E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι ΗΠΑ αίρουν το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο

Οι όροι της συμφωνίας

Δημοσίευση 10/12/2019 | 08:43

Οι ΗΠΑ αίρουν το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο

Το αμερικανικό Κογκρέσο, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένεται μέχρι την Πέμπτη να εγκρίνει την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε επιβληθεί διά νόμου το 1987. Στο κείμενο που αναμένεται να εγκριθεί περιλαμβάνονται όροι για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη Κύπρο και για τερματισμό εξυπηρέτησης ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αν και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου ενέκριναν δύο χωριστά κείμενα, από τα τέλη Ιουλίου, οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο θέμα της χρηματοδότησης του «τοίχου» που επιθυμεί να υψώσει ο Πρόεδρος Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού εμπόδιζαν τη συμφωνία για τον συγκερασμό των δύο κειμένων, στα οποία όμως το λεκτικό για την άρση του εμπάργκο ήταν πανομοιότυπο.

Τελικά, το Σαββατοκύριακο επήλθε συμφωνία μεταξύ των επιδιαιτητών που είχαν ορίσει Βουλή και Γερουσία, κάτι που επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα από επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών, τα οποία ωστόσο δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες. Η ψηφοφορία επί του τελικού κειμένου στη Βουλή θα λάβει χώρα την Τετάρτη και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία, είτε αργότερα την ίδια ημέρα, ή την επομένη. Μετά την έγκριση από τα δύο σώματα θα πάει στον Πρόεδρο Τραμπ για υπογραφή.

Τα σχετικά άρθρα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρουν:

Πρώτον, επιτρέποντας την εξαγωγή, η επανεξαγωγή ή η μεταφορά οπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών (μέρος 121 του τίτλου 22, κώδικας ομοσπονδιακών κανονισμών) στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα.

Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Τονίζεται ότι η εφαρμογή της διάταξης για άρση του εμπάργκο θα ισχύσει αμέσως μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα εφαρμόζει την πολιτική της εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς οπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν το αίτημα έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ο τελικός αποδέκτης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης σημειώνεται ότι η πολιτική άρνησης εξαγωγών, επανεξαγωγών ή μεταφοράς αμυντικών αντικειμένων από τον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρηθεί, «εκτός αν ο Πρόεδρος προσδιορίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Εξωτερικών και Στρατιωτικών της Βουλής και της Γερουσίας) όχι λιγότερο από μία φορά το χρόνο, ότι (Α) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση τους ξεπλύματος χρήματος και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και (Β) η Κυβέρνηση της Κυπριακής έχει προβεί και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέπει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση σε λιμένες για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο επαναλαμβάνεται η απαγόρευση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν θα συμπεριληφθούν και πρόνοιες για κυρώσεις CAATSA τις οποίες προνοούσε το κείμενο που είχε εγκριθεί από τη Βουλή το καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση