E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κτηματολόγιο: Έρχονται πρόστιμα για ένα στα δύο ακίνητα που δεν δηλώθηκαν

Λήγει η προθεσμία για 13 περιοχές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2019 | 09:05

Κτηματολόγιο: Έρχονται πρόστιμα για ένα στα δύο ακίνητα που δεν δηλώθηκαν

Κλιμακωτά πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δεν συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων αναμένονται από τις αρχές της χρονιάς, δεδομένου ότι περίπου 1 στους 2 ιδιοκτήτες των περιοχών που η προθεσμία εξέπνευσε χθες δεν ήταν συνεπής.

Ωστόσο, «τρέχει» η άτυπη παράταση από το Κτηματολόγιο, που δίνει περίπου 2 μήνες στους πολίτες να καταθέσουν τις αιτήσεις και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Από την άλλη, όπως τονίζουν πηγές του Κτηματολογίου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, αρκετοί πολίτες έκλεισαν… ραντεβού για να αποφύγουν αφενός τις ουρές και αφετέρου να έχουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο προκειμένου να συλλέξουν τα απαραίτητα έγγραφα. Παράλληλα, στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται η προανάρτηση στον Βόλο.

Πάντως χθες, 29 Νοεμβρίου, έληξε η σχετική προθεσμία για τις Περιφερειακές Ενότητες: Καστοριάς – Φλώρινας, Μαγνησίας – Σποράδες (υπόλοιπο), Εύβοιας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας – Κορινθίας, Σάμου – Χίου – Ικαρίας και Αιγίου. Στις 18 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ενώ 2 Ιανουαρίου 2020 λήγει η Λήμνος και η Λέσβος και 22 Ιανουαρίου η Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Οπως εξηγούν πηγές από τον Φορέα, δεν θα υπάρξει άλλη πίστωση χρόνου και για αυτό είναι επιβεβλημένη η συμμετοχή του κοινού. Σε δεύτερο χρόνο, τη σκυτάλη θα πάρουν οι… επιβαρύνσεις, ενώ οι ασυνεπείς αναμένεται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος, η συμμετοχή των πολιτών φαίνεται να έχει αυξητική πορεία δεδομένου ότι χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ειδικότερα, έως τις 20 Νοεμβρίου από τα συνολικά 13.838.802 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 5.759.010 δηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου, των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 83,80%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Αρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 63,73%, ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 56,09%.

Χαμηλά είναι τα επίπεδα σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου, των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε πρόσφατα και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 11,56%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις Π.Ε. Κεφαλλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου, αφού έχει συλλεχθεί το 14,81%. Ακολουθεί η Π.Ε. Αττικής και Νήσων με 16,37%.

Με δεδομένο πάντως ότι το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι θα λειτουργεί για ακόμα περίπου 2 μήνες, οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας. «Καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους.

Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων», σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές από τον Φορέα.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητό του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες. Μάλιστα, όπως είχε κάνει γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, το χρηματικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην υποβολή της αίτησης.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι πολίτες μπορούν να:

  • Υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr.
  • Αποφύγουν την πολύωρη αναμονή, εφαρμόζοντας τη διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσής τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.
  • Λάβουν δωρεάν υπηρεσίες στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, εντοπισμό κ.λπ.
  • Χρησιμοποιήσουν δωρεάν την υπηρεσία εντοπισμού και οριοθέτησης ακινήτου με χρήση εφαρμογής μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου.
  • Πληρώσουν το πάγιο τέλος σε δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
  • Καλέσουν για περισσότερες πληροφορίες στο 210 6505600 ή στο 1015 και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Σημειώνεται ότι το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Ισραήλ ξεκίνησε την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα: Αλλεπάλληλοι οι βομβαρδισμοί την περιοχή

Κόσμος 16.09.2025
Τα άρματα μάχης των IDF έχουν εισέλθει στην καρδιά της πόλης

Μεξικό: Ανοιξε η γη και κατάπιε φορτηγό – Από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί (βίντεο)

Κόσμος Χτες
Η τρύπα στη μέση του δρόμου «ρούφηξε» το φορτηγό

Σοκ στην Εύβοια: 60χρονος χαράκωσε τη σύζυγό του στο πρόσωπο ‑ Τη βρήκαν αιμόφυρτη οι αστυνομικοί

Ελλάδα Χτες
Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στην Εύβοια το απόγευμα της Κυριακής (14/9)

Ρόδος: Ελεύθερη αφέθηκε η influencer ‑ «Έπαιρνα ναρκωτικά για να παίρνω πιο εύκολα αποφάσεις»

Ελλάδα Χτες
Την πόρτα του ανακριτή πέρασε το μεσημέρι γνωστή influencer, καθώς συνελήφθη στη Ρόδο για διακίνηση «ροζ κοκαΐνης»

Καρυστιανού για την εισαγγελική πρόταση για τα Τέμπη: «Πλέον δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα»

Ελλάδα Χτες
Ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας απέστειλε την πρότασή του για την παραπομπή των 36 κατηγορουμένων στην υπόθεση των Τεμπών, με τη Μαρία Καρυστιανού να καταγγέλλει με ανάρτησή της την “ταχύτατη” διαδικασία

Τέμπη: Κατατέθηκε η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή 36 κατηγορούμενων

Ελλάδα Χτες
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας εισηγείται να παραπεμφθούν στο εδώλιο 36 μη πολιτικά πρόσωπα και αυτό που μένει πλέον είναι η σύμφωνη γνώμη του προέδρου εφετών - Πιθανή η έναρξη της δίκης ακόμη και μέσα στο 2025

Κρήτη: Ημίγυμνος άντρας εισέβαλε σε εκκλησία και προσπάθησε να διαρρήξει το παγκάρι

Ελλάδα Χτες
Μπορεί να μην κατάφερε να κλέψει χρήματα αλλά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην εκκλησία

«Μου έριξαν γροθιά στον λαιμό»: Ο οδηγός τρόλεϊ περιγράφει τον ξυλοδαρμό του στον Πειραιά

Ελλάδα Χτες
«Δεν μπορούσα να ανοίξω τις πόρτες γιατί είχα μια γιαγιά με ένα Πι»

Συνδεδεμένες με άγνωστα emails οι κάμερες στο σπίτι του Μαζωνάκη

Ελλάδα Χτες
«Θα προσφύγουμε στο ηλεκτρονικό έγκλημα»»

Ιταλία: Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανή επίθεση από τη Ρωσία, είπε ο υπουργός Αμυνας

Κόσμος Χτες
«Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να αμυνθεί, αν κάποιος αλλόφρονας αποφασίσει να μας επιτεθεί» είπε ο Γκουίντο Κροζέτο

Βίντεο: Ζευγάρι βουτάει σε κανάλι της Βενετίας, τρώει πρόστιμο και του απαγορεύεται η είσοδος για 48 ώρες

Κόσμος Χτες
Ο 35χρονος άνδρας και η 25χρονη Ρουμάνα σύντροφός του, που ζουν στη Βρετανία, βούτηξαν στο κανάλι και τους εντόπισαν οι γονδολιέρηδες οι οποίοι επικοινώνησαν με την αστυνομία