E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σεισμός Αλβανία: 50 τελικά οι νεκροί ‑ Σταματούν οι έρευνες για επιζώντες

Τουλάχιστον 10.000 άστεγοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2019 | 12:46

Σεισμός Αλβανία: 50 τελικά οι νεκροί ‑ Σταματούν οι έρευνες για επιζώντες

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ανακοίνωσε, στην σημερινή (30/11) πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης, ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου ανήλθε στους 50. Ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης. 41 άτομα συνεχίζουν να παραμένουν στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα. Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Επιπλέον, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξε, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και την περιφέρεια της Λέζιας βόρεια των Τιράνων.

Επίσης, άρχισαν σήμερα οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16 μελής ομάδα της Ελλάδας, καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης , μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Σε 8 σχολεία δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα. Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες είναι ακατοίκητα.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του μεγέθους των ζημιών που άφησε πίσω ο σεισμός. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε, ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα χτίρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.

Εντούτοις, παρά τα μεγέθη των καταστροφών ο Ράμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο και το συντομότερο δυνατό. Έφερε ως παράδειγμα της αμεσότητας στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού την στέγαση 2 500 αστέγων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 10.000 η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγέντες περιοχές ενώ ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.

Επίσης, όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμόπληχτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι οι βοήθειες δε φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών, επειδή, όπως σημειώνουν οι σεισμόπληκτοι, οι αρμόδιες δομές του παράβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτιρίων

Καθημερινά επίσης μεγαλώνει ο γεωγραφικός κύκλος των σεισμόπληχτων περιοχών και συνεπώς το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Ράμα αναγκάστηκε να διευρύνει τις περιφέρειες σε έκτακτη ανάγκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

Ελλάδα Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες