E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η πόλη που δεν έχει νόμους

To «τελευταίο ελεύθερο μέρος στον πλανήτη»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 4/12/2019 | 00:33

Η πόλη που δεν έχει νόμους
@wikipedia.org

H Slab City βρίσκεται στην Καλιφόρνια και είναι μια εναλλακτική κοινότητα, κοντά στην έρημο. Παλαιότερα υπήρξε στρατιωτική βάση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πήρε το όνομά της από τις τσιμεντένιες πλάκες, οι οποίες παρέμειναν για αρκετό καιρό μετά την εγκατάλειψη της βάσης.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως συνταξιούχοι, γεμίζουν την «πόλη» για τον πιο ζεστό καιρό της ερήμου αλλά και την έλλειψη εξόδων. Οι εποχιακοί αυτοί κάτοικοι ονομάζονται «snow-birds» δηλαδή κάτι σαν αποδημητικά πουλιά, και διαμένουν σε διάφορους τύπους σπιτιών.

@wikipedia.org

Οι περισσότεροι φτάνουν στην πόλη σε τροχόσπιτα, αλλά υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν τις παλιές δομές της βάσης, όπως παλιά λεωφορεία ή παράγκες φτιαγμένες από ξύλο. Ένας μικρότερος αριθμός ανθρώπων ζει εκεί κατά την διάρκεια όλου του χρόνου και αντέχουν τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι γνωστοί ως «slabbers» και βρέθηκαν εκεί λόγω φτώχειας ή για να αποφύγουν τους κυβερνητικούς ελέγχους. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που επέλεξαν να ζήσουν εκεί για το αίσθημα της ελευθερίας που προσφέρει η Slab City, μια πόλη χωρίς νόμους, χωρίς ελέγχους και εκτός δικτύων.

Βρίσκεται στην μέση της ερήμου, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς νερό, χωρίς αποχετεύσεις, οι κάτοικοι βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια και στα δικά τους δίκτυα αποχέτευσης. Η έλλειψη κυβερνητικής παρουσίας, είναι κι αυτή που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην πόλη. Η απουσία νόμων και κανόνων λέγεται πως έχει οδηγήσει πολλές φορές σε πυρκαγιές και ανταλλαγές πυροβολισμών, αλλά αυτά είναι σπάνια περιστατικά και οι περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες της Slab City, την βλέπουν ως μια εναλλακτική κοινότητα που προσφέρει μια διαφορετική ζωή, μακριά από τις πολύβουες και αγχωτικές μεγαλουπόλεις.

Η πόλη έχει δική της κοινοτική βιβλιοθήκη, γήπεδο γκολφ, κήπο με γλυπτά, δυο stages για συναυλίες και κάποιους κοινωνικούς συλλόγους. Ίσως ο πιο διάσημος κάτοικος της Slab City ήταν o Leonard Knight, ο δημιουργός του γειτονικού Salvation Mountain. Έμεινε εκεί για δυο περίπου δεκαετίες σχεδιάζοντας το πολύχρωμο βουνό του που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, μένοντας στο τροχόσπιτο του.

@wikipedia.org

Η Slab City αναφέρεται πλέον ως το «τελευταίο ελεύθερο μέρος στον πλανήτη» και ως η «αναρχική πόλη των τροχόσπιτων». Αν έτυχε να δείτε την εξαιρετική ταινία του 2007, «Into the Wild» τότε ίσως έχετε μια εικόνα για το ποια είναι η Slab City.

Πληροφορίες: wikipedia.org, atlasobsura.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το τεχνητό νησί των δισεκατομμυριούχων που έφερε προβλήματα στο Μαϊάμι

Stories 22.06.2025
Το νησί των δισεκατομμυριούχων μυρίζει… σκάνδαλο

Η 17χρονη που επέζησε από πτώση αεροπλάνου και έβγαλε σκουλήκια από το χέρι της με… βενζίνη

Πρόσωπα 22.06.2025
Η κοπέλα που επέζησε από αεροπορική τραγωδία, ενώ 91 επιβάτες σκοτώθηκαν – Το σώμα της έγινε ένα με τη ζούγκλα, αλλά η ψυχή της αρνήθηκε να πεθάνει

Τα πιο ξεχωριστά φυτά και βότανα που θα συναντήσεις στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας

Περιβάλλον 22.06.2025
Μια όαση στο κέντρο της πόλης που απαρτίζεται από 7.000 δένδρα, 40.000 θάμνους και άλλα φυτά, που ανήκουν σε 519 είδη και ποικιλίες!

10 αποφθέγματα του καταραμένου ποιητή Αρθούρ Ρεμπό

Stories 22.06.2025
Ένα παιδί - θαύμα που έζησε και πέθανε γρήγορα

Jack Black: Η σκληρή ζωή πίσω από το πιο πλατύ χαμόγελο

Πρόσωπα 22.06.2025
Πέρασε πολλά για να φτάσει μέχρι την σημερινή του ευτυχία

Η κόντρα των Αγγλων με τους Γάλλους φτάνει μέχρι και τις καθημερινές εκφράσεις...

Ιστορικά Χτες
Μια απλή φράση, που χρησιμοποιείται αντίστροφά στις δυο γλώσσες

10 χρόνια με το ίδιο θερμός, oδήγησαν στον θάνατο έναν άντρα στην Ταϊβάν

Stories Χτες
Η αλήθεια που ανακάλυψαν οι γιατροί σοκάρει

Η οικογενειακή ιστορία του Τζάκι Τσαν είναι πιο τρελή κι απ’ τις ταινίες του

Πρόσωπα Χτες
Πατέρας κατάσκοπος, μητέρα λαθρέμπορος οπίου