E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνo

Nωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα μία επιστολή του ένοπλου δράστη

Δημοσίευση 30/11/2019 | 20:22

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνo

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής στο κέντρο του Λονδίνου που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά και ο ίδιος ο δράστης.

Οπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο της οργάνωσης Amaq, η επίθεση διεξήχθη από έναν από τους μαχητές της.

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το δελτίο ειδήσεων του ITV μία επιστολή του ένοπλου δράστη, Ουσμάν Καν, που πραγματοποίησε χθες την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία ζητούσε να συμμετάσχει σε μαθήματα που θα βοηθούσαν στην «αποριζοσπαστικοποίησή του» από το Ισλάμ.

Στην επιστολή έγραφε ότι θέλει να αποδείξει στις αρχές, στην οικογένεια και στην κοινωνία ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις που είχε πριν από τη σύλληψή του και ότι μπορεί να αποδείξει πως τότε (κατά την προηγούμενη δράση του) ήταν ανώριμος. «Τώρα είμαι περισσότερο ώριμος και θέλω να ζήσω τη ζωή μου σαν καλός μουσουλμάνος και σαν καλός πολίτης της Βρετανίας» έγραφε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο δικηγόρος του δράστη, Βαγιαχάτ Σαρίφ, υποστηρίζει ότι ο 28χρονος Καν είχε συνειδητοποιήσει πως ο βίαιος εξτρεμισμός ήταν λάθος και αποδέχτηκε ότι η κατανόησή του γύρω από το Ισλάμ ήταν ελλιπής για αυτό είχε ζητήσει βοήθεια ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, προκειμένου να «αποριζοσπαστικοποιηθεί», ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική για τους φυλακισμένους τρομοκράτες θα πρέπει να αλλάξει ώστε να τους αποτρέπει να υποστηρίζουν ιδεολογίες που υποθάλπουν τη βία. «Υπάρχει ελάττωμα στην πολιτική. Θα πρέπει να υπάρχει ιδεολογική αξιολόγηση για αυτά τα άτομα πριν αφεθούν υπό όρους» είπε και πρόσθεσε ότι ενόσω βρισκόταν στη φυλακή ζήτησε την παρέμβαση ειδικού που θα τον βοηθούσε στην αποριζοσπαστικοποίηση. «Η δικαστική επιτήρηση κάνει καλή δουλειά με τους συνηθισμένους παραβάτες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους ιδεολογικούς παραβάτες» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πριν από την αποφυλάκισή του είχε έρθει σε ρήξη με τον Isis, αλλά δεν γνωρίζει τι απέγινε μετά την αποφυλάκιση. «Ίσως να μην ήταν αρκετά δυνατός ιδεολογικά για να αντισταθεί στα στελέχη των φανατικών ισλαμιστών» είπε.

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατική δράση -συμμετείχε σε ομάδα που επρόκειτο να προβεί σε βομβιστική ενέργεια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά αποτράπηκε και να δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν- και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018, εξακολουθώντας να φορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με το Break on through των Doors και χειροκροτήματα ο μετροπόντικας Αθηνά στον Ευαγγελισμό για την επέκταση της γραμμής 4

Ελλάδα 12.02.2026
Η «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη έχει κατασκευάσει ήδη σήραγγα 5,1 χιλιομέτρων

Πέθανε ο Αναστάσης Παπαληγούρας, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας

Πολιτική 12.02.2026
Από το 1981 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην περιφέρεια του νομού Κορινθίας - Κόρη του είναι η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα

Nεκρός 65χρονος που έπεσε στις γραμμές του μετρό ‑ Εκτός λειτουργίας η «κόκκινη» Γραμμή στο Σύνταγμα

Ελλάδα 12.02.2026
Ο σταθμός Σύνταγμα για τη Γραμμή 2 είναι εκτός λειτουργίας και δεν υπάρχει ανταπόκριση με τη Γραμμή 3

Σοκ στη Γαλλία: Τρία βρέφη νεκρά από κατανάλωση ύποπτου γάλακτος

Κόσμος 12.02.2026
Από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν αποσυρθεί δεκάδες παρτίδες βρεφικού γάλακτος παγκοσμίως

Συναγερμός στο Μετρό «Σύνταγμα»: Πτώση ατόμου στις ράγες

Ελλάδα 12.02.2026
Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή

Κακοκαιρία στην Αττική: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι, καθιζήσεις στο Πολύγωνο

Ελλάδα 12.02.2026
Σοβαρά προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας

Καβγάδισαν για τον Τραμπ και τη σκότωσε: Νεκρή 23χρονη από το χέρι του πατέρα της ‑ Γιατί δεν τον διώκουν

Κόσμος 12.02.2026
Αλκοολικός Βρετανός σκότωσε την κόρη του αλλά είπε ότι δεν θυμόταν τίποτα - Γιατί δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Λαμία: Ανήλικος μπήκε σε περίπτερο και έκλεψε τσάντα, συνελήφθη ο πατέρας του που έκανε χρήση των τραπεζικών καρτών

Ελλάδα 12.02.2026
Οδηγήθηκε στην Εισαγγελία και δικάστηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου

Φιλιππίνες: Food vlogger έφαγε τοξικό κάβουρα για βίντεο στα social media και πέθανε από δηλητηρίαση

Κόσμος 12.02.2026
Τα καβούρια διάβολος που κατανάλωσε έχουν ισχυρές νευροτοξίνες στο κέλυφος

ΠΑΟΚ ‑ Παναθηναϊκός 2‑0: Με «καυτό» Γιακουμάκη στον τελικό του Κυπέλλου ο Δικέφαλος

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεύτερη νίκη για τον «δικέφαλο του βορρά»