E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αντικαπνιστικός: «Χαμός» στο 1142 ‑ Τι δείχνουν οι δύο πρώτες εβδομάδες

Ο αντικαπνιστικός νόμος μετρά δύο εβδομάδες καθολικής εφαρμογής σε όλους τους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2019 | 11:18

Αντικαπνιστικός: «Χαμός» στο 1142 ‑ Τι δείχνουν οι δύο πρώτες εβδομάδες

Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και η λειτουργία του τηλεφωνικού αριθμού 1142 μετράνε δύο εβδομάδες. Στο διάστηκα αυτό οι άνθρωποι που απαντούν τις κλήσεις έχουν ακούσει τις πιο απίθανες ιστορίες. Για αναμμένο τσιγάρο μέσα σε… λεωφορείο στην Κέρκυρα, για τσιγάρο σε σταθμό τρένου στην Αττική, αλλά και για κάπνισμα μέσα σε θέατρο στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής από τη γραμμή «1142» για τις δύο εβδομάδες λειτουργίας της, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.534 καταγγελίες για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Ορισμένες από τις καταγγελίες προκαλούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι σε μέσα μεταφοράς, σε χώρους εργασίας, σε δημόσιες υπηρεσίες κ.α. το να ανάψει κάποιος τσιγάρο ήταν η εξαίρεση. Ο νόμος, δηλαδή, κατά βάση δεν εφαρμοζόταν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. Και όμως, το «1142» έχει λάβει καταγγελία ακόμη και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για χώρο όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.

Αυτό που φαίνεται να αλλάζει, πάντως, εκτός από την επιθυμία των Ελλήνων, καπνιστών και μη, να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, είναι ότι οι πολίτες μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν να περιορίσουν ή και να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το «1142» έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες 346 αιτήματα βοήθειας διακοπής του καπνίσματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, 1.187 άτομα έχουν ζητήσει γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο. Παράλληλα, για αυτές τις δύο εβδομάδες, μέχρι και την Τετάρτη, 526 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 377 άτομα έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 300 κλήσεις αφορούσαν σε άλλες περιπτώσεις.

Η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Κάτι το οποίο αποτελούσε και βασικό πυλώνα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος, άλλωστε, είναι να μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών κατά 25% μέχρι το 2025.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Κόσμος 04.12.2025
Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Κοζάνη: Εκτροπή λεωφορείου με 58 εργαζόμενους ‑ Νεκρός ο οδηγός από ανακοπή

Ελλάδα 04.12.2025
Ένας από τους επιβαίνοντες όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά φέρεται να έπιασε το τιμόνι πατώντας φρένο και ακινητοποιώντας το λεωφορείο

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Οικονομία 04.12.2025
Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών ‑Σε ποιες περιοχές υπάρχουν μπλόκα, οι επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα 04.12.2025
Oι αγρότες συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Ελλάδα 04.12.2025
Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Πού θα πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η φωτιά που καίει στο Μιλγουόκι, οι τάσεις φυγής και τα σενάρια ανταλλαγής

Αθλητικά Νέα 04.12.2025
Για πρώτη φορά απ` τη μέρα που μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης σκέφτεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Τροχαίο στον Κηφισό: Ανετράπη φορτηγό έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ελλάδα 04.12.2025
Στο «κόκκινο» η κίνηση λόγω τροχαίου

Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων 15% χαμηλότερο από το 2009

Οικονομία 04.12.2025
Η Ελλάδα και οριακά η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της κρίσης που δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πραγματικού εισοδήματος - Τι δείχνει η μελέτη του ΚΕΦΙΜ

Πάτρα: Στρατολογούσαν ανήλικους για ληστείες και κλοπές – 9 συλλήψεις

Ελλάδα 04.12.2025
Προσήχθησαν οκτώ ανήλικοι, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ακρίβεια: Ακριβότερο το κρέας για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ‑ «Τσουχτερές» οι τιμές

Οικονομία 04.12.2025
Αναλυτικά οι τιμές για χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο και μοσχάρι

Καταπέλτης ο εισαγγελέας για τον δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Ελλάδα 04.12.2025
«Δεν την έσωσε ούτε την τελευταία στιγμή, είχε πλήρη έλεγχο των ενεργειών του»