E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χριστόδουλος Ξηρός: Φυλάκιση 5 μηνών

Για φωτιά που προκάλεσε στις φυλακές Διαβατών

Δημοσίευση 4/12/2019 | 13:10

Χριστόδουλος Ξηρός: Φυλάκιση 5 μηνών

Ο πολυισοβίτης της «17 Νοέμβρη» κρίθηκε ένοχος μόνο για το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς δια πυρός, αφού το δικαστήριο τον αθώωσε για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο

Με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών τιμώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης τον Χριστόδουλο Ξηρό για τη φωτιά που ομολόγησε ότι προκάλεσε σε κελί των φυλακών Διαβατών τον Φεβρουάριο του 2018. Ο πολυισοβίτης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» κρίθηκε ένοχος μόνο για το πλημμέλημα της διακεκριμένης φθοράς δια πυρός, αφού το δικαστήριο τον αθώωσε για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο.

Η εις βάρος του καταλογιζόμενη πράξη τελέστηκε στον χώρο του Πειθαρχείου των φυλακών Διαβατών, όπου -όπως κατήγγειλε ο ίδιος στην απολογία του- κρατείτο απομονωμένος επί μακρόν, κάτω από «απάνθρωπες» και «εξευτελιστικές» συνθήκες. Αναφερόμενος στον εμπρησμό έκανε λόγο για «βίαιη διαμαρτυρία», την οποία συνέδεσε με τη μη ικανοποίηση του αιτήματός του να μεταφερθεί είτε σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα είτε σε κάποιο κατάλληλο κελί. «Ήμουν σε απόγνωση. Δεν είχα άλλη λύση. Το Πειθαρχείο είναι χώρος τιμωρίας, όχι έκτισης ποινής» είπε ο καταδικασθείς σε έξι φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη».

Κατήγγειλε δε, ονομαστικά αρχιφύλακα των φυλακών Διαβατών, με τον οποίο φαίνεται πως είχε συνεχείς προστριβές κατά τον εγκλεισμό του στα Διαβατά, απ' όπου τελικά λίγους μήνες μετά τον παραπάνω εμπρησμό έφυγε για να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού κι αφού προηγήθηκαν δύο πολυήμερες απεργίες πείνας.

Νωρίτερα, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καταθέτοντας από το βήμα του μάρτυρα, είπαν ότι από την πυρκαγιά δεν προέκυψε κίνδυνος για άλλους κρατούμενους, αφού μετά τον συναγερμό που χτύπησε πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν όλοι εγκαίρως. «Σβήσαμε τη φωτιά με πυροσβεστήρες. Δεν τραυματίστηκε κανείς, ούτε χρειάστηκε να μεταφερθεί κανείς στο ιατρείο των φυλακών», είπε υπαρχιφύλακας των φυλακών, ο οποίος βεβαίωσε ότι οι προκληθείσες ζημιές περιορίστηκαν σε κλινοσκεπάσματα, σε ένα στρώμα και σε τραπέζι του κελιού.

Η δίκη έγινε κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας, ενώ μέσα στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου βρίσκονταν δύο πάνοπλοι άνδρες των ΕΚΑΜ. Ντυμένος με σπορ ενδυμασία, ο Χριστόδουλος Ξηρός έφτασε το πρωί στο δικαστικό μέγαρο με ειδική μεταγωγή από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί μυρίζει άσχημα το air condition στο αμάξι; Το λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι οι οδηγοί

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Μια καθημερινή συνήθεια λίγων δευτερολέπτων αρκεί για να γεμίσει η καμπίνα με μούχλα και δυσάρεστες οσμές - και οι περισσότεροι οδηγοί δεν το γνωρίζουν.

Γιωτόπουλος: Ξέσπασε ο αδελφός του Κωστή Περατικού ‑ «Δεν μπορεί να περπατά ελεύθερος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Κωστής Περατικός είχε δολοφονηθεί από τη 17 Νοέμβρη

Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Σωτήρης Τσόγκας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας

Συγκίνηση στο Μουντιάλ 2026: Τίμησαν τη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα μπροστά στους γονείς του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι γονείς του Ντιόγκο Ζότα βρέθηκαν στο Χιούστον για το Πορτογαλία-Κονγκό, όπου προβλήθηκε η μορφή του Πορτογάλου επιθετικού στα μάτριξ του γηπέδου - Τον τίμησε και ο Ζοάο Νέβες όταν σκόραρε.

Το κείμενο συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι αναφέρει για Στενά του Ορμούζ, Λίβανο, ουράνιο

Κόσμος Χτες
Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα το κείμενο συμφωνίας με το Ιράν – Δείτε και τα 14 σημεία όπως αυτά καταγράφονται στο MoU

Κινηματογραφική ληστεία στην Βρετανία: Συμμορία ξήλωσε ΑΤΜ με γερανό, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή που ληστές ξηλώνουν ΑΤΜ

Συνελήφθη 30χρονη influencer στο αεροδρόμιο του Μαρακές επειδή δημοσίευσε βίντεο που παραπονιόταν για την οδήγηση των ντόπιων, δείτε βίντεο

Κόσμος Χτες
«Δεν έχω ξαναδεί ανθρώπους να οδηγούν έτσι. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα χωρίς κράνη, με παιδιά επιβάτες, που στρίβουν απότομα», είπε σε ένα βίντεο στα social media, το οποίο αργότερα διέγραψε

Βρετανία: Εργάτης κακοποιούσε αγριόχοιρους με δίκρανο και πλαστικό σωλήνα – «Σκηνές αδύνατο να ξεχαστούν»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 48χρονος Στίβεν Γούλγκερ παραδέχθηκε την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου

Σοκάρει ο ψυχολόγος της Αντιγόνης που δολοφονήθηκε στη Δράμα: «Έβριζε, την υποτιμούσε. Δεν υπήρχε η κοπέλα στη σχέση»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ψυχολόγος της 45χρονης περιέγραψε τον σύζυγό της ως χειριστικό και αποκάλυψε ότι την είχε προτρέψει να αλλάξει κλειδαριές και να ζητήσει μετάθεση από την Αστυνομία.

Ένταση στην δίκη Λυγγερίδη: Μάρτυρας αναίρεσε όσα είχε καταθέσει προανακριτικά

Ελλάδα Χτες
Ο μάρτυρας δήλωσε στο δικαστήριο ότι η προηγούμενη κατάθεσή του ήταν ψευδής και οφειλόταν σε πίεση και άγχος από τους αστυνομικούς

Με μαχαιριά στο στήθος δολοφονήθηκε ο τραγουδιστής Talay Riley

Κόσμος Χτες
Ο βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης είχε βρεθεί νεκρός σε κήπο σε περιοχή του Λονδίνου - Δύο άντρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι