E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης: Συνάντησα τον Ερντογάν όταν είχε ήδη υποστεί σοβαρή διπλωματική ήττα

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2019 | 08:40

Μητσοτάκης: Συνάντησα τον Ερντογάν όταν είχε ήδη υποστεί σοβαρή διπλωματική ήττα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Τουρκία καταπατάει το Διεθνές Δίκαιο

«Η πρωτοβουλία σας, αγαπητοί σύνεδροι, η αλήθεια είναι ότι εκδηλώνεται σε καιρούς ταραγμένους: Η Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια. Και με μονομερείς ενέργειες διεκδικεί τον ρόλο ενός ιδιότυπου «τοπάρχη» στην ευρύτερη περιοχή. Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ελληνικά νησιά, πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλούν διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας. Το βλέπουμε στην Κύπρο, στο Αιγαίο, πρόσφατα και στην ευρύτερη Μεσόγειο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει φουρτούνες. «Πάντα, όμως, είχε τη δύναμη να τις ξεπεράσει, επιστρέφοντας σε ήρεμα νερά. Ανέκαθεν κράτησε σε ευθεία γραμμή τη στρατηγική της. Δεν δίστασε, όμως, να χαράσσει με ελιγμούς την τακτική της. Φρόντιζε, όμως, πάντα -και αυτό θέλω να το τονίσω- να επιλέγει τους κατάλληλους συμμάχους. Και, κυρίως, να δρα με στόχο την ουσία και όχι τις εντυπώσεις. Γιατί οι διεθνείς σχέσεις είναι πολύ σύνθετες για να χωρούν σε απλοϊκά συνθήματα. Τα εθνικά συμφέροντα είναι πολύ βαριά για να υπηρετούνται με την ελαφρότητα της δημαγωγίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Συνάντησα τον Ερντογάν που δέχθηκε πρόσφατα διπλωματική ήττα

Επισήμανε ότι με αυτή την αντίληψη συνάντησε και τον Τούρκο Πρόεδρο, πριν από δύο μέρες στο Λονδίνο και τόνισε «Σας βεβαιώνω ότι παρουσίασα τις θέσεις μας με ειλικρίνεια, αλλά και ανυποχώρητα. Απέναντί μου άλλωστε είχα έναν ηγέτη ο οποίος μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο: Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ, είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στην Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα».

«Με τους γείτονές μας δεν κρύβω, λοιπόν, ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος. Απαιτείται ενότητα, πάνω απ' όλα και ψυχραιμία. Γι' αυτό, άλλωστε, την επόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν πλήρως οι πολιτικές δυνάμεις σε κλειστή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που θα γίνει στη Βουλή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πυξίδα της κυβέρνησης είναι το Διεθνές Δίκαιο

Επανέλαβε ότι η πυξίδα της κυβέρνησης είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες, αλλά και η απόλυτη προσήλωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Πρωταγωνιστώντας σε όλα τα διεθνή βήματα αλλά και σφυρηλατώντας την ενότητα στο εσωτερικό. Πάντα ανοιχτοί στον γόνιμο διάλογο, πάντα κρατώντας τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, πάντα κλειστοί -όμως- στην άγονη υποχώρηση. Με αυτοπεποίθηση αλλά και ρεαλισμό. Χωρίς φωνές αλλά με αποτέλεσμα. Αυτός είναι σήμερα ο πατριωτισμός της ευθύνης, που πρεσβεύει η κυβέρνηση. Είναι ο μόνος δρόμος ο οποίος μπορεί και θα οδηγήσει -να είστε σίγουρες και σίγουροι- σε απτά αποτελέσματα» τόνισε.

Αναφερόμενος στην παρουσία του στο Συνέδριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σηματοδοτεί το σεβασμό του στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού που χάθηκαν πριν από 100 χρόνια και τη σταθερή προσπάθεια να αναγνωριστεί η θυσία τους.

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των Ποντίων στην οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας αλλά και τον πολιτισμό της τόνισε «νομίζω ότι η μεγάλη σημασία αυτού του Συνεδρίου είναι ακριβώς ο προσανατολισμός του στο μέλλον. Πώς θα μάθουμε, πώς θα αποφύγουμε να ξαναζήσουμε στη δική μας ζωή τέτοιες τραγωδίες. Οπουδήποτε στον κόσμο. Πρέπει, δηλαδή, να αποκρυσταλλώσουμε συμπεράσματα τα οποία θα οπλίσουν τον σύγχρονο κόσμο, ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες. Και αυτό είναι μία παρακαταθήκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνο για τον Ποντιακό Ελληνισμό».

