E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνo

Nωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα μία επιστολή του ένοπλου δράστη

Δημοσίευση 30/11/2019 | 20:22

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνo

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής στο κέντρο του Λονδίνου που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά και ο ίδιος ο δράστης.

Οπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο της οργάνωσης Amaq, η επίθεση διεξήχθη από έναν από τους μαχητές της.

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το δελτίο ειδήσεων του ITV μία επιστολή του ένοπλου δράστη, Ουσμάν Καν, που πραγματοποίησε χθες την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία ζητούσε να συμμετάσχει σε μαθήματα που θα βοηθούσαν στην «αποριζοσπαστικοποίησή του» από το Ισλάμ.

Στην επιστολή έγραφε ότι θέλει να αποδείξει στις αρχές, στην οικογένεια και στην κοινωνία ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις που είχε πριν από τη σύλληψή του και ότι μπορεί να αποδείξει πως τότε (κατά την προηγούμενη δράση του) ήταν ανώριμος. «Τώρα είμαι περισσότερο ώριμος και θέλω να ζήσω τη ζωή μου σαν καλός μουσουλμάνος και σαν καλός πολίτης της Βρετανίας» έγραφε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο δικηγόρος του δράστη, Βαγιαχάτ Σαρίφ, υποστηρίζει ότι ο 28χρονος Καν είχε συνειδητοποιήσει πως ο βίαιος εξτρεμισμός ήταν λάθος και αποδέχτηκε ότι η κατανόησή του γύρω από το Ισλάμ ήταν ελλιπής για αυτό είχε ζητήσει βοήθεια ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, προκειμένου να «αποριζοσπαστικοποιηθεί», ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική για τους φυλακισμένους τρομοκράτες θα πρέπει να αλλάξει ώστε να τους αποτρέπει να υποστηρίζουν ιδεολογίες που υποθάλπουν τη βία. «Υπάρχει ελάττωμα στην πολιτική. Θα πρέπει να υπάρχει ιδεολογική αξιολόγηση για αυτά τα άτομα πριν αφεθούν υπό όρους» είπε και πρόσθεσε ότι ενόσω βρισκόταν στη φυλακή ζήτησε την παρέμβαση ειδικού που θα τον βοηθούσε στην αποριζοσπαστικοποίηση. «Η δικαστική επιτήρηση κάνει καλή δουλειά με τους συνηθισμένους παραβάτες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους ιδεολογικούς παραβάτες» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πριν από την αποφυλάκισή του είχε έρθει σε ρήξη με τον Isis, αλλά δεν γνωρίζει τι απέγινε μετά την αποφυλάκιση. «Ίσως να μην ήταν αρκετά δυνατός ιδεολογικά για να αντισταθεί στα στελέχη των φανατικών ισλαμιστών» είπε.

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατική δράση -συμμετείχε σε ομάδα που επρόκειτο να προβεί σε βομβιστική ενέργεια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά αποτράπηκε και να δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν- και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018, εξακολουθώντας να φορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Ψάχνει το «μπαμ» με Γκουαρδιόλα η Ιταλία – Εναλλακτική λύση ο Πίρλο

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ποιος θα πάρει τον τίτλο της Σκουάντρα Ατζούρα;

Πώς εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου τα μπουρίνια που «χτύπησαν» τη Βόρεια Ελλάδα

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ο μετεωρολόγος ανέλυσε τα αίτια των ξαφνικών καταιγίδων της Δευτέρας στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Μάνα στραγγάλισε τα τρία της παιδιά στο υπόγειο του σπιτιού – Μεγάλο αίνιγμα η ψυχική της κατάσταση

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Ξεκίνησε η επιλογή ενόρκων στη δίκη της Λίντσεϊ Κλάνσι, που κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της στη Μασαχουσέτη, με επίκεντρο τον ισχυρισμό περί επιλόχειας ψύχωσης.

Ρωσικό πολεμικό πλοίο εκτέλεσε άσκηση με πραγματικά πυρά ανοικτά των βρετανικών ακτών ‑ πώς αντέδρασε το Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε άσκηση με πραγματικά πυρά 40 ναυτικά μίλια νότια του Πλίμουθ, υπό την παρακολούθηση του Βασιλικού Ναυτικού.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Ελλάδα ελπίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός θα τα επιστρέψει σύμφωνα με τους New York Times

E-Daily 3.Left 21.07.2026
Οι New York Times εξηγούν γιατί η άνοδος του Αντι Μπέρναμ στην πρωθυπουργία δίνει νέα ώθηση στο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας ‑ δείτε βίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 21.07.2026
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.