E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φωτογραφίες απεικονίζουν ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Τι αναφέρει η έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ

Δημοσίευση 12/12/2019 | 20:16

Φωτογραφίες απεικονίζουν ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, σε έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προειδοποιεί για αποστολές όπλων προς το καθεστώς της Τρίπολης από χώρες μεταξύ των οποίων βρίσκεται και Τουρκία, παραβιάζοντας το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στην 376 σελίδων έκθεση, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατονομάζουν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι εκτελούν τακτικές και δημόσιες αποστολές όπλων.

Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε σε εμφύλιο πόλεμο και χωρίστηκε μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, η οποία έχει επίσης αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, και της κυβέρνησης με βάση το Τομπρούκ στα ανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης υπό την αιγίδα του Χαλίφα Χαφτάρ και το Κοινοβούλιο της χώρας. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ διατηρούν σχέσεις με την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ την κυβέρνηση της Τρίπολης στηρίζουν η Τουρκία και το Κατάρ.

Στην έκθεση του ΟΗΕ σημειώνεται πως «η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε τακτική βάση και, χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να καλυφθούν, μεταφέρουν δημόσια όπλα, γεγονός που σημαίνει παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ». Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι αποστολές όπλως στις δυνάμεις του Χαφτάρ γίνονται κυρίως από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Επμιράτα και στην Τρίπολη κατά βάση από την Τουρκία.

Φωτογραφίες και βίντεο

Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΟΗΕ φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα τουρκικά ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία έχουν κάνει την εμφάνισή τους όχι μόνο ειδήσεις, αλλά φωτογραφίες και βίντεο από τη μεταφορά οπλισμού στην Τρίπολη. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που ακολουθούν, η Τουρκία έστειλε στη Λιβύη τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Kirpi και πυρομαχικά.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες και στον απόηχο της συμφωνίας για την ΑΟΖ, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών. «Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είπε ο Ερντογάν.

Στις 4 Απριλίου και καθώς ήταν σε εξέλιξη προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο στρατηγός Χαφτέρ ξεκίνησε στρατιωτική προέλαση για να πάρει την πρωτεύουσας Τρίπολη. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ επρόκειτο να καταλάβουν την πόλη με ρωσική στρατιωτική υποστήριξη.

Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Σιάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη από την Τουρκία, προειδοποίησε ότι η πρωτεύουσα θα πέσει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ Χάρη στη ρωσική υποστήριξη, οι οποίοι προσφέρουν στον Χαφτάρ μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μισθοφόρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαρίσα Ρικέλμε: Η πιο «καυτή» οπαδός του Μουντιάλ του 2010 επιστρέφει ως δημοσιογράφος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026

Tabloid Χτες
Η Λαρίσα Ρικέλμε, που έγινε γνωστή ανά τον κόσμο με τις πόζες στις εξέδρες στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, έχει κάνει στροφή στη δημοσιογραφία και θα είναι παρούσα στη διοργάνωση του 2026

Θρίλερ στο Αίγιο: Νεκρός βρέθηκε 58χρονος Αμερικανός – Τι δείχνουν οι έρευνες της Αστυνομίας

Ελλάδα Χτες
Τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να διευκρινιστούν μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ιατροδικαστικών εξετάσεων

Το Ιράν χτύπησε με πύραυλο εργοστάσιο χημικών στο Ισραήλ – Φόβοι για επικίνδυνη διαρροή τοξικών ουσιών

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές του Ισραήλ ζήτησαν από τους κατοίκους να μείνουν σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα

Λουτσέσκου από το νοσοκομείο: «Είμαι καλά τώρα, έχω αναρρώσει πλήρως»

Αθλητικά Νέα Χτες
Καθησυχαστικά είναι τα νέα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που υπέστη στην τελευταία προπόνηση της Ρουμανία, με ιστοσελίδα της χώρας του να φιλοξενεί τις πρώτες του δηλώσεις από το νοσοκομείο

Η σοκαριστική στιγμή του πιο βίαιου νοκ‑άουτ που άφησε την αθλήτρια να πνίγεται

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι εικόνες της αθλήτριας με το βλέμμα στο κενό έκαναν τον γύρο του κόσμου

Απαγορεύτηκε η είσοδος του καθολικού Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο την Κυριακή Βαΐων

Κόσμος Χτες
«Για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, εμποδίστηκε στους ηγέτες της Εκκλησίας να τελέσουν τη Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στον Ναό του Πανάγιου Τάφου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λατινικού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Ταϊλάνδη: Παρουσιαστές γδύθηκαν στον αέρα ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης για τον καύσωνα

Κόσμος Χτες
Οι παρουσιαστές του ενημερωτικού μαγκαζίνο, άρχισαν να γδύνονται στον αέρα και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το βίντεο έγινε viral

Κακοποίηση μωρού 10 μηνών στην Πάτρα: Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης – «Το δάγκωσαν τα ξαδέρφια του» λέει η μητέρα

Ελλάδα Χτες
Ιατροδικαστής μιλά για κακοποίηση ή παραμέληση, η 18χρονη μητέρα σε καταυλισμό Ρομά, καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια

Καραμπόλα πέντε οχημάτων στην Παραλιακή ‑ Προβλήματα στην κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος της οδού Ήβης Αθανασιάδου

Αστυνομικές επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα

Ελλάδα Χτες
Σκοπός των ευρείας κλίμακας επιχειρήσεων ήταν η πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε μορφής παράνομης δραστηριότητας