνα: Ο τυφώνας Μπάβι βύθισε πόλεις κάτω από δύο μέτρα νερού, δρόμοι έγιναν ποτάμια

Κόσμος 13.07.2026
Κόκκινος συναγερμός για πλημμύρες, αποκλεισμένοι κάτοικοι, ακυρώσεις δρομολογίων και κλειστά σχολεία σε πολλές επαρχίες