E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από μια ώρα και 35 λεπτά

Δημοσίευση 4/12/2019 | 18:29

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα

Μία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε το κρίσιμο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μητσοτάκης: Δυσκολίες πάντοτε θα υπάρχουν με την Τουρκία

Σε δήλωσή του on camera, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε:

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.

Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Alpha, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια «ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση» μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν και πρόσθεταν: «Ηταν μια συνάντηση που δεν ήταν απλή, είχε δυσκολίες». Κατά τις ίδιες πηγές στη συνάντηση τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα ανοικτά θέματα. Ως προς το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ο Ελληνας πρωθυπουργός φέρεται να διεμήνυσε στον Τούρκο πρόεδρο πως «είναι νομικά άκυρη συμφωνία και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ήδη ταραγμένη γειτονιά». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα επιφυλάσσεται να απαντήσει και περιμένει να δει τη συμφωνία προκειμένου να την αξιολογήσει.

Επιπλέον, ως προς το μεταναστευτικό η ελληνική αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα ότι τι τελευταίες ημέρες, η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Ελλάδας να μαζέψει βάρκες με μετανάστες που φεύγουν από τα παράλιά της. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, από την ερχόμενη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής για να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν βγήκαν από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες χαμογελαστοί όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

Η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν μετά τη συνάντηση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT, ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό έθεσε κατ’ ιδίαν, για ακόμη μία φορά τη θέση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής»

Με καθυστέρηση το ραντεβού

Το ραντεβού των δύο ηγετών πήγε λίγο πιο πίσω, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στο γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα η πρώτη φράση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ημουν με τον πρόεδρο Τραμπ».

«Το ξέρω» απάντησε απλώς ο Ερντογάν.

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανσέληνος Μαΐου: Πότε και πώς θα απολαύσουμε το εντυπωσιακό «Μπλε Φεγγάρι»

E-Daily 3.Left 30.05.2026
Τι ακριβώς σημαίνει όμως ο όρος «Μπλε Σελήνη»

Νέες ταυτότητες: Τι κοστίζουν, πώς κλείνετε ραντεβού και πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Από τον Αύγουστο του 2026 οι παραδοσιακές «μπλε» ταυτότητες δεν θα γίνονται δεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα - όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κιλκίς: Παρίστανε τον συμβολαιογράφο και της απέσπασε χρήματα, λίρες και κοσμήματα αξίας 50.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

Μικρολίμανο: Γνωστός τράπερ ήταν μαζί με τον «Τίτι» το βράδυ που συνελήφθη

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Ο Like Boss εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είχε συναντηθεί με τον διαβόητο κακοποιό

Θεσσαλονίκη: Αεροστρόβιλος σκόρπισε πανικό σε πίστα καρτ

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Ξαφνικό καιρικό φαινόμενο προκάλεσε υλικές ζημιές

Βρετανία: Στη φυλακή ο Έλληνας που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν – Πώς δρούσε

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Τα ταξίδια στην Βρετανία και η συσκευή παρακολούθησης

Κέρκυρα: Νεκρός 53χρονος μοτοσικλετιστής σε τροχαίο

E-Daily 3.Left 30.05.2026
Μοτοσικλέτα συγκρούστηκε με φορτηγό στα Καρουμπάτικα στην Κέρκυρα

Τροχαίο στο Πικέρμι: ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε 13χρονη

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Στο «Παίδων» η 13χρονη

Ποδηλάτης στην Πορτογαλία άρπαξε από τον λαιμό και γρονθοκόπησε γυναίκα οδηγό στη μέση του δρόμου

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Βίντεο καταγράφει καρέ - καρέ τη βίαιη επίθεση σε 37χρονη γυναίκα κοντά στο Πόρτο - Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη

Συγκλονίζει η μητέρα του Μάριου: «Ανοιξε το βρωμερό στοματάκι σου, που είναι το παιδί μου;»

E-Daily 2.TopNews 30.05.2026
Συνεχίζεται το θρίλερ της εξαφάνισης του άτυχου Μάριου Παπαγεωργίου

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν τι ήταν το μυστηριώδες σήμα από το διάστημα που κράτησε επτά ώρες

E-Daily 3.Left 30.05.2026
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες γνωρίζουν δύο βασικούς μηχανισμούς που προκαλούν εκρήξεις ακτίνων γάμμα που