E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι κάνουν τα φυτά όταν «στρεσάρονται»;

Ο ήχος και ο λόγος

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 14/12/2019 | 00:28

Τι κάνουν τα φυτά όταν «στρεσάρονται»;
@mentalfloss.com

Τα προηγούμενα χρόνια είχε αποδειχθεί πως τα φυτά, μπορούν να βλέπουν, να μυρίζουν και να ακούν. Αλλά πως παρέμεναν σιωπηλά. Πρόσφατη έρευνα μέσω ηχογραφήσεων έδειξε πως βγάζουν υπερηχητικούς ήχους όταν στρεσάρονται, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως αυτό θα βοηθήσει πολύ στο μέλλον την γεωργία και τους αγρότες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ανακάλυψαν πως οι ντομάτες και τα καπνά, βγάζουν ήχους που δεν μπορεί να πιάσει το ανθρώπινο αυτί, όταν στρεσάρονται από την έλλειψη νερού ή όταν κόβουν τους βλαστούς τους.

Τα μικρόφωνα που τοποθετήθηκαν σε απόσταση 10 εκατοστών από τα φυτά, εντόπισαν υπερηχητικά κύματα που έφταναν από 20 μέχρι και 100 khz, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως κάποια έντομα και θηλαστικά μπορούν να ακούσουν από απόσταση 5 μέτρων ή λιγότερο. Μια νυχτοπεταλούδα, μπορεί να αποφασίσει να μην αφήσει τα αυγά της σε ένα φυτό που θα ακουστεί «στρεσαρισμένο» από την έλλειψη νερού.

«Αυτά τα ευρήματα μπορούν αν αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το βασίλειο των φυτών, τα οποία θεωρούσαμε σιωπηλά μέχρι τώρα», γράφουν στην μελέτη τους οι επιστήμονες. Σε προηγούμενες έρευνες, τα μικρόφωνα τοποθετούνταν πάνω στα φυτά για να ηχογραφήσουν τις δονήσεις που προκαλούνται από φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονται και εκρήγνυνται στα τμήματα των βλαστών, μια διαδικασία που ονομάζεται «σπηλαίωση». Αλλά τώρα ήταν η πρώτη φορά που τοποθετήθηκαν σε απόσταση.

Κατά μέσο όρο, οι τομάτες που τείνουν στην ξηρασία, παράγουν 35 ήχους ανά ώρα, ενώ τα καπνά 11. Όταν κόβονται, οι ήχοι από τις τομάτες φτάνουν τους 25 ανά ώρα, ενώ των καπνών τους 15. Τα φυτά που δεν έχουν στρες, παράγουν μόλις έναν ήχο ανά ώρα.

Είναι επίσης δυνατόν να ξεχωρίσει κάποιος τους ήχους, ώστε να καταλάβεις τον λόγο. Οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεχωρίσουν ποιοι ήχοι βγαίνουν λόγω έλλειψης νερού ή κοψίματος, ανάλογα με την ένταση και την συχνότητα τους. Και παρόλο που οι ερευνητές, είχαν ως παραδείγματα τις τομάτες και τα καπνά, πιστεύουν πως και τα υπόλοιπα φυτά παράγουν ήχους όταν «στρεσάρονται» Η σπηλαίωση μπορεί να είναι μια καλή εξήγηση για το πως τα φυτά παράγουν ήχους.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει την «γεωργία ακριβείας» με διάφορους τρόπους, αν δεν είναι πολύ ακριβό να τοποθετήσεις μικρόφωνα σε όλα τα φυτά, όπως αναφέρει η Anne Vischer, που εργάζεται στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ότι τα έντομα μπορεί να ακούσουν τα φυτά είναι προς το παρόν εικασία και μένει να ερευνηθεί περαιτέρω. Ο Edward Farmer, από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης, λέει πως η σπηλαίωση είναι μάλλον ο μηχανισμός που τα φυτά παράγουν ήχους όταν στρεσάρονται, αλλά θέλει αν μάθει περισσότερα για τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Πάντως αν τα φυτά όντως παράγουν ήχους όταν χρειάζονται κάτι, τότε πολλά πράγματα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα θα αλλάξουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H Nικολέτα Σαββάκη ζει σε ένα χωριό 100 κατοίκων ‑ πώς η απομόνωση έγινε δημιουργική δύναμη

Πρόσωπα 03.02.2026
Από την Πτολεμαΐδα, στη Θεσσαλονίκη και μετά σε ένα χωριό 100 κατοίκων στα Eastfjords

Για ποιον λόγο τα McDonald`s εξαφάνισαν τη μασκότ τους;

Stories 03.02.2026
Πώς ένα παγκόσμιο trend τρόμου εξαφάνισε τον πιο διάσημο κλόουν της διαφήμισης

Το χωριό‑παράδειγμα της Ελλάδας ‑ Εκεί όπου κάθε σπίτι έχει έναν αιμοδότη

Νέα Εποχή 03.02.2026
Το ελληνικό χωριό που νικά τον θάνατο με μια φιάλη αίμα

Το έγκλημα που πάγωσε μια ολόκληρη χώρα και έμεινε άλυτο για 30 χρόνια, πριν γίνει ταινία

Stories 03.02.2026
Τι δεν ήξερες για τις δολοφονίες που πάγωσαν τη Νότια Κορέα

Το ελληνικό νησί που τα διεθνή μέσα ονόμασαν «βασίλισσα των αντιθέσεων»

Stories 03.02.2026
Τα διεθνή δημοσιεύματα υπογραμμίζουν ότι κρύβει πίσω από τη λάμψη της νυχτερινής ζωής σπάνιους ιστορικούς θησαυρούς

Πότε έρχεται η άνοιξη; Τι προέβλεψε η μαρμότα φέτος

Stories 03.02.2026
Ο Phil, η πιο διάσημη μαρμότα του κόσμου, «μίλησε» και φέτος

Η γυναίκα που συνελήφθη από την αστυνομία επειδή ήταν όμορφη

Ιστορικά Χτες
Κατάφερε να σταματήσει τον χρόνο

Είναι αυτό το νέο Labubu; Η θλιμμένη κούκλα που έχει ήδη ξεπουλήσει

Stories Χτες
Ένα λάθος στη ραφή τοποθέτησε το στόμα του παιχνιδιού ανάποδα

Πόσες ημέρες ζωής έχει ακόμα η Κούβα;

Stories Χτες
Στο χείλος μιας ιστορικής κατάρρευσης η χώρα λόγω πετρελαίου

Τι είναι το «κύμα πατάτας» στο Βερολίνο που προκάλεσε αναταραχές

Stories Χτες
Γιατί δημιουργήθηκε αναστατωση στην κοινωνία

Ινδία: Η χώρα χωρίς νερό, που πουλάει το πιο ακριβό νερό

Stories Χτες
Ανάγκη για τους πολλούς, πολυτέλεια για τους λίγους