E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από μια ώρα και 35 λεπτά

Δημοσίευση 4/12/2019 | 18:29

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα

Μία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μητσοτάκης: Δυσκολίες πάντοτε θα υπάρχουν με την Τουρκία

Σε δήλωσή του on camera, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε:

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Alpha, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια «ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση» μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν και πρόσθεταν: «Ηταν μια συνάντηση που δεν ήταν απλή, είχε δυσκολίες». Κατά τις ίδιες πηγές στη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά θέματα. Ως προς το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως «είναι νομικά άκυρη συμφωνία και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ήδη ταραγμένη γειτονιά». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα επιφυλάσσεται να απαντήσει και περιμένει να δει τη συμφωνία προκειμένου να την αξιολογήσει.

Επιπλέον, ως προς το μεταναστευτικό η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα ότι τι τελευταίες ημέρες, η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Ελλάδας να μαζέψει βάρκες με μετανάστες που φεύγουν από τα παράλιά της. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, από την ερχόμενη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής για να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν βγήκαν από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες χαμογελαστοί όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

Η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν μετά τη συνάντηση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT, ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό έθεσε κατ’ ιδίαν, για ακόμη μία φορά τη θέση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής»

Με καθυστέρηση το ραντεβού

Το ραντεβού των δύο ηγετών πήγε λίγο πιο πίσω, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στο γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα η πρώτη φράση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ημουν με τον πρόεδρο Τραμπ».

«Το ξέρω» απάντησε απλώς ο Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών: Αποχωρεί η FedEx από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
H εταιρεία κλείνει το γραφείο εξυπηρέτησης ανεκτελώνιστων εμπορευμάτων

Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα – Ποια κριτήρια θα τροποποιηθούν

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέρνει το Εθνικό Μητρώο Παροχών στο οποίο θα καταγράφονται οι ενισχύσεις που παίρνει κάθε πολίτης

Πανελλαδικές: Ποιοι μαθητές δικαιούνται το «δώρο» των 1.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Το πρόγραμμα επιβράβευσης

Κεφαλονιά: Τα τελευταία μηνύματα της Μυρτούς με τη μητέρα της – «Μαμά μου, σ΄ευχαριστώ πολύ»

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση θανάτου της 19χρονης Μυρτούς

Συγκλονίζει ο πατέρας 16χρονης που έβαλε τέλος στη ζωή της: «Είχε ανάγκη να μιλήσει, να αισθανθεί καλά, να την αγκαλιάσουν»

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Ο πατέρας της Λυδίας τόνισε ότι η κόρη του όπως και πολλά παιδιά ζητούσε αποδοχή και δεχόταν bullying και απηύθυνει μήνυμα στήριξης στις οικογένειες

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

Ελλάδα Χτες
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

Ελλάδα Χτες
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

Κόσμος Χτες
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

Κόσμος Χτες
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην