E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προκαλεί ο Ερντογάν με χάρτες: Προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης

«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε»

Δημοσίευση 10/12/2019 | 13:01

Προκαλεί ο Ερντογάν με χάρτες: Προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη εξήγησε με ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός που την έχει τρελάνει.

«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη. Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε», δήλωσε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, «καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει», όπως είπε.

Αναφορικά με την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «σκάνδαλο» την απόφαση και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνές τίμημα για αυτά τα λάθος βήματα που κάνει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αντικριστές ακτές με τη Λιβύη, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο και εφάρμοσε, κι αυτό έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι έτοιμος να ανοίξει νέους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα, να κάνουν μία νέα αρχή, αλλά μέχρι τώρα δεν έλαβε μία θετική απάντηση.

«Και μας χτυπούσαν μέχρι σήμερα και έπαιρναν ό,τι ήθελαν, αλλά από εδώ και πέρα θα σταματήσει να γίνεται αυτό. Πλέον θα διεκδικήσουμε κι εμείς τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε παράλληλο λόγο για απειλές, στις οποίες όμως «η Τουρκία δεν τσίμπησε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ε/κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα χωρίς τη δική μας έγκριση», πρόσθεσε, ενώ είπε με νόημα ότι τόσο εντός, όσο και εκτός κάποιοι ενοχλήθηκαν από το μνημόνιο, κυρίως αυτοί που προέβησαν σε μονομερή βήματα και τώρα το παιχνίδι τους χαλάστηκε.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. «Η έγνοια μας δεν είναι να κερδίσουμε έναν εχθρό, αλλά έναν φίλο. Αν υπάρχουν εχθροί, τους καλούμε να γίνουν φίλοι. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με όλες τις παράκτιες χώρες, η έκκλησή μας για μία δίκαιη λύση ισχύει».

Κοινές έρευνες φυσικού αερίου Τουρκίας - Λιβύης

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο, ενώ θα συνεχιστούν και οι έρευνες στα διεθνή ύδατα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να στείλει στρατό στη Λιβύη, σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Όταν έρθει μία τέτοια πρόσκληση από το λαό ή την κυβέρνηση της Λιβύης, τότε θα ανταποκριθούμε αμέσως. Εμείς υπογράψαμε μία συμφωνία για τη στρατιωτική ασφάλεια και μία για το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Τα ΗΕ από το 2011 εφαρμόζουν εμπάργκο πώλησης όπλων. Αλλά σε περίπτωση έκκλησης της κυβέρνησης της Λιβύης, μία αποστολή στρατευμάτων δεν μπορεί να αποτελέσει άρση του εμπάργκο. Αν έρθει μία τέτοια πρόσκληση, τι πρωτοβουλίες θα λάβει η Τουρκία θα το αποφασίσει η ίδια. Δεν θα πάρουμε άδεια από πουθενά», δήλωσε εμφαντικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο ότι εκείνες παραβιάζουν πρώτα το εμπάργκο και παρέχουν στρατιωτική στήριξη στον Χαφτάρ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον Χαφτάρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σόου Τραμπ on camera: Παρήγγειλε fast food στον Λευκό Οίκο, έδωσε φιλοδώρημα 100 δολάρια στη διανομέα, βίντεο και φωτογραφίες

Κόσμος Χτες
Για να διαφημίσει το νομοσχέδιό του που μειώνει την φορολογία στα φιλοδωρήματα - Την κάλεσε να δώσουν μαζί... συνέντευξη Τύπου

Μαχαίρωσαν περιπτερά στα Εξάρχεια, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα Χτες
Ο τραυματίας διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»

Τραμπ για ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν: Αμεση «εξουδετέρωση» κάθε πλοίου που θα πλησιάσει

Πολιτική Χτες
Από τις 17:00 ώρα Ελλάδας τέθηκε σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός λιμανιών του Ιράν

Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα σε Τουρκοκύπρια που είχε τραγουδήσει στην Κομοτηνή εμβατήριο για την καταστροφή της Σμύρνης, «θα το ξαναέκανα» λέει

Ελλάδα Χτες
Η Ισίν Καρατζά είχε τραγουδήσει το εθνικιστικό τραγούδι σε εκδήλωση στην Κομοτηνή το καλοκαίρι του 2024 - Το βίντεο που ανήρτησε από το αεροδρόμιο

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Φιντάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις, ούτε οφείλει εξηγήσεις σε κανέναν για την εξωτερική της πολιτική

Πολιτική Χτες
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ δημιουργεί προβλήματα και πόλεμο

Σημειωτόν από τον Ισθμό μέχρι την Κινέτα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα ‑ Δείτε live πού υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα

Ελλάδα Χτες
Καθυστερήσεις σημειώνονται και στα διόδια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου καθώς είναι κλειστό το πορθμείο - Καλύτερη είναι η εικόνα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας

Τραγωδία στους Παξούς: Νεκρός 15χρονος σε τροχαίο

Ελλάδα Χτες
Ο ανήλικος επέβαινε σε μηχανή μαζί με έναν 17χρονο που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Από 16 Απριλίου νέο ψηφιακό μητρώο για καπνό και αλκοόλ

Οικονομία Χτες
Υποχρεωτική εγγραφή σε ψηφιακή πλατφόρμα για κάθε επιχείρηση που πωλεί καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά - Η κυβέρνηση στοχεύει να περιορίσει απώλειες 800 εκατ. ευρώ ετησίως από λαθρεμπόριο

48χρονη influencer οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο Κορωπί, στο αυτοκίνητό της βρέθηκαν και δισκία με αναβολικά

Ελλάδα Χτες
Η 48χρονη γυμνάστρια εντοπίστηκε να κινείται επικίνδυνα με το αυτοκίνητό της τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής

Θρίαμβος Μαγιάρ επί του Όρμπαν στην Ουγγαρία: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την αλλαγή σκυτάλης μετά από 16 χρόνια

Κόσμος Χτες
To Politico καταγράφει τα νέα δεδομένα για Τραμπ, Πούτιν, Ουκρανία μετά τη νίκη του Πέτερ Μάγιαρ στις εκλογές της Κυριακής στην Ουγγαρία

«Ρώσοι σπίτια σας»: Γιατί πανηγυρίζουν οι ευρωπαϊστές για τoν Μάγιαρ – Τι σημαίνει η εκλογή του δεξιού πολιτικού στην Ουγγαρία

Κόσμος Χτες
Η ήττα του Όρμπαν πιθανότατα σηματοδοτεί το τέλος της συγκρουσιακής στάσης της Ουγγαρίας μέσα στην ΕΕ

Ο Τραμπ ως... Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα Λέοντα γιατί «εξυπηρετεί τη ριζοσπαστική Αριστερά»

Κόσμος Χτες
Γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο βρίσκονται η σημαία των ΗΠΑ, μια νοσοκόμα, στρατιωτικοί, αμερικανικά μαχητικά, ο αετός-σύμβολο των ΗΠΑ, το Αγαλμα της Ελευθερίας και το Καπιτώλιο