E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνo

Nωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα μία επιστολή του ένοπλου δράστη

Δημοσίευση 30/11/2019 | 20:22

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνo

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής στο κέντρο του Λονδίνου που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά και ο ίδιος ο δράστης.

Οπως αναφέρει το επίσημο πρακτορείο της οργάνωσης Amaq, η επίθεση διεξήχθη από έναν από τους μαχητές της.

Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα από το δελτίο ειδήσεων του ITV μία επιστολή του ένοπλου δράστη, Ουσμάν Καν, που πραγματοποίησε χθες την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία ζητούσε να συμμετάσχει σε μαθήματα που θα βοηθούσαν στην «αποριζοσπαστικοποίησή του» από το Ισλάμ.

Στην επιστολή έγραφε ότι θέλει να αποδείξει στις αρχές, στην οικογένεια και στην κοινωνία ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις που είχε πριν από τη σύλληψή του και ότι μπορεί να αποδείξει πως τότε (κατά την προηγούμενη δράση του) ήταν ανώριμος. «Τώρα είμαι περισσότερο ώριμος και θέλω να ζήσω τη ζωή μου σαν καλός μουσουλμάνος και σαν καλός πολίτης της Βρετανίας» έγραφε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο δικηγόρος του δράστη, Βαγιαχάτ Σαρίφ, υποστηρίζει ότι ο 28χρονος Καν είχε συνειδητοποιήσει πως ο βίαιος εξτρεμισμός ήταν λάθος και αποδέχτηκε ότι η κατανόησή του γύρω από το Ισλάμ ήταν ελλιπής για αυτό είχε ζητήσει βοήθεια ενόσω βρισκόταν στη φυλακή, προκειμένου να «αποριζοσπαστικοποιηθεί», ωστόσο δεν εισακούστηκε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η πολιτική για τους φυλακισμένους τρομοκράτες θα πρέπει να αλλάξει ώστε να τους αποτρέπει να υποστηρίζουν ιδεολογίες που υποθάλπουν τη βία. «Υπάρχει ελάττωμα στην πολιτική. Θα πρέπει να υπάρχει ιδεολογική αξιολόγηση για αυτά τα άτομα πριν αφεθούν υπό όρους» είπε και πρόσθεσε ότι ενόσω βρισκόταν στη φυλακή ζήτησε την παρέμβαση ειδικού που θα τον βοηθούσε στην αποριζοσπαστικοποίηση. «Η δικαστική επιτήρηση κάνει καλή δουλειά με τους συνηθισμένους παραβάτες, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους ιδεολογικούς παραβάτες» είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι πριν από την αποφυλάκισή του είχε έρθει σε ρήξη με τον Isis, αλλά δεν γνωρίζει τι απέγινε μετά την αποφυλάκιση. «Ίσως να μην ήταν αρκετά δυνατός ιδεολογικά για να αντισταθεί στα στελέχη των φανατικών ισλαμιστών» είπε.

Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι είχε καταδικαστεί το 2012 για τρομοκρατική δράση -συμμετείχε σε ομάδα που επρόκειτο να προβεί σε βομβιστική ενέργεια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά αποτράπηκε και να δημιουργήσει στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν- και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τον Δεκέμβριο του 2018, εξακολουθώντας να φορά το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα 6 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τις βασικές ανάγκες με το μηνιαίο εισόδημα

Οικονομία 03.02.2026
Η ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα συνεχίζει να συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα, οδηγώντας σε περιορισμό δαπανών για ψυχαγωγία και ένδυση

Τα επιδόματα που δικαιούνται οι νέοι από το κράτος

Οικονομία 03.02.2026
Δείτε αναλυτικά τα στοχευμένα επιδόματα και προγράμματα στήριξης για τους νέους

Πένθος στην ΑΕΚ: Πέθανε ο Βαγγέλης Πετράκης

Αθλητικά Νέα 03.02.2026
Στο πένθος βυθίστηκε η «οικογένεια» της ΑΕΚ, καθώς έφυγε από τη ζωή ο πρώην τερματοφύλακας της ομάδας, Βαγγέλης Πετράκης

Πώς ένα… πιθάρι άλλαξε τη ζωή μίας 91χρονης και των συγγενών της – Νόμιζε ότι άξιζε μόνο 100 δολάρια

Κόσμος 03.02.2026
Πώς ένα ξεχασμένο αντικείμενο στη βεράντα μετετράπη σε ένα απρόσμενο δώρο γενεθλίων αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων

Γαλλία: Η εισαγγελία καλεί τον Έλον Μασκ για κατάθεση – Τι ψάχνει στο Χ η δικαστική έρευνα

Κόσμος 03.02.2026
Μετά τις αποκαλύψεις για την ΑΙ Grok του Χ η εισαγγελία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του Χ στο Παρίσι

Ταξί: Σε εξέλιξη η πορεία των αυτοκινητιστών – Προειδοποίηση για απεργία διαρκείας

Ελλάδα 03.02.2026
Πορεία προς το Μαξίμου πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αυτοκινητιστές ταξί. Προειδοποιούν με απεργία διαρκείας.

Fake news στην Ευρώπη: Η θέση της Ελλάδας

Κόσμος 03.02.2026
Τι δείχνει νέα έρευνα

Νεκρός άνδρας στη Βούλα: Έφερε τραύμα στον λαιμό

Ελλάδα 03.02.2026
Συναγερμός στις Αρχές - Οι πρώτες πληροφορίες