E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σεισμός Αλβανία: 50 τελικά οι νεκροί ‑ Σταματούν οι έρευνες για επιζώντες

Τουλάχιστον 10.000 άστεγοι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2019 | 12:46

Σεισμός Αλβανία: 50 τελικά οι νεκροί ‑ Σταματούν οι έρευνες για επιζώντες

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ανακοίνωσε, στην σημερινή (30/11) πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης, ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου ανήλθε στους 50. Ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης. 41 άτομα συνεχίζουν να παραμένουν στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα. Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Επιπλέον, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξε, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και την περιφέρεια της Λέζιας βόρεια των Τιράνων.

Επίσης, άρχισαν σήμερα οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16 μελής ομάδα της Ελλάδας, καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης , μόνο στα Τίρανα επλήγησαν 1192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες. Σε 8 σχολεία δεν μπορεί να συνεχιστεί το μάθημα. Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες είναι ακατοίκητα.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά του μεγέθους των ζημιών που άφησε πίσω ο σεισμός. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε, ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα χτίρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.

Εντούτοις, παρά τα μεγέθη των καταστροφών ο Ράμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο και το συντομότερο δυνατό. Έφερε ως παράδειγμα της αμεσότητας στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού την στέγαση 2 500 αστέγων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 10.000 η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγέντες περιοχές ενώ ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.

Επίσης, όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμόπληχτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι οι βοήθειες δε φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών, επειδή, όπως σημειώνουν οι σεισμόπληκτοι, οι αρμόδιες δομές του παράβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτιρίων

Καθημερινά επίσης μεγαλώνει ο γεωγραφικός κύκλος των σεισμόπληχτων περιοχών και συνεπώς το πραγματικό μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Υπό τις συνθήκες αυτές ο Ράμα αναγκάστηκε να διευρύνει τις περιφέρειες σε έκτακτη ανάγκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται παξιμάδια κανέλας

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν

Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Πανόπουλος: Την Παρασκευή η κηδεία του

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας

Οργισμένος ο Έλον Μασκ για την Οδύσσεια του Κρίστοφερ Νόλαν: Ατιμάζει τον Όμηρο, προσβάλλει τους Έλληνες

E-Daily 3.Left 14.05.2026
Αφορμή η επιλογή της Λουπίτα Νιόνγκο για τον ρόλο της Ωραίας Ελένης - Γιατί ο Mr X κατηγορεί τον σκηνοθέτη ότι «κυνηγάει τα βραβεία»

Αρνητικός στον χανταϊό ο Ελληνας επιβάτης του Hondius

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Αρνητικός στον χανταϊό είναι ο επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου, ο οποίος νοσηλεύεται προληπτικά σε καραντίνα στο Νοσοκομείο «Αττικόν», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Αιματηρό επεισόδιο στην Κέρκυρα: 54χρονη μαχαίρωσε τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Η γυναίκα συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας

Ο αλαζόνας τουρίστας συνελήφθη μία εβδομάδα μετά το βίντεο που τον έδειχνε να πετάει πέτρα στη φώκια «Λάνι» στη Χαβάη

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Αρχικά είχε προσαχθεί για ανάκριση στις 5 Μαΐου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος αφού ζήτησε δικηγόρο

Γεωργιάδης: «Χθες ακόμη ένας ανήλικος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στη Θεσσαλονίκη»

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
«Αναγκάστηκαν οι γονείς να το πάνε στο νοσοκομείο, το πρόλαβαν - Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας

«Βιάστε την, μην τη σκοτώσετε»: Αποκαλύψεις τρόμου στο Κονγκό:

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Μαζικοί τάφοι, βιασμοί και εκτελέσεις αμάχων

Δεν πήγαιναν ούτε σχολείο τα παιδιά που ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες σε σπίτι στο Περιστέρι, τι λέει η γιαγιά τους

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Στο Παίδων τα 6 ανήλικα που ζούσαν με τους γονείς τους σε δώμα «χωματερή»

Σύρος: Συνελήφθησαν δύο Σύροι για φωτογράφιση 8χρονων κοριτσιών

E-Daily 2.TopNews 14.05.2026
Συναγερμός στην πλατεία Μιαούλη