Σύντομα οι Πόντιοι θα έχουν το δικό του Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνάντησή του με την Παμποντιακή Ομοσπονδία στην οποία όπως είπε είχε δεσμευτεί ότι θα σταθεί δίπλα της στην προσπάθεια να διεθνοποιηθεί η υπόθεση της Γενοκτονίας και να συντηρηθεί η Ποντιακή παράδοση στην Ελλάδα και στον κόσμο. «Είμαι εδώ για να επαναλάβω ότι τηρώ τις δεσμεύσεις τις οποίες έχω αναλάβει. Πράγματι, σε ό,τι αφορά το πρώτο, κινούμαστε τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, όσο και σε διεθνή συντονισμό με το Ισραήλ και την Αρμενία. Σύντομα οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες θα έχουν το δικό τους Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης» είπε και πρόσθεσε «ο νόμος για την ψήφο των εκτός συνόρων Ελλήνων θεωρώ ότι έρχεται αρωγός. Είναι πολύ σημαντική κατάκτηση αυτή. Διότι προσθέτουμε έναν ακόμα κρίκο στους δεσμούς του Παγκόσμιου Ελληνισμού με την πατρίδα. Και εσείς γνωρίζετε ότι αν το ποντιακό στοιχείο είναι μια φορά δυνατό εντός Ελλάδος, είναι δύο φορές δυνατό εκτός Ελλάδος. Καθιστά, λοιπόν, την πατρίδα συνολικά ισχυρότερη. Της παρέχει νέες δυνατότητες να προωθήσει τα εθνικά της δίκαια. Είμαι περήφανος για τη σχετική ρύθμιση. Ναι, κάναμε κάποιες εκπτώσεις και κάποιες υποχωρήσεις. Αυτό είναι αλήθεια, σε σχέση με την αρχική μας θέση. Λύνουμε όμως, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, αυτή την εκκρεμότητα».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έλαβε από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιο Βαρυθυμιάδη, πλακέτα με το επετειακό σύμβολο «G», από την αγγλική λέξη «genocide» (γενοκτονία), το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο λογοτέχνης Ταμέρ Τσιλιγκίρ, καθώς και ένα μικρό στεφάνι από αμάραντα αγριολούλουδα του Πόντου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις και… δροσιά – Πού θα βρέξει

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Έως 26 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική, έως 24 στη Θεσσαλονίκη

H ΑΑΔΕ βάζει ψηφιακό «μάτι» στις δεξαμενές των πρατηρίων

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Στο στόχαστρο και το υγραέριο κίνησης

Τραμπ: Δεν θα κάνω πολλή υπομονή ακόμα με το Ιράν

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Πριν αναχωρήσει για την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η εκεχειρία με το Ιράν βρίσκεται σε «μηχανική υποστήριξη»

Θεσσαλονίκη: Πετούσε βαζάκια με εύφλεκτο υλικό στο σπίτι της πρώην του!

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Υπήρχε και προηγούμενη καταδικαστική απόφαση

Καρπούζι «σκότωσε» τετραμελή οικογένεια στην Ινδία – Τι έδειξαν οι εξετάσεις

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα

Τελευταίο κουδούνι για τα λύκεια – Ξεκινούν οι εξετάσεις τη Δευτέρα

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Πότε είναι η πρεμιέρα των πανελλαδικών

Θεσσαλονίκη: 45χρονη έπιασε άνδρα να τη βιντεοσκοπεί στις τουαλέτες αθλητικού κέντρου

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
«Του είπα `μόνο πάνω από το πτώμα μου θα φύγεις από εδώ`»

Απίστευτο βίντεο: Ανδρας «εκτοξεύεται» πάνω από 10 μετρά στον αέρα από θύελλα και επιβιώνει

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Ο άνδρας φαίνεται να κρατιόταν από στέγη, προσπαθώντας να προστατευτεί από τη σφοδρή καταιγίδα, την οποία όμως ξήλωσαν οι θυελλώδεις άνεμοι

Ζάκυνθος: Νεκρή Βρετανίδα σε πισίνα βίλας – Τραγωδία στις διακοπές ζευγαριού

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 66χρονη φέρεται να είχε καταναλώσει αλκοόλ

Η Καρυστιανού επιβεβαίωσε ότι ανακοινώνει κόμμα στις 21 Μαΐου με ένα AI βίντεο και ένα λευκό περιστέρι

E-Daily 2.TopNews 15.05.2026
Η ανακοίνωση του νέου κόμματος θα γίνει από την πλατεία Αριστοτέλους και το θέατρο Ολύμπιον, στη Θεσσαλονίκη

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Υπέκυψε και η δεύτερη 17χρονη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έφυγε από τη ζωή και η δεύτερη ανήλικη που έπεσε από την ταράτσα

Συνελήφθη μεθυσμένος στο Αγρίνιο που προκάλεσε υλικές ζημιές σε κατάστημα εστίασης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αρχικά τον έδιωξαν από το κατάστημα, αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε και πέταγε καρέκλες και τραπέζια, ενώ έσπασε μία από τις τζαμαρίες του μαγαζιού