E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ρόδος: Ποινή 307 ετών σε Σύριο για το πολύνεκρο ναυάγιο του 2015 στο Φαρμακονήσι

Πόσα από αυτά τα έτη θα μείνει στη φυλακή και τι πρόστιμο θα πρέπει να πληρώσει

Δημοσίευση 4/12/2019 | 12:15

Ρόδος: Ποινή 307 ετών σε Σύριο για το πολύνεκρο ναυάγιο του 2015 στο Φαρμακονήσι

Συνολική ποινή κάθειρξης 307 ετών και φυλάκιση έξι μηνών, καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 257.000 ευρώ, επιβλήθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, σε 38χρονο Σύριο, ο οποίος δικάστηκε για το ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους που είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Φαρμακονήσι και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 34 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα βρέφη και 11 μικρά παιδιά!

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο 38χρονος αλλοδαπός θα εκτίσει 20 έτη από την ποινή που του έχει επιβληθεί και η οποία είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την πρωτόδικη που του είχε επιβληθεί στις αρχές του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου.

Συγκεκριμένα, ο 38χρονος Σύριος, ο μόνος που είχε εμφανιστεί ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου (κατηγορούνταν επίσης ένας 26χρονος και ένας 31χρονος συμπατριώτες του), είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 748 ετών, 3 μήνες φυλάκιση και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ. Στο δεύτερο Σύριο κατηγορούμενο, Α.S., το δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 384 ετών και φυλάκιση 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 898.000 ευρώ και στον τρίτο, B. H., επίσης από τη Συρία, συνολική ποινή κάθειρξης 640 ετών και φυλάκιση 3 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 1.290.500 ευρώ

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 ανοικτά του Φαρμακονησίου και είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον και συγκίνηση.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το ιστιοφόρο σκάφος «SUMMER BREEZE» ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια «φορτωμένο» με ανθρώπινες ψυχές που αναζητούσαν να φύγουν μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου και να βρουν ένα καλύτερο μέλλον, οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2015, το σκάφος πλησίαζε κοντά στο Φαρμακονήσι όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες φέρεται να ανετράπη με αποτέλεσμα οι τουλάχιστον 127 πρόσφυγες που επέβαιναν σε αυτό να βρεθούν μέσα στη θάλασσα.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ότι, ο ίδιος και ικανός αριθμός ατόμων, επιβαίνουν σε ακυβέρνητο σκάφος και αιτούν συνδρομή.

Άμεσα, κατόπιν σχετικών εντολών του ΕΚΣΕΔ, έσπευσαν στην περιοχή Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κινητοποιήθηκαν Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, δύο (02) ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του FRONTEX. Παράλληλα, στο σημείο εστάλη Κλιμάκιο Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με τη συνδρομή ελικοπτέρου Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Το σκάφος ήταν βυθισμένο και αναποδογυρισμένο και βρισκόταν περίπου δύο μέτρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 4 μέτρων. Από το ναυάγιο, διασώθηκαν 99 άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, η οποία είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δεν είχε συμπεριληφθεί στη τελική καταμέτρηση.

Οι διασωθέντες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου σε «βαρύ» κλίμα θλίψης και οδυρμού έγινε ταυτοποίηση και νεκροψία-νεκροτομή.
Επρόκειτο για συνολικά 34 άτομα και ειδικότερα 4 βρέφη, 5 ανήλικα κορίτσια και 6 ανήλικα αγόρια, 10 γυναίκες και 9 άνδρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κοζάνη: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αμυγδαλιά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση των ζώων είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους κτηνιάτρους

Λουτράκι: Σορός άνδρα εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αρχές διερευνούν αν η σορός ανήκει στον 38χρονο Ουκρανό υπήκοο που αγνοούνταν

Τέλος μίας εποχής στη Χίο: Πέθανε η κυρία Σμαράγδα, η τελευταία μόνιμη κάτοικος του Αναβάτου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Χίου για τον θάνατο της Σμαράγδας Παπαστυλιανού, της τελευταίας μόνιμης κατοίκου του Αναβάτου

Χαλάνδρι: Εργαστήριο αναβολικών κρυμμένο σε φαρμακείο – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δεκατέσσερις συλλήψεις από την αστυνομία και κατάσχεση 40.000 παράνομων σκευασμάτων

Voucher για βιβλία έως 150 ευρώ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση σε εκδόσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χιλιάδες πολίτες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν βιβλία μέσω επιταγής από τη ΔΥΠΑ

Καταδίκη για Τζέιμς Δαλαμάγκα, τη σύντροφο και τον πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών επέβαλε το δικαστήριο στον Δαλαμάγκα

Σουηδία: «Όχι» από την αρχή Δημόσιας Υγείας σε smartphone πριν από τα 13 έτη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στόχος αυτής της νέας σύστασης είναι να «μειωθεί ο κίνδυνος τα παιδιά να εκτεθούν σε επιβλαβή περιεχόμενα»

Επίδομα αδείας 2026: Νέα ποσά μετά την αύξηση κατώτατου μισθού – Πότε και πώς καταβάλλεται

Οικονομία Χτες
Ποια είναι η ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος αδείας, ο τρόπος υπολογισμού του και τι αλλάζει φέτος

Θάνατος 71χρονου επιβάτη εν πλω σε πλοίο από Κω προς Πειραιά

Ελλάδα Χτες
Τραγικό τέλος για 71χρονο επιβάτη κατά τη διάρκεια πλου από την Κω με προορισμό τον Πειραιά

Συναγερμός στο Αμερικανικό Πεντάγωνο

Κόσμος Χτες
Εκκενώνονται και αποκλείονται όροφοι του κτιρίου

16χρονη επιχείρησε να το σκάσει ξυπόλητη για να ξεφύγει από τον 30χρονο σύζυγό της στο Βόλο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή απειλή και ενδοοικογενειακή παράνομη βία

Λευκάδα: Βέλγος τουρίστας έπεσε από βράχο για μία selfie

Ελλάδα Χτες
Διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Λευκάδας