E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά

Το ζήτημα συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Δημοσίευση 9/12/2019 | 18:41

ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας ‑ Λιβύης μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά

Η ΕΕ εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ενώ εκτίμησε μάλιστα ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα ελληνικά νησιά.

Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο Γιοσέπ Μπορέλ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι η συμφωνία προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Παράλληλα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε ο Μπορέλ, σύμφωνα με το ΑΠΕ και πρόσθεσε ότι η συμφωνία «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

«Προβληματική η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης»

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο Μπορέλ αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε σχετική ερώτηση, ο Μπορέλ σημείωσε ότι η συμφωνία έγινε γνωστή «πολύ αργά» στις Βρυξέλλες και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την εξετάζουν. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν ότι η όποια συμφωνία «θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

«Απίστευτο ότι μοιράζουν μεταξύ τους τη Μεσόγειο»

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών, αρκετοί από αυτούς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

«Είναι κάπως απίστευτο το πώς μοιράζουν τη Μεσόγειο μεταξύ τους. Πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σύμφωνα με το Associated Press. «Η Ολλανδία είναι πάντα θερμός υποστηρικτής του διεθνούς δικαίου και είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί», είπε από την πλευρά του ο Στεφ Μπλοκ, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Ζήτησα ρητή καταδίκη της Τουρκίας και κυρώσεις

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν οι δύο πλευρές.

Οι τελικές αποφάσεις για το ζήτημα θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημείωσε ο κ. Δένδιας, στο οποίο θα μετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη στήριξη της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και την Ολλανδίας. Με τον Ιταλό ομόλογό του υπήρξε συνεννόηση για επίσκεψη του κ. Δένδια στη Ρώμη, το προσεχές διάστημα.

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Skhirat, την ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Δένδιας από τις Βρυξέλλες.

«Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τσίπρας αποκάλυψε το «μανιφέστο» του νέου του κόμματος ανήμερα Πρωτομαγιάς – «Η Κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής»

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» τη σύγκλιση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας

Τραμπ για αλεξίσφαιρο γιλέκο: «Δεν μου αρέσει να φαίνομαι 10 κιλά πιο χοντρός»

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η επίθεση στο Δείπνο των Ανταποκριτών προστίθεται σε σειρά περιστατικών που έχουν προκαλέσει ανησυχία για την ασφάλεια του προέδρου

Το συγκινητικό βίντεο της τελευταίας προσγείωσης πιλότου της Aegean μετά από 45 χρόνια: Σήμερα δεν αλλάζω επάγγελμα αλλά τρόπο ζωής

E-Daily 3.Left 01.05.2026
«Εσείς αποτελούσατε πάντα το πιο σημαντικό κομμάτι της πτήσης, άνθρωποι που δεν με γνωρίζουν και μου εμπιστεύονται κάτι τόσο πολύτιμο» είπε ο πιλότος με τους επιβάτες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα

1,7 εκατ. ευρώ θα έβγαζε το κύκλωμα από τον μισό τόνο σκανκ που εντοπίστηκε στην Ηγουμενίτσα, τα ναρκωτικά ξετρύπωσε ο σκύλος Βλαντ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο Βούλγαρος οδηγός δεν συνεργάζεται με τις αρχές - Αγνωστος ακόμα ο προορισμός των ναρκωτικών

Ποδηλάτης «κόλλησε» πίσω από νταλίκα στην Εθνική Οδό: Κωμικοτραγικές εικόνες με τεχνική από την F1

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ο αναβάτης προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το slipstream της νταλίκας, μια τακτική που εφαρμόζουν οι πιλότοι των γκραν πρι

Νέα Υόρκη: Τρομακτικό βίντεο από έκρηξη σε σπίτι ‑ Το ωστικό κύμα εκτόξευσε αστυνομικούς

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Ένας από τους αστυνομικούς ρωτά τους συναδέλφους του αν είναι καλά, καθώς προσπαθούν να συνέλθουν από την έκρηξη μέσα στα ερείπια.

Εργατική Πρωτομαγιά: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‑ Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Σε ποια σημεία της πόλης έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων

Εισαγγελική παρέμβαση για τον ακρωτηριασμό 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Το 5χρονο παιδί ακρωτηριάστηκε στην πρώτη φάλαγγα του δείκτη του

«Ψεύτης ο Μαρτίνεθ»: Η σκληρή απάντηση Γιαννακόπουλου στον προπονητή της Βαλένθια

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
«Ούτε οι διαιτητές δεν αναφέρουν τίποτα, επειδή δεν συνέβη τίποτα. Το μόνο που συνέβη είναι ότι χάσατε 2-0 στο γήπεδό σας»

Λήγει σήμερα η προθεσμία των 60 ημερών για τον Τραμπ ‑ πλέον απαιτείται έγκριση Κογκρέσου για επιχειρήσεις κατά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι τυχόν νέα πλήγματα θα φέρουν «επώδυνη» απάντηση

«Σε πάω στο τελευταίο σου ταξίδι»: Κηδεύεται σήμερα ο 13χρονος Κωνσταντίνος που έχασε τη ζωή του με πατίνι ‑ συγκλονίζουν τα λόγια των γονιών του

E-Daily 2.TopNews 01.05.2026
Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και κάτοικοι της περιοχής θα αποχαιρετήσουν ένα παιδί που αγαπούσαν βαθιά

«Γ@μ@@@ παιδόφιλε»: Συγκλονίζει βίντεο με 3 εφήβους να χτυπούν 49χρονο μέχρι θανάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψεύτικο ραντεβού στα social media και η «παγίδα θανάτου» που έστησαν στον 49χρονο