E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπ. Παιδείας: Επιστρέφει η «τράπεζα θεμάτων» στο Λύκειο από το νέο σχολικό έτος

Αλλαγές και στα «θεμέλια» της εκπαίδευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2019 | 13:12

Υπ. Παιδείας: Επιστρέφει η «τράπεζα θεμάτων» στο Λύκειο από το νέο σχολικό έτος

Αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα του Λυκείου προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, περιλαμβάνουν την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων. Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στο εθνικό απολυτήριο και στα προγράμματα σπουδών των δύο βαθμίδων, ξεκινώντας από τα «θεμέλια», δηλαδή το νηπιαγωγείο.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι η τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021 για όλες τις τάξεις του λυκείου, με στόχο να διασφαλίζονται η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης των μαθητών.

Όπως είπε τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα συνεχίσουν να είναι τέσσερα, όπως σήμερα, ενώ ταυτόχρονα, από το ίδιο σχολικό έτος για τους μαθητές που θα εισαχθούν στην Α΄ Λυκείου, θα συνυπολογίζονται, με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, οι επιδόσεις των τριών τάξεων του λυκείου για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου.

Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται στα τέσσερα μαθήματα στο τέλος της Γ΄ Λυκείου για να λάβουν το απολυτήριο.

Στόχος οι κρίσιμες δεξιότητες

Παράλληλα, δρομολογούνται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών των δύο βαθμίδων, και -όπως είπε η υπουργός- στόχος είναι οι μαθητές να αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη και η συνεργατικότητα αλλά και ουσιαστική γνώση των τεχνολογιών και της χρήσης του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με την ίδια, για τους στόχους αυτούς θα εμπλουτιστεί το σχολικό πρόγραμμα με νέες θεματικές (π.χ. εθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, σeξουαλική αγωγή, καταπολέμηση των εξαρτήσεων), ενώ θα αναμορφωθούν τα υπάρχοντα προγράμματα και βιβλία καθώς και πιθανόν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων.

Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η δημοσιοποίηση του νέου συστήματος αξιολόγησης και χρηματοδότησης των ΑΕΙ στέλνει σαφές μήνυμα, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, για αλλαγή νοοτροπίας.

«Επιτέλους να υλοποιούμε πολιτικές με την απαιτούμενη τεκμηρίωση και σχεδιασμό, με αντικειμενικούς δείκτες, κριτήρια ποιότητας και επιβράβευσης της προσπάθειας» σημείωσε.

Μιλώντας για τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η αξιολόγηση των πανεπιστημίων θα ξεκινήσει μόλις συσταθεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, «το συντομότερο δυνατόν και σίγουρα εντός του 2020».

Ξεκίνημα από τα «θεμέλια»

Αναφερόμενη στις επιδόσεις της Ελλάδας στον διαγωνισμό PISA η κ. Κεραμέως τόνισε πως «πράγματι, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA για το 2018 καταδεικνύουν μία χρόνια παθογένεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Απαιτούνται δομικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, ξεκινώντας από τα «θεμέλια», δηλαδή από το ίδιο το νηπιαγωγείο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι γνώσεις και εμπειρίες που προσλαμβάνουν τα παιδιά έως τα 6 τους διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική και παιδαγωγική ανάπτυξή τους και βελτιώνουν σημαντικά τις μελλοντικές μαθησιακές τους επιδόσεις σε κρίσιμες δεξιότητες. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, όπως η κριτική σκέψη και η συνεργατικότητα. Να επιβραβεύεται η επιδίωξη για συνεχή αυτοβελτίωση και όχι να συντηρούμε πρότυπα ήσσονος προσπάθειας και εξισωτισμού προς τα κάτω. Οι πρωτοβουλίες μας υπηρετούν αυτή τη λογική. Σε βάθος χρόνου, με μέθοδο και συνέπεια, μπορούμε να βελτιώσουμε το επίπεδο των δεξιοτήτων των μαθητών μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βενετία: Απρόοπτο για τουρίστες, αναποδογύρισε η γόνδολα και έπεσαν στο νερό – Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οι τουρίστες σκαρφάλωναν στα κάγκελα για να απεγκλωβιστούν από το κανάλι

Μύκονος: Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα σε ξενοδοχείο ‑ Ανασύρθηκε και ένας 23χρονος

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ - Ένα ακόμη άτομο φέρεται να βρισκόταν στην ιδιωτική πισίνα και σώθηκε την τελευταία στιγμή

Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» η Αθηνών – Κορίνθου, από την Κινέτα έως τη Νέα Πέραμο

Ελλάδα Χτες
Οι εκδρομείς του δεύτερου γκρουπ του Αυγούστου επιστρέφουν στην Αθήνα

Βρετανία: Αρχηγός διαβόητης συμμορίας θάφτηκε σε φέρετρο από καθαρό χρυσό

Κόσμος Χτες
Ο 69χρονος Φρανκ Τόμσον πέθανε τον Ιούλιο και είχε μια πολυτελή κηδεία

Ανδρας ένιωσε χαρά για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες χάρη σε καινοτόμο μέθοδο εγκεφαλικής διέγερσης

Κόσμος Χτες
«Δεν είμαι λυπημένος, είμαι απλά χαρούμενος. Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτά τα συναισθήματα», είπε ο άνδρας κλαίγοντας σύμφωνα με τον Ziad Nahas, επικεφαλής της μελέτης

Κατερίνη: ΙΧ έπεσε σε γκρεμό στον Ανω Αγιο Ιωάννη – Απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη γυναίκα

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπου επιχείρησαν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα

Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας

Ελλάδα Χτες
Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, γιος του αείμνηστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα και πατέρας του επίσης δημοσιογράφου Λάμπρου Κωνσταντάρα, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας

Χαμός σε γάμο: Pole dancers χόρευαν δίπλα από την δεξίωση ‑ Η αντίδραση της νύφης

Κόσμος Χτες
Παραλίγο η δεξίωση να «τιναχτεί» στον... αέρα!

Βόλος: Με αλεξίσφαιρο και με σκυμμένο το κεφάλι έφτασε στον εισαγγελέα ο συζυγοκτόνος

Ελλάδα Χτες
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου ο 40χρονος δράστης

Ακρίβεια: «Πονοκέφαλος» στους γονείς για τα σχολικά είδη – Οι τιμές σε τετράδια, τσάντες, βιβλία

Οικονομία Χτες
Οι γονείς αναζητούν τις πιο οικονομικές λύσεις για τα απαραίτητα ψώνια των παιδιών τους, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς