E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστολές της Ελλάδας σε ΟΗΕ: Ακυρη η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης

Χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ

Δημοσίευση 10/12/2019 | 13:54

Επιστολές της Ελλάδας σε ΟΗΕ: Ακυρη η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης

Να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη και να μην δημοσιευτεί από το τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης ζητά με δύο επιστολές της η Ελλάδα από τον ΟΗΕ.

Χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε - για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας» - δύο επιστολές, η μια προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γγ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται, επίσης, στον γενικό γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη τού Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύουσα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως είπε, αποδίδουν καρπούς.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Ursula Von Der Leyen), έπειτα από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε η κ. Ντερ Λάιεν «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Στην Σύνοδο κορυφής θα ζητήσουμε την καταδίκη της Τουρκίας
«Θέλουμε μία καταδίκη της Τουρκίας σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χαρακτηριστεί ως παράνομη αυτή την συμφωνία και φυσικά να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη στην πλευρά της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά της δικαιώματα. Είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η Μέλπω Ζαρόκωστα

Ελλάδα 16.01.2026
Σε ηλικία 92 ετών

Φόβοι ότι η 16χρονη Λόρα έχει φύγει από την Αθήνα, «σαρώνουν» πτήσεις, λιμάνια και ΚΤΕΛ

Ελλάδα 16.01.2026
Με δεδομένο πως δεν υπάρχει κανένα ίχνος της από τις 8 Ιανουαρίου, οι Αρχές έχουν ανοίξει τις έρευνες σε λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ και στο αεροδρόμιο

Το X επιτρέπει ακόμη την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου που δημιουργείται με το Grok AI

Tech + Science 16.01.2026
Παρά τους περιορισμούς που ανακοίνωσε πρόσφατα το δίκτυο του Έλον Μασκ, η εφαρμογή Grok Imagine συνεχίζει να ανταποκρίνεται σε εντολές για ψηφιακή αφαίρεση ρούχων από εικόνες γυναικών

Αδημοσίευτο βίντεο από φυλή που ζει απομονωμένη στον Αμαζόνιο: «Σκεφτόμουν από πού θα έρθει το βέλος»

Κόσμος 16.01.2026
Τελικά η απειλή που ένιωσαν μετατράπηκε σε περιέργεια

Αστυνομικοί πυροβολούν και σκοτώνουν έναν άνδρα λίγο πριν μαχαιρώσει μία γυναίκα σε εμπορικό κέντρο στο Χονγκ Κονγκ, δείτε βίντεο

Κόσμος 16.01.2026
Σε βίντεο φαίνεται ο άνδρας να κρατάει μία γυναίκα όμηρο και όταν πάει να τη μαχαιρώσει, τον πυροβολούν πέντε φορές - Πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο

Μινεάπολη: Πράκτορες της ICE έσυραν ΑμεΑ πολίτη με τη βία από το όχημά της: «Πήγαινα στον γιατρό»

Κόσμος 16.01.2026
Της έσπασαν το τζάμι του συνοδηγού, έκοψαν τη ζώνη ασφαλείας της και την τράβηξαν έξω για να τη συλλάβουν

Λατινοπούλου: Κατήγγειλε γείτονές της για κάμερες που κατέγραφαν το σπίτι της ‑ Δύο συλλήψεις

Ελλάδα 16.01.2026
Δύο ημεδαποί, ένας 55χρονος και μία 51χρονη, συνελήφθησαν καθώς οι κάμερες του σπιτιού τους κατέγραφαν ιδιωτικό χώρο της οικίας της 35χρονης

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 16χρονο που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Σητεία

Ελλάδα 16.01.2026
Aπολογείται ο ανήλικος οδηγός του αυτοκινήτου

Το επεισόδιο on air με τον Βαρουφάκη για τα ναρκωτικά και η ανάρτηση‑παράπονο «για τη σιωπηλή άδεια προς τον καθένα να με κακοποιεί»

Πολιτική 16.01.2026
Σε καμία περίπτωση δεν θα άλλαζα όσα είπα και θα έλεγα ακριβώς τα ίδια για τα ναρκωτικά, επέμεινε ο Γιάννης Βαρουφάκης

Καιρός: Έρχεται νέα χειμερινή μεταβολή ‑ Ο ρόλος του Σιβηρικού αντικυκλώνα για τη συνέχεια

Καιρός 16.01.2026
Τι αναφέρει η μετεωρολόγος, Όλγα Παπαβγούλη σε ανάρτησή της