E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2020

Λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών

Δημοσίευση 1/12/2019 | 10:22

Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2020

Αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους θα δουν από τον Ιανουάριο του 2020 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι λόγω της μείωσης των συντελεστών στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και των νέων αυξημένων αφορολόγητων ορίων ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Πρόκειται για δύο από τις αλλαγές που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Ενδεικτικό είναι ότι η μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου θα ανέλθει στα 27 ευρώ τον μήνα για τους μισθωτούς με τρία παιδιά, ενώ για μισθωτό με δύο παιδιά η μείωση της παρακράτησης θα είναι 17 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας και η αλλαγή στην έκπτωση φόρου για τα παιδιά αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 με αποτέλεσμα να αλλάξει και η μηνιαία παρακράτηση φόρου με βάση τις ελαφρύνσεις που προβλέπονται (Επισυνάπτονται σχετικοί πίνακες).

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειωθούν από την 1η-1-2020:

- έως 14,75 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους έως 12,64 ευρώ.

- μέχρι 13,33 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 633 ευρώ κάθε μήνα και έχουν ένα παιδί. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το μηνιαίο όφελος φθάνει έως τα 11,43 ευρώ.

- έως 16,67 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 7Ο0 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 2 τέκνα. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα έχουν όφελος μηνιαίο όφελος φθάνει έως τα 14,29 ευρώ.

- μέχρι 26,67 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 682 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 3 παιδιά. Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους έως και 22,86 ευρώ

Οι μειώσεις αυτές στην παρακράτηση φόρου θα προκαλέσουν ισόποσες αυξήσεις στα καθαρά ποσά αποδοχών που λαμβάνουν κάθε μήνα οι παραπάνω μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τα νέα αφορολόγητα όρια που θα ενεργοποιηθούν από την 1-1-2020 προβλέπουν:

- Νέα φορολογική κλίμακα: Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ και συντελεστής φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

- Νέα αφορολόγητα όρια: Για φορολογούμενους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 8.636 ευρώ, 9.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, 10.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 2 παιδιά, 11.000 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά, 12.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες με 4 παιδιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ημέρες εφιστά ο Μαρουσάκης ‑ Έρχεται κύμα καταιγίδων

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Περιορισμένη αστάθεια σήμερα με έντονη έξαρση προς το τέλος της εβδομάδας

«Κρατούσε τη γυναίκα από το λαιμό, εκείνη έκανε νόημα για βοήθεια»: Πώς ο αστυνομικός πυροβόλησε τη σύζυγό του στη Λεμεσό

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
«Φύγε, θα σε πυροβολήσω» είπε ο δράστης στον άνδρα που προσπάθησε να παρέμβει

Ντέιβι Τσέις: To AIDS ήταν η αιτία θανάτου της «Σαμάρα» του The Ring

E-Daily 3.Left 30.06.2026
Στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται επίσης ως σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας η χρόνια χρήση πολλαπλών ναρκωτικών ουσιών

Αθώος ο πρώην αστυνομικός Βαγγέλης Μπαταρλής για την υπόθεση κοκαΐνης

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ο πρώην αστυνομικός και γνωστός TikToker είχε αρνηθεί κατηγορηματικά από την πρώτη στιγμή ότι είχε σχέση με την κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών

Ανατροπή στον τουρισμό: Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκετε περισσότερες προσφορές για διακοπές φέτος

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Πιέσεις στις τιμές το καλοκαίρι, αισιοδοξία για το φθινόπωρο - Η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η Σαντορίνη συνεχίζει να πιέζεται

Εκπνέει η προθεσμία για τα ασανσέρ – Πώς θα γλιτώσετε το πρόστιμο των 1000€

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων. Στις 30 Ιουνίου 2026, εκπνέει η τελική προθεσμία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το Ψηφιακό Μητρώο Ανελκυστήρων. Δείτε τις κυρώσεις.

Μαρόκο ‑ Ολλανδία 3‑2 πεν. (1‑1 κ.δ., παρ.): Πρόκριση στους «16» για τα «Λιοντάρια» του Ελ Καμπί

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ο Μπόνο ήρωας στα πέναλτι - οι Αφρικανοί πέρασαν στον επόμενο γύρο

Παραγουάη ‑ Γερμανία 4‑3 πεν. (1‑1 κ.α., παρ.): Νοκ‑άουτ τα Πάντσερ στην πρώτη έκπληξη των νοκ‑άουτ!

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Η Αλμπιρόχα αποκλείει τη Γερμανία στα πέναλτι και κλείνει θέση στους «16» για πρώτη φορά από το 2010

Οι σοκαριστικές μαρτυρίες ομήρων που επέζησαν από τη Χαμάς στα τούνελ της Γάζας

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κλουβιά, βιασμούς και βασανιστήρια με σιδηρολοστούς που λυγίζουν την ανθρώπινη λογική

Λευκάδα: Βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στο κεφάλι γυναίκας

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Η 52χρονη βρισκόταν στους καταρράκτες Νυδριού στη Λευκάδα

«Νομίζω ότι η μαμά μου έχει χάσει το μυαλό της»: Τι έλεγε στη σύντροφό του ο 26χρονος πριν το διπλό φονικό στο Αίγιο

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
Μιλώντας στο MEGA η γυναίκα μιλάει για πρώτη φορά για όσα γνωρίζει ότι συνέβαιναν μεταξύ του 26χρονου Ολύμπιου και της μητέρας του που βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Αγριο έγκλημα στο Τέξας: Δίδυμες σκότωσαν μητέρα πέντε παιδιών και χαμογελούσαν όταν τις συνέλαβαν

E-Daily 2.TopNews 30.06.2026
19 και 21 ετών οι δίδυμες Αμάγια Κούκι και Κίτι Μία Ντίαζ - Συνελήφθη και μια 21χρονη φίλη τους