E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χριστόδουλος Ξηρός: Φυλάκιση 5 μηνών

Για φωτιά που προκάλεσε στις φυλακές Διαβατών

Δημοσίευση 4/12/2019 | 13:10

Χριστόδουλος Ξηρός: Φυλάκιση 5 μηνών

Ο πολυισοβίτης της «17 Νοέμβρη» κρίθηκε ένοχος μόνο για το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς δια πυρός, αφού το δικαστήριο τον αθώωσε για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο

Με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών τιμώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τον Χριστόδουλο Ξηρό για τη φωτιά που ομολόγησε ότι προκάλεσε σε κελί των φυλακών Διαβατών τον Φεβρουάριο του 2018. Ο πολυισοβίτης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» κρίθηκε ένοχος μόνο για το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς δια πυρός, αφού το δικαστήριο τον αθώωσε για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο.

Η εις βάρος του καταλογιζόμενη πράξη τελέστηκε στον χώρο του Πειθαρχείου των φυλακών Διαβατών, όπου -όπως κατήγγειλε ο ίδιος στην απολογία του- κρατείτο απομονωμένος επί μακρόν, κάτω από «απάνθρωπες» και «εξευτελιστικές» συνθήκες. Αναφερόμενος στον εμπρησμό έκανε λόγο για «βίαιη διαμαρτυρία», την οποία συνέδεσε με τη μη ικανοποίηση του αιτήματός του να μεταφερθεί είτε σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα είτε σε κάποιο κατάλληλο κελί. «Ήμουν σε απόγνωση. Δεν είχα άλλη λύση. Το Πειθαρχείο είναι χώρος τιμωρίας, όχι έκτισης ποινής» είπε ο καταδικασθείς σε έξι φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη».

Κατήγγειλε δε, ονομαστικά αρχιφύλακα των φυλακών Διαβατών, με τον οποίο φαίνεται πως είχε συνεχείς προστριβές κατά τον εγκλεισμό του στα Διαβατά, απ' όπου τελικά λίγους μήνες μετά τον παραπάνω εμπρησμό έφυγε για να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού κι αφού προηγήθηκαν δύο πολυήμερες απεργίες πείνας.

Νωρίτερα, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καταθέτοντας από το βήμα του μάρτυρα, είπαν ότι από την πυρκαγιά δεν προέκυψε κίνδυνος για άλλους κρατούμενους, αφού μετά τον συναγερμό που χτύπησε πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν όλοι εγκαίρως. «Σβήσαμε τη φωτιά με πυροσβεστήρες. Δεν τραυματίστηκε κανείς, ούτε χρειάστηκε να μεταφερθεί κανείς στο ιατρείο των φυλακών», είπε υπαρχιφύλακας των φυλακών, ο οποίος βεβαίωσε ότι οι προκληθείσες ζημιές περιορίστηκαν σε κλινοσκεπάσματα, σε ένα στρώμα και σε τραπέζι του κελιού.

Η δίκη έγινε κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, ενώ μέσα στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου βρίσκονταν δύο πάνοπλοι άνδρες των ΕΚΑΜ. Ντυμένος με σπορ ενδυμασία, ο Χριστόδουλος Ξηρός έφτασε το πρωί στο δικαστικό μέγαρο με ειδική μεταγωγή από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο αρχηγός του στρατού της Ουγκάντας ισχυρίζεται ότι είναι 14% Έλληνας και συγγενής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

E-Daily 3.Left Χτες
Νέα εκκεντρική δημοσίευση του στρατηγού Μουχούζι Καϊνερουγκάμπα στο X: αυτοανακηρύσσεται «συγγενής» του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κάρολος για Χάρι και Μέγκαν: Μια μόνο φράση στο Κογκρέσο τους «τελείωσε»

E-Daily 3.Left Χτες
Η «κίνηση ματ» του βασιλιά στην Ουάσιγκτον που κλείνει οριστικά κάθε αμφισβήτηση

Τουρκικό Airbus A400M προς Λιβύη: Πέταξε 700 επιπλέον χιλιόμετρα για να αποφύγει το FIR Αθηνών

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πτήση που παράκαμψε τον πιο σύντομο δρόμο προς τη Λιβύη

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

iOS 27: Ποια νέα AI εργαλεία ετοιμάζει η Apple για τις φωτογραφίες σας

E-Daily 3.Left Χτες
Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 27 θα φέρει ειδική ενότητα AI επεξεργασίας στην εφαρμογή Φωτογραφίες, με παρουσίαση στο WWDC στις 8 Ιουνίου 2026.

Ο Τραμπ απορρίπτει την ιρανική πρόταση: Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα παραμείνει μέχρι τη συμφωνία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό πριν από νέα πυρηνική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η ιρανική οικονομία και οι ενεργειακές υποδομές «ασφυκτιούν

Σύνταξη από ΗΠΑ και Γερμανία λάμβανε ο 89χρονος, είχε απορριφθεί το αίτημα να αναγνωριστούν ένσημά του στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 89χρονος που σήμερα εισέβαλε διαδοχικά στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στο Πρωτοδικείο στη Λουκάρεως είχε κάνει αίτηση στο τμήμα διεθνών συντάξεων καθώς είχε εργαστεί στο εξωτερικό ως μετανάστης, αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για σύνταξη και από την Ελλάδα

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή ‑ Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής