E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα τα σπουδαία για το κοινωνικό μέρισμα: Στα 1.000 ευρώ το ανώτατο όριο

Πότε και πως θα δοθεί

Δημοσίευση 5/12/2019 | 08:45

Σήμερα τα σπουδαία για το κοινωνικό μέρισμα: Στα 1.000 ευρώ το ανώτατο όριο

Αποκαλυπτήρια σήμερα, εκτός απροόπτου, στο κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και σίγουρα πάντως πριν τα Χριστούγεννα. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να τις κάνει από τους βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κοινωνικό μέρισμα θα είναι μεσοσταθμικά πέριξ των 700 ευρώ, με το ανώτατο όριο να φτάνει τα 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο και το κατώτατο στα 500 ευρώ.

Ένα νέο στοιχείο είναι ότι οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα θα χρειαστεί να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση για να γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ το ποσό θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Για την επιλογή των μακροχρόνια ανέργων που θα επιδοτηθούν, θα χρησιμοποιηθεί έντονα κοινωνικό κριτήριο ενώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα καταβληθεί το επίδομα σε γονείς παιδιών με αναπηρία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει πλέον στα χέρια του τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Νοεμβρίου και έτσι μπορεί με μεγαλύτερη ασφάλεια να κάνει τους υπολογισμούς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του Νοεμβρίου πήγαν και πάλι καλύτερα από τον στόχο δημιουργώντας το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας στο οικονομικό επιτελείο ώστε να εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τη διάθεση ποσού έως και 1.000 ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» όσον αφορά στο τελικό ποσό που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα, το κονδύλι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Είναι απόφαση του οικονομικού επιτελείου θα διατηρήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» στον προϋπολογισμό κάτι βεβαίως που μπορεί τελικώς να οδηγήσει στο φαινόμενο το 2019 να κλείσει για μια ακόμη χρονιά με (έστω και οριακό) υπέρ πλεόνασμα.

Οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε τρεις κοινωνικές ομάδες όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

στους μακροχρόνια ανέργους,
στους γονείς παιδιών με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% αλλά και
στους πολύτεκνους.

Η κυβέρνηση σκόπιμα απέφυγε να δώσει τα τελευταία 24ωρα την παραμικρή πληροφορία για τα τελικά κριτήρια διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα του να διευρύνει τον τελικό κατάλογο ανάλογα και με τα δημοσιονομικά ευρήματα. Για παράδειγμα, ο «φάκελος» με τους γονείς παιδιών με αναπηρία, συμπεριελάμβανε δύο ομάδες: τους γονείς με παιδιά ηλικίας έως και 18 ετών αλλά και τους γονείς με παιδιά ηλικίας 18 έως 25 ετών. Συνολικά, πρόκειται για περίπου 25 χιλιάδες οικογένειες και αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, θα επιδοτηθούν όλες ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ποιο δύσκολη είναι η απόφαση επιλογής των δικαιούχων στις τάξεις των μακροχρόνια ανέργων καθώς ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που όρισε ως όριο ο πρωθυπουργός. Ουσιαστικά, η χώρα αριθμεί πάνω από 580.000 πολίτες που δεν έχουν εργαστεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Το τελικό κριτήριο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο καθώς υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι από ανάγκη και άλλοι από επιλογή.

Χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για ένα έντονα κοινωνικό κριτήριο που θα χρησιμοποιηθεί για την επιλογή των δικαιούχων χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως ο Θ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα τονίζοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστεί η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από την πλευρά των δικαιούχων προκειμένου να συγκεντρωθεί η πληροφορία που έχει να κάνει με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Ο Θ. Σκυλακάκης, άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο πρόσθετης καταβολής επιδόματος θέρμανσης στις αρχές του 2020. Ξεκαθάρισε ότι ακόμη και δεν αποδειχτεί επαρκές το ποσό των 68 εκατ. ευρώ, όλοι όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έως τις 20 Δεκεμβρίου, θα εισπράξουν κανονικά το ποσό που δικαιούνται έως το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης και αυτοί που για αντικειμενικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να κάνουν την αίτηση ή να αγοράσουν την απαιτούμενη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!