ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλλιτέχνης ξεκόλλησε την πανάκριβη «μπανάνα έργο τέχνης» και... την έφαγε

Σχεδόν αμέσως αντικαταστάθηκε με νέα μπανάνα...

Από το NEWSROOM 
Δημοσίευση 8/12/2019 | 12:55
Καλλιτέχνης ξεκόλλησε την πανάκριβη «μπανάνα έργο τέχνης» και... την έφαγε

Δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλη μπανάνα στην ιστορία που να συζητήθηκε τόσο. Αναφερόμαστε στο πρόσφατο έργο τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν, μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην γκαλερί Perrotin στο Μαϊάμι και ο καλλιτέχνης έφτιαξε τρία αντίγραφα, τα οποία πουλήθηκαν έναντι 120.000 και 150.000 δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
View this post on Instagram

That banana on the wall will cost you $120,000. Last year, to mark New York Magazine’s 50th anniversary, we asked 50 well-known artists to make commemorative artworks, each in the form of a magazine cover. One of the contributors was Maurizio Cattelan. This week at Art Basel Miami Beach, citing our commission as “the inspiring source,” he hung its three-dimensional representation. Link in bio for all the deets on @vulture. Photos: @emiliapetrarca

A post shared by The Cut (@thecut) on

Μόνο που αυτό το έργο τέχνης δεν υπάρχει πια, καθώς ένας άλλος καλλιτέχνης ξεκόλλησε την μπανάνα από τον τοίχο και την έφαγε.

Συγκεκριμένα το Σάββατο (7/12) ο Ντέιβιντ Ντατούνα, ενώ έκανε τη βόλτα του ανάμεσα στα εκθέματα της γκαλερί, έκανε κάτι αναπάντεχο. Ξεκόλλησε την μπανάνα από τον τοίχο, την ξεφλούδισε και την έφαγε, ποστάροντας το στιγμιότυπο στον λογαριασμό του στο Instagram, με τίτλο «Πεινασμένος καλλιτέχνης».

View this post on Instagram

“Hungry Artist” Art performance by me 🙂 I love Maurizio Cattelan artwork and I really love this installation It’s very delicious 🙂 #artbasel #artbaselmiamibeach #daviddatuna #Eatingabanana #Mauriziocattelan #Hungryartist

A post shared by David Datuna (@david_datuna) on

Όπως έγραψε στο βίντεο του άρεσε πολύ το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν και λατρεύει αυτό το installation, γιατί είναι πολύ νόστιμο. Το λατρεύει τόσο πολύ ώστε κάνει τη δική του καλλιτεχνική performance, τρώγοντας την μπανάνα.

Αφού οι φρουροί έμειναν άναυδοι, ο Ντατούνα απομακρύνθηκε από το χώρο και η μπανάνα αντικαταστάθηκε γρήγορα. Δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εναντίον του Ντατούνα, καθώς όπως είπε ο διευθυντής της γκαλερί, Λουτσιέν Τέρας «Η μπανάνα είναι η ιδέα». Πάντως προκειμένου να μην επαναληφθεί το γεγονός, οι υπεύθυνοι της γκαλερί κάλεσαν αστυνομικούς για να προσέχουν την μπανάνα.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