E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Κλείδωσε» συνάντηση Μητσοτάκη ‑ Τραμπ στο Λευκό Οίκο

Σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2019 | 12:30

«Κλείδωσε» συνάντηση Μητσοτάκη ‑ Τραμπ στο Λευκό Οίκο

«Κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου. Η συνάντηση θα γίνει σε μια κρίσιμη συγκυρία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, αλλά και η κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών τόσο μέσω Λιβύης όσο και μέσω ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Ο κ. Μητσοτάκης, εξάλλου, επισκέπτεται το Λονδίνο σε μια συγκυρία κατά την οποία η Αθήνα δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο ως προς τις προσφυγικές ροές, για τις οποίες ο πρωθυπουργός έχει καλέσει δημοσίως τον κ. Ερντογάν να μην εκβιάζει την Ευρώπη, όσο και για τη νέα διελκυστίνδα στην οποία μπαίνουν Ελλάδα και Τουρκία με αφορμή τόσο τo μνημόνιο συναντίληψης της Τουρκίας με τη Λιβύη που φέρεται να οδηγεί και σε οριοθέτηση μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών όσο και στην κατάθεση από την Αγκυρα συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και βόρεια της Κύπρου.

Το ραντεβού με τον κ. Ερντογάν δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», όλα όμως δείχνουν, τουλάχιστον επί της παρούσης, ότι ενώ αναμενόταν μια σύντομη άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Μητσοτάκη, η συνάντηση εντέλει δεν θα έχει άτυπο χαρακτήρα, αλλά θα θυμίζει το σκηνικό της πρώτης συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Σε αυτήν, άλλωστε, αναμένονται να συζητηθούν τόσο το προσφυγικό όσο και τα διμερή θέματα. Ηδη χθες το βράδυ από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα ότι «όσοι βιάζονται να αμφισβητούν με τρόπο θεσμικά σαθρό τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».

Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, η οποία αφορούσε τόσο το προσφυγικό όσο και τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέθεσε στον Γάλλο πρόεδρο την κατάσταση στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί. Αναφέρθηκε ακόμα στις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη». Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου (12-13).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για συμπλοκές έξω από δύο νυχτερινά κέντρα στο λιμάνι

Ελλάδα 15.02.2026
Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων ατόμων που ενεπλάκησαν στα επεισόδια

Αφρικανική σκόνη «έκρυψε» ακόμη και την Ακρόπολη – Πότε θα υποχωρήσει

Ελλάδα 15.02.2026
Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ηράκλειο: Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία και μετά σκότωσε τον αδερφό του

Ελλάδα 15.02.2026
Περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 67χρονου από τον 63χρονο αδερφό του στο Ηράκλειο, έρχονται στη δημοσιότητα

«Φρένο» στο δωρεάν πάρκινγκ των σούπερ μάρκετ – Μπάρες και χρονικό όριο παντού

Ελλάδα 15.02.2026
Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής προχωρούν πλέον στη λήψη δραστικών μέτρων θωρακίζοντας τους ιδιόκτητους χώρους τους

Βρετανία: Νέο βίντεο από το άγριο ξύλο σε πτήση από την Τουρκία

Κόσμος 15.02.2026
Ένας μεγάλος καυγάς μεταξύ επιβατών οδήγησε το αεροσκάφος να προσγειωθεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες

Επίδομα θέρμανσης: Πότε πληρώνεται η δεύτερη δόση

Κόσμος 15.02.2026
Οι ημερομηνίες και τα ποσά της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης

Φθηνά δέματα από Κίνα: «Καπέλο» 3 ευρώ ανά κατηγορία προϊόντος

Ελλάδα 15.02.2026
Η νέα ρύθμιση ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τις καταναλωτικές συνήθειες

Αλεξανδρούπολη: Τρεις νεαροί, ο ένας ανήλικος, συνελήφθησαν για την δολοφονία του ηλικιωμένου

Ελλάδα 15.02.2026
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηλικιωμένος αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα και τον δολοφόνησαν με 15 μαχαιριές

Θρίλερ στην Αλεξανδρούπολη: Αγρια δολοφονία ηλικιωμένου με πολλαπλές μαχαιριές στο σπίτι του

Ελλάδα 15.02.2026
Η ΕΛΑΣ συλλέγει στοιχεία από τον χώρο του εγκλήματος και τη γύρω περιοχή

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών, κλειστό το ρεύμα προς Αεροδρόμιο από την Ελευσίνα έως το Αιγάλεω

Ελλάδα Χτες
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν έως το πρωί της Δευτέρας – Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω Λεωφόρου Αθηνών και Κηφισού

«Θύελλα» στις ΗΠΑ από πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη στην επιχείρηση για τη σύλληψη Μαδούρο

Tech + Science Χτες
Η ενδεχόμενη χρήση του μοντέλου Claude της Anthropic από τον αμερικανικό στρατό προκαλεί πολιτικές και θεσμικές τριβές, με το Πεντάγωνο να επανεξετάζει τη συνεργασία του με την εταιρεία