E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προκαλεί ο Ερντογάν με χάρτες: Προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης

«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε»

Δημοσίευση 10/12/2019 | 13:01

Προκαλεί ο Ερντογάν με χάρτες: Προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη εξήγησε με ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός που την έχει τρελάνει.

«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη. Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη κι αυτό την τρέλανε», δήλωσε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, «καθώς δεν υπάρχει κανένα κενό που να επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει», όπως είπε.

Αναφορικά με την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, χαρακτήρισε για άλλη μια φορά «σκάνδαλο» την απόφαση και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει διεθνές τίμημα για αυτά τα λάθος βήματα που κάνει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αντικριστές ακτές με τη Λιβύη, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο και εφάρμοσε, κι αυτό έκανε την Ελλάδα να τρελαθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι έτοιμος να ανοίξει νέους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα, να κάνουν μία νέα αρχή, αλλά μέχρι τώρα δεν έλαβε μία θετική απάντηση.

«Και μας χτυπούσαν μέχρι σήμερα και έπαιρναν ό,τι ήθελαν, αλλά από εδώ και πέρα θα σταματήσει να γίνεται αυτό. Πλέον θα διεκδικήσουμε κι εμείς τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε παράλληλο λόγο για απειλές, στις οποίες όμως «η Τουρκία δεν τσίμπησε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ε/κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα χωρίς τη δική μας έγκριση», πρόσθεσε, ενώ είπε με νόημα ότι τόσο εντός, όσο και εκτός κάποιοι ενοχλήθηκαν από το μνημόνιο, κυρίως αυτοί που προέβησαν σε μονομερή βήματα και τώρα το παιχνίδι τους χαλάστηκε.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, με αυτό το μνημόνιο η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα στη διεθνή κοινή γνώμη την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα δικαιώματά της, τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. «Η έγνοια μας δεν είναι να κερδίσουμε έναν εχθρό, αλλά έναν φίλο. Αν υπάρχουν εχθροί, τους καλούμε να γίνουν φίλοι. Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με όλες τις παράκτιες χώρες, η έκκλησή μας για μία δίκαιη λύση ισχύει».

Κοινές έρευνες φυσικού αερίου Τουρκίας - Λιβύης

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο, ενώ θα συνεχιστούν και οι έρευνες στα διεθνή ύδατα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να στείλει στρατό στη Λιβύη, σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Όταν έρθει μία τέτοια πρόσκληση από το λαό ή την κυβέρνηση της Λιβύης, τότε θα ανταποκριθούμε αμέσως. Εμείς υπογράψαμε μία συμφωνία για τη στρατιωτική ασφάλεια και μία για το θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Τα ΗΕ από το 2011 εφαρμόζουν εμπάργκο πώλησης όπλων. Αλλά σε περίπτωση έκκλησης της κυβέρνησης της Λιβύης, μία αποστολή στρατευμάτων δεν μπορεί να αποτελέσει άρση του εμπάργκο. Αν έρθει μία τέτοια πρόσκληση, τι πρωτοβουλίες θα λάβει η Τουρκία θα το αποφασίσει η ίδια. Δεν θα πάρουμε άδεια από πουθενά», δήλωσε εμφαντικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο ότι εκείνες παραβιάζουν πρώτα το εμπάργκο και παρέχουν στρατιωτική στήριξη στον Χαφτάρ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον Χαφτάρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Εύβοια ‑ Αισθητός και στην Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το εστιακό βάθος της νέας δόνησης εκτιμήθηκε στα 5 χιλιόμετρα

Ρόδος: Μαχαιρωμένος νεκρός από τον φίλο του – Τραγωδία στις Καλυθιές

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι δύο άνδρες φέρεται να ήρθαν σε σφοδρή αντιπαράθεση

Χανιά: Σύλληψη άνδρα που παρενόχλησε ανήλικα αγόρια – Τους πρότεινε χρήματα για να πάνε μαζί του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά από καταγγελία των γονέων, ο 34χρονος αλλοδαπός συνελήφθη την επόμενη μέρα στο Ενετικό Λιμάνι

Δολοφονήθηκε στο Λονδίνο ο βραβευμένος με Grammy τραγουδιστής Talay Riley

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Talay Riley έχασε τη ζωή του από επίθεση με μαχαίρι στο ανατολικό Λονδίνο

Σύλληψη 70χρονου Γάλλου για την πυρκαγιά στο Λουτράκι – Σε ύφεση το μέτωπο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 15:45 σε δασική έκταση, με ανέμους μέτριας έντασης να πνέουν στην περιοχή

Τροχαίο στη Σαντορίνη: Ένας νεκρός και μία σοβαρά τραυματισμένη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετωπική σύγκρουση μοτοσικλέτας με ΙΧ - ο 50χρονος οδηγός του δικύκλου έχασε τη ζωή του, ενώ η 24χρονη συνεπιβάτισσά του νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Βρέφος 4 μηνών εκτοξεύεται από SUV σε τρομακτική καταδίωξη με αστυνομία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα παιδιά επέβαιναν στο όχημα - την παρουσία τους αγνοούσε η αστυνομία όταν ξεκίνησε την καταδίωξη, όπως υποστηρίζει

Αυστρία: 28χρονος φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι στη σύντροφό του επιχειρώντας να της κόψει τη θηλή

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό στο St. Pölten πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το μεταναστευτικό

Μέση Ανατολή: Σε μια κλωστή η εκεχειρία ‑ Ιράν σε Ισραήλ: «Κόλαση αν ο Σατανάς κάνει άλλο ένα λάθος»

Κόσμος Χτες
Η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέσα Ανατολή μετά την εκεχειρία της 8ης Απριλίου - Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα προβεί σε λίγο σε δηλώσεις στα ΜΜΕ

Αυτή είναι η ποινή για Γιαννακόπουλο και Παναθηναϊκό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δείτε την ανακοίνωση

Η μεταγραφική «βόμβα» που κυνηγάει ο Ηρακλής

E-Daily 3.Left Χτες
Τι αποκαλύπτουν οι Ιταλοί

Χαοτικές εικόνες στο αεροδρόμιο του Δελχί: Υπάλληλοι «κυνηγούν» τον εξοπλισμό που παρασύρουν άνεμοι

Κόσμος Χτες
Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αεροσκάφη από τον «εκτός ελέγχου» εξοπλισμό που παρασύρθηκε από την ξαφνική μπόρα