E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτογραφίες απεικονίζουν ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τι αναφέρει η έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ

Δημοσίευση 12/12/2019 | 20:16

Φωτογραφίες απεικονίζουν ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, σε έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προειδοποιεί για αποστολές όπλων προς το καθεστώς της Τρίπολης από χώρες μεταξύ των οποίων βρίσκεται και Τουρκία, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στην 376 σελίδων έκθεση, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατονομάζουν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι εκτελούν τακτικές και δημόσιες αποστολές όπλων.

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο και χωρίστηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και της κυβέρνησης με βάση το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την αιγίδα του Χαλίφα Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της χώρας. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ διατηρούν σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Στην έκθεση του ΟΗΕ σημειώνεται πως «η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε τακτική βάση και, χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να καλυφθούν, μεταφέρουν δημόσια όπλα, γεγονός που σημαίνει παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ». Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αποστολές όπλως στις δυνάμεις του Χαφτάρ γίνονται κυρίως από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Επμιράτα και στην Τρίπολη κατά βάση από την Τουρκία.

Φωτογραφίες και βίντεο

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα τουρκικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους όχι μόνο ειδήσεις, αλλά φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά οπλισμού στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν, η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Kirpi και πυρομαχικά.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες και στον απόηχο της συμφωνίας για την ΑΟΖ, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών. «Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είπε ο Ερντογάν.

Στις 4 Απριλίου και καθώς ήταν σε εξέλιξη προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο στρατηγός Χαφτέρ ξεκίνησε στρατιωτική προέλαση για να πάρει την πρωτεύουσας Τρίπολη. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ επρόκειτο να καταλάβουν την πόλη με ρωσική στρατιωτική υποστήριξη.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Σιάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη από την Τουρκία, προειδοποίησε ότι η πρωτεύουσα θα πέσει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ Χάρη στη ρωσική υποστήριξη, οι οποίοι προσφέρουν στον Χαφτάρ μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μισθοφόρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γεωργιάδης για την ψεύτικη φωτογραφία με το «φιλί»: «Η Ευγενία κατάλαβε αμέσως ότι ήταν ψέμα»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Δεν σας κρύβω ότι με εντυπωσίασε το πόσο εύκολα ο κόσμος πίστεψε ότι θα πήγαινα σε μια ταβέρνα και θα χαριεντιζόμουν με μια γυναίκα. Σκέφτομαι πώς μπορείς να πιστέψεις κάτι τέτοιο;»

Θεσσαλονίκη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε περίπτερο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τη στιγμή του ατυχήματος, το οποίο προκλήθηκε από την κακή εκτίμηση του οδηγού του έχασε τον έλεγχο κι έπεσε στο περίπτερο, μια κοπέλα ψώνιζε, όμως πρόλαβε κι απομακρύνθηκε

Γεωργιάδης: Αυτή είναι η φωτογραφία που αλλοίωσαν και άρχισαν να βρίζουν εμένα και την οικογένειά μου

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Μην πιστεύετε απολύτως τίποτε εύκολα πλέον από όσα βλέπετε στο διαδίκτυο» αναφέρει ο υπουργός Υγείας

Guardian: Γιατροί αγνόησαν συμπτώματα χανταϊού σε επιβάτιδα του MV Hondius – «Είναι μόνο άγχος»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σε «πολύ κρίσιμη» κατάσταση η Γαλλίδα που είχε εμφανίσει συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Υγείας

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι κατεβάζουν ρολά ‑ Τι θα γίνει με τα σχολεία ‑ Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Η ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης την προσεχή Τετάρτη

Γιούνκερ: «Υπουργός άλλης χώρας στο Eurogroup πρότεινε να πουληθεί η Ακρόπολη – Της είπα `σκάσε`»

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Η αποστομωτική απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε Ευρωπαία υπουργό που... μύρισε αίμα και ζήτησε μέχρι και την πώληση της Ακρόπολης

Iσπανία: Παιδιά σε «καραντίνα» επί 4 χρόνια μέσα σε άθλιες συνθήκες από τους γονείς τους

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Τα ανησυχητικά σκίτσα, οι λερωμένες πάνες και η σπαρακτική αντίδραση

Χωροταξικό Τουρισμού: «Κόφτης» για Airbnb, νέοι κανόνες για ξενοδοχεία και νησιά

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
«Παράθυρο» διορθώσεων έως τα τέλη Ιουνίου

Survivor: Ο παίκτης τραυματίστηκε από προπέλα σκάφους – Υπέστη μερικό ακρωτηριασμό

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Σοκαρισμένη η παραγωγή του Survivor την ώρα που οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν και το αριστερό πόδι του νεαρού

Καιρός: «Καλοκαιράκι» με 33 βαθμούς – Πού θα βρέξει

E-Daily 2.TopNews 12.05.2026
Νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες