E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από μια ώρα και 35 λεπτά

Δημοσίευση 4/12/2019 | 18:29

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα

Μία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μητσοτάκης: Δυσκολίες πάντοτε θα υπάρχουν με την Τουρκία

Σε δήλωσή του on camera, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε:

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Alpha, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια «ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση» μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν και πρόσθεταν: «Ηταν μια συνάντηση που δεν ήταν απλή, είχε δυσκολίες». Κατά τις ίδιες πηγές στη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά θέματα. Ως προς το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως «είναι νομικά άκυρη συμφωνία και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ήδη ταραγμένη γειτονιά». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα επιφυλάσσεται να απαντήσει και περιμένει να δει τη συμφωνία προκειμένου να την αξιολογήσει.

Επιπλέον, ως προς το μεταναστευτικό η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα ότι τι τελευταίες ημέρες, η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Ελλάδας να μαζέψει βάρκες με μετανάστες που φεύγουν από τα παράλιά της. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, από την ερχόμενη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής για να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν βγήκαν από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες χαμογελαστοί όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

Η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν μετά τη συνάντηση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT, ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό έθεσε κατ’ ιδίαν, για ακόμη μία φορά τη θέση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής»

Με καθυστέρηση το ραντεβού

Το ραντεβού των δύο ηγετών πήγε λίγο πιο πίσω, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στο γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα η πρώτη φράση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ημουν με τον πρόεδρο Τραμπ».

«Το ξέρω» απάντησε απλώς ο Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Euroleague: Έχασε την ευκαιρία ο Παναθηναϊκός, δεύτερη ήττα από την Βαλένθια στο ΟΑΚΑ και η σειρά σε πέμπτο ματς

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν ξανά από την Ισπανική ομάδα με 89-86 και η σειρά είναι στο 2-2

Ουκρανός βασάνιζε τους συγκρατούμενούς του σε φυλακή του Ντονέτσκ, κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Του είχε ανατεθεί να αποσπά ομολογίες -Τους χτυπούσε, τους έκανε βασανιστήρια, χρησιμοποιούσε σeξουαλική βία και άλλες απάνθρωπες, εξευτελιστικές πράξεις

Αμερικανικές δυνάμεις χτυπούν δύο ιρανικά τάνκερ που παραβίασαν τον αποκλεισμό ‑ Βίντεο της επίθεσης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ουάσιγκτον έχει αναχαιτίσει συνολικά 4 πλοία για προσπάθεια παραβίασης των αμερικανικών περιορισμών

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίο ρουμπίνι 11.000 καρατιών ‑ Αξίζει εκατομμύρια

E-Daily 3.Left Χτες
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρουμπίνια που έχουν βρεθεί

Βόλος: Προφυλακιστέος ο επίδοξος ληστής που ξυλοκόπησε και χτύπησε με σίδερο 55χρονο

Ελλάδα Χτες
Προφυλακιστέος κρίθηκε 48χρονος στον Βόλο, ο οποίος κατηγορείται ότι επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά 55χρονο στην πυλωτή πολυκατοικίας, σε περιστατικό που συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο και οδήγησε στη σύλληψή του μήνες αργότερα

Θεσσαλονίκη: Λύκος εμφανίστηκε στα Μετέωρα ‑ Καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το άγριο ζώο καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας σπιτιού να κινείται στους δρόμους της περιοχής, πιθανότατα αναζητώντας τροφή ή κατεύθυνση προς πιο φυσικό περιβάλλον

Προφυλακίστηκε ο 25χρονος για τον ξυλοδαρμό του 17χρονου με αυτισμό στη Νέα Φιλαδέλφεια – «Ντρέπομαι, ντρέπομαι»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο νεαρός στην απολογία του εμφανίστηκε μετανιωμένος και ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πτώση από πολυκατοικία 29χρονος στο Ρέθυμνο, πηδούσε από μπαλκόνι σε μπαλκόνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
O νεαρός έμενε μαζί με τη σύντροφό του σε Airbnb στον 5ο όροφο πολυκατοικίας και φέρεται να κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών

Κρήτη: Η ΑΑΔΕ στέλνει μαζικά ειδοποιητήρια και ζητά από αγρότες επιστροφές από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕ

Ελλάδα Χτες
Μάλιστα η ΑΑΔΕ ζητά την άμεση καταβολή των επιστροφών από τους αγρότες